De ce șofranul este unul dintre cele mai falsificate condimente
12 iul 2021, 21:35

Șofran  FOTO: Pixabay
Șofranul, cu beneficii recunoscute științific, este unul dintre cele mai falsificate condimente.

Șofranul este un condiment cu beneficii antidepresive, recunoscute de știință. Însă, din cauza randamentului scăzut de producție, șofranul se numără printre cele mai falsificate condimente. 

”Șofranul este unul dintre cele mai falsificate condimente? Datorită randamentului scăzut de producție, mai exact 48 g/hectar, șofranul autentic are un preț foarte mare, poate ajunge până la 10.000 $/kg, motiv pentru care este unul dintre cele mai falsificate condimente”, spune Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj.

Beneficiile șofranului ca antidepresiv sunt bine documentate și, în unele cazuri, utilizarea acestui condiment este mai eficientă decât placebo și cel puțin echivalentă cu dozele terapeutice ale anumitor medicamente antidepresive. Deoarece doza utilizată în multe studii clinice este mai mare decât cea pe care o pot consuma mulți oameni în dieta lor, poate fi necesară suplimentarea șofranului pentru a vedea un efect.

Cercetătorii Adrian Lopresti și Peter Drummond de la Universitatea Murdoch, respectiv cercetătorul UWA, profesorul Sean Hood, au descoperit reduceri mai mari ale simptomelor depresive atunci când adulților cu depresie persistentă le-a fost completată medicația pentru depresie cu capsule de șofran. "Șofranul poate fi folosit la început împreună cu antidepresive sau poate fi adăugat la antidepresive dacă simptomele nu se rezolvă pe deplin. (...) Acest moment, dacă antidepresivele farmaceutice nu funcționează, opțiunile sunt să crească doza sau să încercați un nou antidepresiv. Acest lucru crește probabilitatea de efecte secundare. Acum o nouă opțiune este să luăm antidepresive și șofran împreună", susțin autorii studiului, conform medicalxpress.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?