De ce se infectează cu Covid și cei vaccinați cu trei doze

de ce se infecteaza cu covid. FOTO: Freepik @freepik
Medicul epidemiolog Emilian Popovici, trecut recent prin boală, a explicat de ce se infectează și cei vaccinați cu trei doze.

Medicul epidemiolog Emilian Popovici, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, a explicat motivul pentru care persoanele care s-au ferit, cu succes, de infectare, dar mai ales fiind vaccinate cu cele trei doze de vaccin anti-Covid se află printre cei care umplu statisticile Ministerului Sănătății în bilanțul zilnic transmis de autorități.

Astfel, acesta precizează că noile variante sunt mult mai contagioase decât cele de la începutul pandemiei, mai mult, că ”nu e o boală de făcut indiferent de varianta sau subvarianta” care circulă.

”Cum vedem în jurul nostru tot mai mulți dintre cei care au evitat infecția timp de mai bine de doi ani și care într-o măsură importantă s-au și vaccinat, ajung să se infecteze în perioada actuală. De ce se întâmplă așa? Se întâmplă pentru că variantele de SARS-CoV-2 care circulă în prezent sunt extrem de transmisibile”, a scris epidemiologul pe contul său de Facebook.

Potrivit acestuia, variantei Wuhan îi corespundea un R0 de 3, adică un infectat confirmat infecta alte 3 persoane în jurul lui, în timp ce ”subvariantelor BA 4 și BA 5 le corespunde un R0 de 16 (adică un infectat confirmat infectează alte 16 persoane în jurul lui) și asta cred că explică tot! În fine alte variante circulante ca BA 1 cu un R0 de 8 și BA 2 cu un R0 de 12, completează tabloul prezentat anterior”, a adăugat specialistul.

Mai mult, dr. Emilian Popovici susține necesitatea respectării recomandărilor făcute de către autorități, cu privire la purtatul măștii în spațiile închise sau aglomerate, precum și păstrarea distanțării fizice.  

”Sigur că cele 3 doze de vaccin previn în continuare într-o măsură importantă formele grave de boală dar dacă vrem să limităm riscul de infecție cu dezvoltarea unei forme ușoare sau chiar medii de boală, atunci trebuie să apelăm la binecunoscutele măsuri, care nu cred că ne încurcă în petrecerea vacanței ci dimpotrivă, ajutându-ne să ne menținem sănătoși ne pot salva concediul”, a mai scris medicul, urându-le ”numai bine” urmăritorilor săi.

Cu ce simptome s-a confruntat epidemiologul

Într-o postare anterioară, medicul a evidențiat simptomele prin care a trecut în perioada infectării, dar și sechelele cu care a rămas la 10 zile de la apariția primelor semne de infectare.

”Sunt în a 10-a zi de la apariția primelor simptome și aș putea să spun că m-am vindecat dacă nu aș fi obosit, foarte obosit. În primele 5 zile m-am confruntat cu febră, tuse, dureri în gât, insomnie, extrasistole, rinoree iar din ziua a 6-a acestea s-au remis dar a rămas prezentă oboseala așa cum îmi aduc aminte că am resimțit-o când copil fiind, am trecut prin hepatită sau mononucleoză infecțioasă.

Credeți-mă că infecția cu SARS CoV 2 nu e o boală de făcut indiferent de varianta sau subvarianta virală circulantă. Nu așteptați ca autoritățile să vă spună sau să nu vă spună ce aveți de făcut”, a scris Emilian Popovici, miercuri, tot pe Facebook.

Bilanț COVID-19, 30 iulie. Cifrele zilei și incidența pe JUDEȚE

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.532 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID –19), cu 1.299 mai puține față de ziua anterioară. 1.469 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

VEZI AICI incidența și tabelul pe județe

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 303 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.760 cu 3 mai multe față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 254 persoane, cu 12 mai puține față de ziua anterioară. Din cei 254 pacienți internați la ATI, 221 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 565 sunt minori, 561 fiind internați în secții, cu 25 mai puțin față de ziua anterioară și 4 la ATI, la fel ca în ziua anterioară. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel