De ce se exfoliază unghiile. Semnalul pe care îl transmit că ai o problemă de sănătate

unghiile - FOTO: Freepik
Unghiile tale spun multe despre sănătatea ta. Dacă acestea sunt slabe și fragile, decolorate sau formează creste, degetele tale ar putea semnala că altceva se întâmplă în interiorul corpului tău.

De ce se exfoliază unghiile. Deși este una dintre acele probleme de frumusețe enervante pe care ai putea fi tentată să le ignori, există o serie de motive diferite pentru exfolierea unghiilor. Dieta ta, tehnicile de manichiură sau chiar o afecțiune de bază ar putea fi de vină.

Dar odată ce îți dai seama ce se întâmplă, poți căuta un tratament adecvat.

"Oferindu-le mâinilor și unghiilor tale îngrijire ar putea rezolva problema, dar dacă nu, vizitează-ți medicul de familie sau dermatologul pentru îndrumare. Dermatologul  va pune întrebări despre posibilele cauze sau expuneri și despre orice condiții medicale sau medicamente care ar putea juca un rol", spune Shirin Peters, M.D., fondator al Bethany Medical Clinic din New York City.

De asemenea, ei pot lua o mostră de unghie și o pot trimite la un dermatopatolog pentru a fi examinată la microscop pentru a avea o idee mai bună despre ceea ce se întâmplă.

Vezi și: Radu Leca, semnal de alarmă despre vârsta consumatorilor de droguri. Este o cifră interesantă. Nu are legătură cu realitatea

Mâinile vă sunt frecvent ude

"Cea mai frecventă cauză a exfolierii unghiilor este umezirea sau uscarea repetată a mâinilor. Așa că se întâmplă adesea cu coafezele, cu cei care fac curățenie în casă și cu alte locuri de muncă care necesită înmuierea frecventă a mâinilor", spune Blair Murphy-Rose M.D., F.A.A.D., dermatolog certificat și instructor clinic la New York-Presbyterian Hospital Weill Cornell Medical Center.

De asemenea, unghiile se pot exfolia dacă petreceți timp în locuri fierbinți sau umede.

"Prea multă umiditate sau expunerea prelungită la umiditate face ca unghia să se umfle cu apă și să devină moale. Rezultatul final este o unghie moale și fragilă, care este susceptibilă de a fi deteriorată în urma unei traume minime", explică Dr. Peters.

Pentru a preveni acest lucru, Dr. Peters recomandă să purtați mănuși atunci când spălați vasele, să vă uscați bine mâinile și unghiile după ce le spălați și să aplicați în mod regulat o cremă de mâini care să conțină vitamina E pentru a reface orice umiditate pierdută.

Vezi și: Tulburarea de somn care duce la demență. Este o cauză și a bolii Parkinson

Manichiură excesivă

La fel cum unghiile încărcate de umiditate pot fi predispuse la exfoliere și despicare, la fel și unghiile care sunt uscate din cauza unei manichiuri prea intense, potrivit Dr. Peters.

Asigurați-vă că folosiți o cremă hidratantă bogată sau un ulei de unghii după ce vă faceți manichiura pentru a le împiedica să se usuce, sugerează Dr. Rose.

Substanțele chimice din produsele folosite sunt prea dure

Anumite substanțe chimice (cum ar fi cele necesare pentru adezivul pentru unghiile cu gel sau acrilice) și ingredientele care se găsesc în orice, de la săpunul de mâini și dezinfectanții până la detergentul de rufe, pot usca unghiile și le fac predispuse la exfoliere, spune Dr. Peters.

Ea recomandă să căutați produse etichetate "hipoalergenice", deoarece acestea conțin de obicei agenți chimici mai blânzi sau naturali.

Vezi și: Înălțimea, factor de risc pentru cancer. Care este înălțimea ideală pentru a fi sănătos

Ați suferit traume la nivelul unghiilor

Unghii fragile - FOTO: Freepik@1169

"Deși mecanismul exact nu este înțeles în totalitate, în general, exfolierea unghiilor apare atunci când aderența dintre celule este întreruptă. Unghiile noastre sunt alcătuite din mai multe straturi de celule compactate. Legătura dintre o celulă și alte celule adiacente poate fi compromisă pe măsură ce legăturile dintre ele se slăbesc. Aceasta este ceea ce se întâmplă atunci când unghia se exfoliază. Adeziunea dintre celule se rupe și straturile se separă", spune Dr. Rose.

Pentru a preveni această separare, Dr. Rose recomandă aplicarea unui întăritor de unghii și asigură-te că folosești un dizolvant de unghii delicat, fără acetonă, în loc să îndepărtezi oja puțin câte puțin.

O deficiență de nutrienți ar putea juca un rol

"Unghiile descuamate au fost asociate cu un nivel scăzut de calciu, precum și cu o deficiență de fier, vitamina D și vitaminele B, cum ar fi biotina. Toate aceste vitamine ajută ca cheratina - din care este făcut țesutul unghiilor - să crească mai puternic", spune Dr. Peters.

Consumul unei diete echilibrate, bogată în fructe, legume și proteine slabe, este un bun punct de plecare pentru a aborda deficiențele nutriționale, dar poate doriți, de asemenea, să vă întrebați medicul dacă ați putea beneficia de pe urma administrării anumitor suplimente.

O problemă tiroidiană ar putea fi de vină

"Boala tiroidiană determină o rată de reînnoire mai lentă a pielii și a unghiilor, astfel încât țesutul unghiilor mai vechi rămâne mai mult timp, ceea ce face ca unghiile să devină fragile", explică Dr. Peters.

Vezi și: Alimentul care provoacă balonare și distruge flora intestinală. Cristian Mărgărit: E pe primul loc! Apare disbioza... o răutate

Aveți o infecție fungică

"Onicomicoza, sau infecția fungică a unghiei, poate provoca mai multe tipuri diferite de distrofie a unghiilor, inclusiv descuamarea unghiilor", spune Dr. Rose.De asemenea, puteți avea parte de îngroșarea unghiilor și decolorare albă sau galben-maronie, potrivit experților de la Clinica Mayo.

Dacă credeți că aveți o infecție fungică, faceți o programare la dermatolog, deoarece acestea pot fi dificil de tratat.Medicul poate confirma că aveți o infecție și probabil vă va prescrie medicamente antifungice orale pentru a ajuta unghia să se vindece.

Aveți eczeme la mâini

Uneori, anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema, pot declanșa descuamarea unghiilor. Eczema se poate manifesta în diferite părți ale corpului, inclusiv la nivelul mâinilor. Mâinile pot deveni uscate și descuamate, cu zone inflamate roșii, predispuse la fisuri și crăpături care provoacă mâncărimi și arsuri intense.

"Dacă inflamația înconjoară unghia, acest lucru poate avea un impact asupra creșterii și aspectului normal al unghiilor, iar unghiile pot crește cu nereguli, inclusiv cu tendința de a se exfolia", spune Dana Stern, doctor în medicină, dermatolog certificat în New York City.

Vezi și: Medicina defensivă, amenințare pentru pacient și sistem. Dr. Dorin Sarafoleanu: Atunci am trăit o medicină romantică. Frumusețea a fost că doctorul era accesibil la orice oră din zi

Pentru a evita exfolierea unghiilor, asigurați-vă că gestionați simptomele eczemei menținând pielea de pe mâini hidratată cu crema hidratantă preferată.

Exfolierea unghiilor este un lucru obișnuit și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Cu timpul, în funcție de severitatea exfolierii, precum și de cauza și eficacitatea tratamentului, simptomele ar trebui să dispară.

De obicei, nu există o cauză internă, dar dacă exfolierea pur și simplu nu se vindecă sau apare brusc la o persoană care are întotdeauna unghii grozave și sănătoase, consultați dermatologul sau medicul de familie pentru a explora posibilele cauze, cum ar fi boala tiroidiană sau anemia, spune Dr. Stern.

Analizele de sânge și o examinare amănunțită pot ajuta la conturarea unei imagini mai clare a ceea ce se poate întâmpla.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel