De ce se prinde laptele de oală când fierbe. Explicația științifică

FOTO Mihaela Bilic
Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, explică motivul pentru care se prinde laptele de oală când fierbe.

Proteinele din lapte ar fi vinovate de prinderea laptelui de oală când fierbe.

”Știați că prinderea laptelui de oală este un fenomen cauzat de proteinele din lapte? Supraîncălzirea laptelui cauzează arderea moleculelor din compoziția sa, moment în care se produce sudarea lanțurilor de proteine în partea inferioară a oalei, fenomen care face foarte dificilă curățarea ulterioară a recipientului în care s-a fiert laptele”, scrie Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj.

Laptele de vacă poate fi folosit ca fertilizant natural pentru pomi fructiferi, dar și fungicid 100% natural. Una dintre puțin știutele utilizări ale laptelui este și cea de fertilizant în grădină, dar și de pesticid 100% natural îndepărtând afidele, făinarea. O altă întrebuințare a laptelui, pe lângă cea de bază, de a hrăni, e și cea de a trata bio, 100% natural, pomii fructiferi, de dăunători.

Cercetători de la Universitatea din California, SUA, au realizat un studiu în urma căruia au descoperit că laptele crud conține un număr mai mare de bacterii decât soiurile pasteurizate. Ei au identificat, în urma analizei a peste 2.000 de probe de lapte (inclusiv lapte crud) din State, că unele dintre aceste bacterii conțineau gene rezistente la antimicrobiene. Concluzia: laptele crud ar duce la răspândirea rezistenței la antibiotice.

Consumul zilnic a două porții de lactate scade riscul apariției în timp a diabetului și tensiunii arteriale ridicate, susține un studiu internațional.

Cercetătorii au demonstrat că servirea a cel puțin două porții zilnice de lactate ar duce riscul apariției diabetului, tensiunii arteriale ridicate și a afecțiunilor cardiovasculare. Studiul lor internațional, realizat pe circa 47.000 de oameni cu vârste între 35 și 70 de ani, din 21 de state ale lunii, s-a desfășurat de-a lungul a 9 ani. Țările din care au fost recrutați participanți sunt: Argentina, Bangladesh, Brazilia, Canada, Chile, China, Columbia, India, Iran, Malaezia, Palestina, Pakistan, Filipine, Polonia, Africa de Sud, Arabia Saudită, Suedia, Tanzania, Emiratele Arabe Unite, Zimbabwe. Au fost luate în considerare lactatele cu grăsimi complete, iar aportul alimentar a fost evaluat prin chestionare. Cercetătorii au decis să evalueze separat untul și smântâna întrucât nu sunt consumate în mod obișnuit în unele dintre țările participante la studiu. În cercetarea lor s-a ținut cont de istoricul medical personal al fiecăruia dintre cei 46.667 de oameni, de medicamentele prescrise pe care le iau, de educație, fumat, greutate, înălțime, circumferința taliei, valorile tensiunii arteriale și glicemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel