De ce să nu mai usuci niciodată hainele pe calorifer. Cum poți să îți pui viața în pericol

de ce sa nu mai usuci niciodata hainele pe calorifer - FOTO: Freepik@atlascompany
De ce să nu mai usuci niciodată hainele pe calorifer. Te expui unor riscuri majore.

De ce să nu mai usuci niciodată hainele pe calorifer. La prima vedere, uscarea hainelor pe un calorifer pare o practică nevinovată. Cu toate acestea, experții avertizează cu privire la potențialele implicații asupra sănătății ale acestui lucru.

Oamenii de știință de la Centrul Național de Aspergiloză din Manchester, Marea Britanie, consideră că a usca hainele pe calorifer este o mare greșeală.

Uscarea hainelor pe calorifer, riscuri pentru sănătate

A-ți pune la uscat hainele pe calorifer în timpul iernii poate duce la formarea unor spori fungici Aspergillus. Cei mai mulți oameni nu vor suferi prea mult din cauza acestor sport, fie prin dovedirea imunității la ciupercă sau având sisteme imunitare sănătoase potrivite pentru a combate orice infecție.

Dar pentru pacienții cu cancer, cei care suferă de astm sau persoanele cu sisteme imunitare deteriorate sau slăbite în general, ciuperca poate instiga la aspergiloza pulmonară.

Această afecțiune, lăsată netratată, poate duce la deteriorarea ireparabilă și, uneori, fatală, a sinusurilor și a plămânilor. Acestea fiind spuse, uscarea hainelor pe un calorifer poate pune viața în pericol - dar există o alternativă mai sigură de luat în considerare?

Vezi și: Pâinea congelată și prăjită, efecte uimitoare. Nu vei mai mânca niciodată pâine proaspătă: Devine amidon retrograd, un amidon rezistent, care nu se absoarbe

Aspergiloza, riscuri

Cât de severă este afecțiunea depinde de mai mulți factori. Gradele diferite contrastează foarte mult, variind de la respirație șuierătoare ușoară la tuse cu sânge și, în circumstanțe mai extreme, chiar și moartea.

Plasarea hainelor umede pe radiatoare nu ar trebui să devină un eveniment. Anumite părți ale casei, în special pe pereți sau în spatele mobilierului, vor deveni umede și decolorate prin condens, notează Hudson Reed.

Cum să usuci hainele pe timpul iernii

A ști cum să usuci hainele în interior este cu atât mai important în lunile mai reci, cu cât rufele pot deveni rapid umede dacă sunt lăsate prea mult timp în condiții răcoroase.

Uscarea hainelor și a lenjeriilor de pat de uz casnic în timpul lunilor de vară este mult mai ușoară, deoarece casele și grădina sunt în mod natural mai calde, astfel încât hainele să se usuce rapid. Cu toate acestea, în temperaturile mai reci de iarnă, uscarea hainelor afară pur și simplu nu este o opțiune pentru mulți, iar uscarea hainelor poate dura mult mai mult timp.

Rafturile de uscare pot fi, de asemenea, greoaie și ocupă mult spațiu, ceea ce nu este grozav dacă sunteți un fan al unei case organizate. Și indiferent cât de des vă curățați casa, rafturile de rufe sunt cel mai rapid mod de a face locul să pară neîngrijit.

În lunile mai calde ale anului, hainele se vor usca, în general, afară, în câteva ore. Cu toate acestea, în timpul iernii, o pereche de blugi spălați recent s-ar putea transforma într-un cub de gheață dacă încercați să-i atârnați afară pentru a se usca atunci când temperaturile sunt cu mult sub îngheț.

În timp ce lunile de iarnă reci și umede creează o provocare pentru familiile care doresc să trăiască fără un uscător de haine.

Vezi și: Efectele sedentarismului, combătute cu câteva minute de mișcare. Reduc glicemia, tensiunea și oboseală

Căldura nu este esențială pentru uscarea hainelor

Căldura nu este singurul factor în uscarea hainelor. În timp ce o zi caldă de vară ar putea părea perfectă pentru a usca rapid cearșafurile și păturile, alți factori contribuie la știința uscării cu aer a hainelor.

Radiația solară este importantă pentru uscarea hainelor, deoarece oferă o sursă de energie liberă pentru a evapora apa din hainele tale. În timp ce temperaturile mai calde ale aerului pot ajuta la uscarea hainelor, radiația solară este cea mai eficientă modalitate de a evapora apa atunci când vă agățați hainele să se usuce.

Uscarea hainelor cu precipitații și umiditate

Este greu să-ți usuci hainele dacă plouă sau ninge. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de umiditate din aer vor prelungi, de asemenea, în mod semnificativ perioada generală de uscare. În multe cazuri, într-o zi rece și uscată de iarnă s-ar putea usca hainele mai repede decât acele zile calde și umede de vară.

Vezi și: Hiperkalemia, hiperpotasemie: ce este și cum se manifestă. Care este doza de potasiu recomandată și unde se găsește

Vântul, esențial pentru uscarea hainelor

Vântul este un alt element esențial pentru uscarea eficientă a hainelor, deoarece va îndepărta aerul umed din jurul hainelor. Dimpotrivă, în zilele liniștite și fără vânt, aerul umed se va sătura în jurul hainelor, iar uscarea va dura mult mai mult.

Poate părea dificil să usuci hainele afară în jurul semnului de îngheț, dar având suficient timp la dispoziție, hainele tale se vor usca!

Așezați hainele lângă o fereastră

Dacă locuiți într-o zonă în care temperaturile de iarnă pot fi extrem de reci, este posibil să vă uscați hainele în interiorul casei. Atunci când agățați haine umede în interiorul casei, ar trebui să găsiți întotdeauna cea mai însorită parte a celei mai mari camere din casa dvs. Acest lucru va maximiza cantitatea de soare pe care hainele o primesc, permițând în același timp și cel mai mare flux de aer.

Vezi și: Cum a făcut un șofer de taxi prima schimbare majoră în medicina românească. De ce are Spitalul Fundeni un coridor subteran. Vâlcu: Aud voci care spun nu se schimbă nimic

Răspândiți hainele pe suportul de uscare

Când vă atârnați hainele în interior, este esențial să le organizați să nu se atingă. Rafturile pliabile de uscare sunt concepute pentru a maximiza cantitatea de spațiu disponibilă pentru uscarea articolelor de îmbrăcăminte de diferite dimensiuni. Standurile sau rafturile din bambus sunt o altă alternativă pentru uscarea hainelor de interior, potrivit Build With Rise.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel