De ce să NU mai bei niciodată suc de portocale. Diferența dintre suc și fructul în sine. Lucrul care te-a păcălit până acum: Este o problemă

De ce sa nu mai bei niciodata suc de portocale - Foto: Freepick @Racool_studio
De ce să nu mai bei niciodată suc de portocale și care este diferența dintre sucul din fruct și fructul în sine. Mulți se lasă păcăliți.

Portocala este un fruct bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. Se poate consuma ca atare, dar și sub formă de suc, aceasta fiind o variantă pentru copiii mofturoși și cărora nu le plac fructele. Însă care dintre cele două moduri de consum ale portocalei este mai sănătos și de ce.

O porție de 100 de grame de portocală conține:

-calorii 49

-carbohidrați 11,89 grame

-proteine 0,94 g

-grăsimi 0,3 g

-fibre 2,5 g

- folați  10% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- niacină (vitamina B3)  2% DZR

- acid pantotenic (vitamina B5) 5% DZR

- piridoxină (vitamina B6) 4,5% DZR

- riboflavina (vitamina B2) 3% DZR

- tiamina (vitamina B1) 7,5% DZR

- vitamina A 8% DZR

- vitamina C 81% DZR

- potasiu 4% DZR

- calciu 4%DZR

- cupru 4% DZR

- fier 1% DZR

- mangan 1% DZR

- magneziu 2,5% DZR

- zinc 1% DZR, potrivit Nutrition&You.

Chiar dacă carbohidrații din portocale provin din zaharuri simple, portocalele întregi sunt o sursă bună de fibre și nu conțin zahăr adăugat. Asta înseamnă că efectul glicemic al portocalelor este minim.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburi de portocală. Ce trebuie să știi înainte să o mai faci

Portocale, beneficii pentru sănătate

Conținutul ridicat de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre din portocale aduc o multitudine de beneficii pentru sănătate.

Promovează sănătatea inimii. O serie de nutrienți și compuși vegetali care se găsesc în portocale, inclusiv vitamina C, flavonoide și carotenoide, pot contribui la promovarea sănătății inimii și la reducerea riscului de boli de inimă dacă le consumați la niveluri optime.

O trecere în revistă a 10 studii de înaltă calitate a constatat că sucul de portocale a redus mai mulți factori de risc pentru bolile de inimă, inclusiv nivelurile de:

- zahăr din sânge

- colesterolul LDL (rău)

- markerul inflamator proteina C reactivă.

Protejează de bolile cronice. Consumul regulat de portocale și alte citrice poate contribui la reducerea riscului de apariție a altor afecțiuni, inclusiv a anumitor tipuri de cancer și a diabetului.

Studiile sugerează că o dietă bogată în citrice poate reduce riscul de anumite tipuri de cancer, printre care:

- cancer de plămâni

- cancer oral

- cancer de stomac

- cancer la cap și gât.

De asemenea, consumul de citrice poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2.

Previne anemia. Consumul de alimente bogate în vitamina C pot ajuta la prevenirea anemiei, iar acest lucru se datorează faptului că vitamina C sprijină absorbția fierului.

Susține sistemul imunitar. Consumul de fructe bogate în vitamine, minerale și compuși cu acțiune antioxidantă pot promova funcționarea sistemului imunitar. Vitamina C din portocale este antioxidant puternic și ajută la protejarea împotriva procesului de deteriorare oxidativă, care altfel poate afecta negativ sănătatea imunitară și crește riscul de îmbolnăvire.

Ajută sistemul digestiv. Fibrele din portocale ajută sistemul digestiv prin menținerea bacteriilor bune ale florei intestinale, iar o dietă bogată în fibre reduce riscul de boli de inimă, cancer de colon și obezitate.

Suc de portocale sau portocale

Una dintre cele mai importante diferențe dintre sucul de portocale și consumul fructului ca atare are legătură cu conținutul de fibre.

Un pahar de suc natural are o cantitate aproape dublă de calorii față de o portocală întreagă și de două ori mai mult zahăr. În plus, sucul de portocale are mai puține fibre decât fructul ca atare.

Sucul de portocale este mai ușor de consumat, mai ales de către copii, dar nu este sănătos să beți prea mult, deoarece contribuie cu o cantitate în exces de calorii.

O portocală vă dă mai multă vitamina C decât un pahar de suc de portocală, dar mai puțin potasiu, două componente ale unei diete bogate în nutrienți, arată Healthline.

De asemenea, unele sucuri de portocale,  în special cele luate din comerț, pot avea adaos de zahăr, ceea ce este departe e ideea de un produs sănătos.

Sucul de portocale poate fi sănătos, dacă este consumat cu moderație și nu în fiecare zi. În cazul persoanelor care nu sunt prietene cu apa, pentru hidratare este recomandat ca în paharul cu apă să stoarceți o portocală, manual, și să o adăugați cu tot cu pulpă. Astfel apa va avea și un conținut de vitamine și vă ajută și să creșteți cantitatea de lichid.

De altfel, nutriționistul Mihaela Bilic a atras atenția cu privire la consumul de sucuri de fructe.

”Când bem un pahar de suc este o problemă. Corpul nostru, tot ce este lichid, crede că este apă și nu contorizează caloriile. Dacă noi am băut un pahar de suc nu o să ne simțim hrăniți, nu o să ne simțim sătui. 

Apa cu fructoză se transformă în grăsime, iar noi o să avem impresia că mare lucru nu am mâncat.

Dintre sucul de fructe și prăjitură, mai bine prăjitură, pentru că pe aceasta o vedem, știm că este un desert, o mestecăm, ne bucurăm de ea și o savurăm, în schimb pe suc îl dăm pe gât, ca pe apă”, a explicat nutriționistul Mihaela Bilic la Pro TV.

Vezi și: Postul parțial, efect reversibil pentru diabetici. Rezultatele au fost vizibile după 3 luni de post

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel