De ce se înfundă urechile. Cinci cauze și metode de tratament

de ce se infunda urechile - FOTO: Freepik@musefoto
De ce se înfundă urechile. Mai multe cauze stau la baza acestei afecțiuni deranjante, dar în anumite cazuri poate fi semn al unui cancer.

De ce se înfundă urechile. Urechile se pot înfunda din diverse motive, iar, deși poate să nu provoace întotdeauna durere, poate fi destul de enervantă. Există mai multe remedii la domiciliu și medicamente care pot ajuta la ameliorarea unei urechi înfundate. Cu toate acestea, este esențial să identifici cauza subiacentă a blocării pentru a determina cel mai bun tratament și pentru a preveni probleme viitoare. 

De ce se înfundă urechile, cauze

Blocarea Tubului Eustachian: Disfuncția tubului Eustachian (ETD) poate duce la o ureche înfundată. Tubul Eustachian leagă urechea medie de gât și ajută la drenarea fluidului și a mucusului din ureche. Acesta poate deveni blocat în timpul infecțiilor, cum ar fi răceala obișnuită, gripa sau sinuzita, precum și din cauza alergiilor. Simptomele pot include nas înfundat, tuse, strănut, dureri în gât și blocarea urechii. Este important să tratezi această blocare pentru a preveni infecțiile de ureche, potrivit Healthline.

Schimbări de altitudine: Schimbările de altitudine pot provoca înfundarea urechii, în special în timpul decolării sau a aterizării avioanelor. Acest lucru se datorează incapacității tubului Eustachian de a echilibra presiunea rapid. Poate rezulta în "urechea de avion" sau barotraumă. Simptomele severe legate de altitudine pot duce, de asemenea, la răul de altitudine.

Vezi și: Dăm vouchere unei populații care nu vrea să muncească. Coșea: Sunt oameni acum care suferă că nu-și pot face zacuscă! 70% din populația României este în pericol de sărăcie cronică, oficial!

Infecțiile ale urechilor: Infecțiile de ureche pot bloca urechea și există două tipuri:

Infecția urechii externe (urechea înotătorului): Aceasta apare atunci când apa rămâne în ureche după înot, creând un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor sau fungilor. Simptomele pot include dureri de ureche, roșeață, scurgere de lichid și febră.

Inflamația urechii medii: Microorganismele pot ajunge la urechea medie, de obicei ca o complicatie a unei infecții respiratorii. Această afecțiune poate provoca dureri, febră, probleme de echilibru și pierderea auzului.

Ceara din urechi: Ceara din ureche, care protejează de obicei canalul auditiv de impurități, se poate întări și bloca urechea. Simptomele unui bloc de ceara pot include durere în ureche, tinitus (sunete în ureche), auz înfundat și amețeli. Folosirea bețelor de ureche pentru curățarea urechii poate împinge uneori ceara mai adânc, agravând blocarea.

Cholesteatom: Un cholesteatom este o creștere a pielii în spatele timpanului. Poate fi cauzată de infecții ale urechii medii sau poate fi prezentă de la naștere. Simptomele pot include presiune în ureche, senzația de blocare a urechii, scurgere cu miros puternic și pierderea progresivă a auzului.

Vezi și: De ce Japonia și Coreea de Sud nu au multe cazuri de cancere. Cum sunt conviși să meargă la medic. Loreta Păun. Este extraordinar

Urechile înfundate, tratament

În funcție de cauza urechii înfundate, există diverse tratamente care pot fi eficiente:

Deplasarea fluidului blocat: Mutați ușor degetul arătător în sus și în jos în urechea afectată pentru a elibera fluidul blocat. Alternativ, folosirea unui uscător de păr la căldură redusă ținut la câțiva centimetri de ureche poate ajuta la uscarea urechii.

Manevra Valsalva: Această tehnică poate ajuta la deschiderea tubului Eustachian. Închideți nasul, închideți gura și expirați ușor prin nas. Evitați să suflați prea tare pentru a preveni deteriorarea timpanului.

Inhalarea aburului: Stați într-o baie cu aburi sau puneți o cârpă caldă pe ureche pentru a ajuta la desprinderea mucusului din ureche.

Medicamente fără prescripție medicală: Medicamentele fără prescripție medicală, cum ar fi antihistaminicele sau medicamentele pentru răceală și sinuzită cu decongestionante, pot ameliora o ureche înfundată din cauza problemelor sinusale, răcelii sau alergiilor. Urmați instrucțiunile de pe etichetă.

Picături pentru urechi: Puteți folosi kituri de îndepărtare a cerumenei sau aplica câteva picături de ulei mineral cald, ulei pentru bebeluși sau peroxid de hidrogen în ureche folosind un picurător de medicamente. Inclinați capul timp de câteva secunde pentru a elimina cerumenul. Nu utilizați bețe de urechi sau alte obiecte pentru a îndepărta cerumenul.

Vezi și: De ce să alegem asigurările medicale complementare. Tiberiu Maier: Luxul se cumpără

Când să consultați un medic

Dacă remediile la domiciliu nu ameliorează urechea înfundată sau dacă bănuiți o problemă mai gravă, cum ar fi acumularea de cerumen sau o infecție persistentă, este esențial să consultați un medic. Un specialist în ureche, nas și gât (otorinolaringolog) poate efectua îndepărtarea manuală a cerumenului sau alte tratamente necesare.

Aceștia pot, de asemenea, prescrie medicamente, inclusiv antibiotice sau antihistaminice, în funcție de necesități. Dacă experimentați durere, luarea de analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofen, acetaminofen sau naproxen sodic, poate ajuta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Primul semn că ai o criză biliară

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel