De ce se încrețește pielea când intrăm în apă. Motivul uimitor pentru care ni se încrețesc degetele instant

De ce se încrețește pielea când intrăm în apa - Foto: Freepik @suwanphoto
De ce ni se încrețește pielea când intrăm în apă. Iată motivul uimitor pentru care degetele se încrețesc imediat.

Pielea noastră conține o cantitate semnificativă de apă în stratul său superior, cunoscut sub numele de stratul cornos al epidermei. Acest strat de apă ajută la menținerea sănătății și elasticității pielii.

Deși timp îndelungat se credea că acest fenomen ajută la creșterea aderenței pe suprafețe umede, cercetările recente sugerează că acesta nu este principalul sau singurul factor care contribuie la aderență.

Încrețirea pielii poate oferi unele beneficii în privința aderenței în anumite situații, cum ar fi atunci când trebuie să manipulați obiecte mici sau să vă deplasați în apă. Cu toate acestea, alte factori precum compoziția chimică a pielii, textura pielii și interacțiunea apei cu suprafața pielii au, de asemenea, un impact semnificativ asupra aderenței.

Când intrăm în apă, mai ales în apă caldă sau în timpul unei băi calde, se pot întâmpla două lucruri care pot duce la încrețirea pielii:

1. Hidratarea şi umflarea straturilor superficiale ale pielii

Apa poate pătrunde în stratul cornos al epidermei, provocând hidratarea și umflarea acestuia. Această umflare poate duce la încrețirea temporară a pielii, deoarece straturile superficiale se umflă, iar spațiul limitat poate duce la apariția ridurilor sau cutele.

2. Expansiunea superficială datorită căldurii

Când intrăm în apă caldă, vasele de sânge de la nivelul pielii se dilată, acest lucru este cunoscut sub numele de vasodilatație. Aceasta duce la o creștere a fluxului sanguin către piele și, ca urmare, la o creștere a volumului pielii. Această expansiune superficială poate provoca încrețirea temporară a pielii.

Este important să menționăm că încrețirea pielii în apă este în general un fenomen temporar și nu trebuie să vă faceți griji cu privire la acest lucru. Pielea revine la starea sa normală după ce ieșiți din apă și procesele naturale ale pielii își reiau cursul.

Cercetătorii sugerează că încrețirea de pe degetele ar putea acționa ca benzile de rulare ale anvelopelor sau tălpile pantofilor. Canalele create de cute ajută la îndepărtarea apei de la punctul de contact dintre degete și un obiect.

Ce se mai întâmplă atunci când ni se încrețește pielea în apă

În 2003, neurologii Einar Wilder-Smith și Adeline Chow au măsurat circulația sângelui în mâinile unor voluntari în timp ce aceștia le înmuiau în apă. Aceștia au constatat că, pe măsură ce pielea de pe vârful degetelor voluntarilor începea să se încrețească, se înregistra o scădere semnificativă a fluxului sanguin în degete.

Atunci când au aplicat o cremă anestezică locală care a provocat contracția temporară a vaselor de sânge din degetele voluntarilor sănătoși, au constatat că aceasta a produs niveluri similare de încrețire ca și imersiunea în apă.

"Are sens când te uiți la degetele tale când acestea se încrețesc. Tampoanele degetelor devin palide și asta pentru că alimentarea cu sânge este restrânsă departe de suprafață", spune Nick Davis, un neuroștiințific și psiholog la Universitatea Metropolitană din Manchester, care a studiat încrețirea vârfurilor degetelor, potrivit BBC.

Wilder-Smith și colegii săi au propus că, atunci când mâinile noastre sunt scufundate în apă, canalele sudoripare din degete se deschid pentru a permite intrarea apei, ceea ce duce la un dezechilibru al sărurilor din piele.

Această modificare a echilibrului de săruri declanșează declanșarea fibrelor nervoase din degete, ceea ce duce la contracția vaselor de sânge din jurul canalelor sudoripare. Acest lucru, la rândul său, provoacă o pierdere de volum în zona cărnoasă a vârfului degetelor, care trage pielea de deasupra în jos, astfel încât aceasta se deformează în riduri.

Modelul ridurilor depinde de modul în care stratul cel mai exterior al pielii - epiderma - este ancorat de straturile de dedesubt.

De asemenea, s-a sugerat că și straturile exterioare ale pielii se pot umfla puțin pentru a accentua ridurile. Cu toate acestea, doar prin osmoză, pielea noastră ar trebui să se umfle cu 20% pentru a obține ridurile pe care le vedem pe degetele noastre, ceea ce le-ar lăsa hidos de mărite.

Dar atunci când straturile superioare ale pielii se umflă ușor și nivelurile inferioare se micșorează în același timp, ridurile se accentuează mult mai repede, spune Pablo Saez Viñas, inginer biomecanic la Universitatea Tehnică din Catalonia, care a folosit modelarea computerizată pentru a examina acest mecanism.

"Aveți nevoie de ambele pentru a avea niveluri normale de riduri. Dacă nu ai acest răspuns neurologic, ceea ce se întâmplă la unele persoane, ridurile sunt inhibate", spune el.

Aceasta sugerează că oamenii ar fi putut dezvolta cute la nivelul degetelor de la mâini și degetelor de la picioare în trecutul nostru pentru a ne ajuta să prindem obiecte și suprafețe umede.

"Deoarece pare să ofere o aderență mai bună sub apă, aș presupune că are legătură fie cu deplasarea în condiții foarte umede, fie cu manipularea obiectelor sub apă," spune Tom Smulders, un neuroștiințific evoluționist de la Universitatea Newcastle, care a condus studiul din 2013.

Acest aspect ar fi putut oferi strămoșilor noștri un avantaj important atunci când mergeau pe pietre umede sau se prindeau de crengi, de exemplu. În mod alternativ, ne-ar fi putut ajuta atunci când prindeam hrană, cum ar fi fructele de mare.

"Asta ar implica că este specific oamenilor, în timp ce, dacă ar fi primul caz, ne-am aștepta să se întâmple și la alte primate," spune Smulders. Cutele de pe degete nu au fost observate încă la cele mai apropiate rude ale noastre din lumea primatelelor, cum ar fi cimpanzeii, dar s-a constatat că degetele maimuțelor japoneze de tip macac, care petrec mult timp în apă caldă, prezintă cute după ce au fost scufundate în apă.

Totuși, lipsa de dovezi la alte primate nu înseamnă că acest lucru nu se întâmplă, ar putea fi pur și simplu pentru că nimeni nu a cercetat suficient de atent, explică Smulders, care a completat că "încă nu știm răspunsul la această întrebare"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel