De ce să pui ceapa în congelator. Trucul gospodinelor pricepute

Ceapa roșie
Cultivată de mai bine de 5000 de ani, ceapa este una dintre vedetele rețetelor culinare. Crudă sau gătită, ceapa se adaptează la toate dorințele noastre. Cu toate acestea, ceapa ne face să plângem.   

De ce plângem când cojim o ceapă?

Atunci când tăiem o ceapă, celulele ei se „sparg”, eliberând alinaza, o enzimă carcteristică, împreună cu un compus al sulfului. Acesta din urmă suferă mai multe modificări, sub acţiunea alinazei, până când se transformă într-un compus volatil, ce ajunge la ochi în maximum 30 de secunde. Acestă substanţă, având sulf în compoziţie, este iritantă pentru ochi. Când ea atinge corneea, terminaţiile nervoase o „simt” imediat şi îi comunică creierului că în ochi a ajuns un iritant. Rezultatul: ochi roșii și lacrimi aproape imposibil de controlat. 

De ce să pui ceapa în congelator? 

Acesta este un truc la care nu ne gândim neapărat. Plasarea unei cepe în congelator poate fi soluția care ne salvează de plâns. Ceapa ar trebui lăsată în congelator aproximativ 5 minute. Motivul? Răcoarea ar avea ca efect blocarea enzimei care ne face să plângem atât de mult. 

Ce mai poți face? 

1. Așază un pahar cu apă lângă ceapă, în timp ce o tai

2. Udă lama cuțitului

3. Pornește hota și taie-i rădăcinile la final (celulele bogate în sulf ar fi concentrate acolo)

Care sunt beneficiile cepei

Ceapa este înzestrată cu nenumărate beneficii pentru sănătatea noastră. Dincolo de aroma dulce (atunci când este gătită), acest aliment este bogat în substanțe nutritive esențiale pentru buna funcționare a organismului. Potrivit nutriționistului Jessica Jones, indiferent de culoarea ei, ceapa este o sursă bună de vitamina B6 și B9, vitamina C și potasiu. 

În plus, la fel ca usturoiul, ceapa este înzestrată cu multiple virtuți terapeutice, motiv pentru care este văzută ca un „superaliment”, în special în medicina tradițională ayurvedică. Acest lucru s-ar datora, potrivit Jessicăi Jones, compușilor organosulfurici, care sunt utili în reducerea colesterolului rău și a tensiunii arteriale, contribuind astfel la prevenirea riscului de boli cardiovasculare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel