Nu trebuie să tai sânul ca să învingi...
Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă. Pericolele reale ale suprahidratării
Pe măsură ce iarna avansează, zilele mai scurte și lumina redusă a soarelui pot declanșa simptome ale tulburării afective sezoniere (SAD), care afectează aproximativ unul din 20 de adulți.
Tulburarea afectivă sezonieră este o formă de depresie declanșată de reducerea numărului de ore de lumină în timpul iernii, spre deosebire de „depresia de iarnă” în care vremea rece și lumina solară limitată pot provoca tristețe sau scăderea interesului pentru activități.
Potrivit unor influenceri din social media, combinarea suplimentelor de vitamina D3 cu vitamina K2 poate ajuta la contracararea acestor simptome. Simptomele tulburării afective sezoniere se suprapun adesea cu depresia, incluzând sentimente persistente de tristețe, pierderea interesului pentru activități și somnul excesiv.
Se crede că tulburarea afectivă sezonieră este declanșată de reducerea orelor de lumină naturală, care poate afecta „ceasul intern” și poate duce la simptomele clasice ale depresiei.
Un studiu recent publicat în Nutrients a examinat dacă vitamina D și vitamina K pot ajuta la ameliorarea simptomelor tulburării afective sezoniere. Autorii au sugerat că deficitul de vitamina D poate crește riscul de apariție a tulburării afective sezoniere.
Vitamina D este implicată în căile de producere a melatoninei și joacă un rol-cheie în activitatea serotoninei, care leagă serotonina, melatonina și expunerea la lumină.
Foto: Freepik @EyeEm
Organizații de sănătate precum Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie și Institutul Național de Sănătate Mintală din SUA enumeră vitamina D ca opțiune de tratament pentru persoanele cu tulburare afectivă sezonieră, dar nu menționează adăugarea vitaminei K.
Au existat unele dovezi că vitamina D ar putea ajuta persoanele care locuiesc foarte departe în nord, unde expunerea la soare este redusă în timpul iernii. Cu toate acestea, în general, cercetările nu susțin suplimentele cu vitamina D pentru tulburarea afectivă sezonieră.
În timp ce nu există o bază solidă de dovezi care să susțină suplimentele alimentare pentru prevenirea/tratarea tulburării afective sezoniere, există o bună susținere pentru a adera la diete bogate în fructe și legume, cereale integrale, nuci, semințe, leguminoase și uleiuri sănătoase pentru inimă, limitând în același timp alimentele mai puțin sănătoase bogate în zaharuri adăugate, sare și grăsimi saturate.
Citește și: Biroul reglabil: avantaje și dezavantaje pentru cei ce petrec mult timp la lucru
Studiile care arată rezultate pozitive în ceea ce privește suplimentele de vitamina D și tulburarea afectivă sezonieră nu sunt foarte puternice și nu este clar dacă vitamina K ar fi benefică pentru a ajuta la creșterea vitaminei D în ceea ce privește stoparea simptomelor tulburării afective sezoniere.
Oamenii ar trebui să fie atenți să nu ia prea multă vitamina D sau K și, în schimb, să se limiteze la o multivitamină zilnică.
Tulburarea afectivă sezonieră este o tulburare de dispoziție care poate fi tratată prin diverse tratamente, inclusiv terapia cu lumină, inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (o clasă de medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei și al altor tulburări de dispoziție), o dietă bogată în nutrienți și expunerea regulată în aer liber.
Terapia cu lumină, care implică statul într-o cutie de lumină specială care filtrează razele UV dăunătoare, durează de obicei aproximativ 20 de minute pe zi pentru a da rezultate. SSRI, un medicament antidepresiv, poate ajuta, de asemenea, la simptomele tulburării afective sezoniere.
Consumul de alimente bogate în nutrienți și expunerea la suficientă lumină solară pot, de asemenea, îmbunătăți starea de spirit. Luarea de suplimente de vitamina D și vitamina K poate să nu fie cea mai bună abordare, deoarece acestea pot să nu fie la fel de eficiente.
În schimb, se recomandă o dietă bogată în nutrienți, activități în aer liber și solicitarea de ajutor din partea unui specialist în sănătate mintală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Nu trebuie să tai sânul ca să învingi...
Pentru unele persoane cu leziuni la...
De ce apar musculițele de oțet și cum...
Cum să faci ca puținul să ți se pară...
De ce pe vremuri oamenii erau mai...
Acesta este lucrul îngrijorător pe care trebuie să îl știi despre...
Nu o să-ți vină să crezi ce alimente...
OMS anunţă prima precalificare a unui...