Te dor genunchii frecvent? Descoperă...
De ani de zile, ideea că băuturile acidulate ar putea ajuta la eliberarea alimentelor blocate în gât a fost o credință populară, sugerată adesea de diverse surse online și chiar de unii profesioniști din domeniul medical. Cu toate acestea, cercetătorii de la Centrele Medicale Universitare din Amsterdam demontează această noțiune, subliniind că băuturile răcoritoare nu reprezintă o soluție eficientă pentru această problemă.
Studiul a analizat mitul comun conform căruia sucurile răcoritoare sunt băuturile care pot ajuta la dislocarea alimentelor blocate în esofag.
"Medicul de urgență Elise Tiebie, forța motrice din spatele acestui proiect, a văzut online că acesta era într-adevăr un zvon, de la site-uri de ponturi la Wikipedia, precum și o anecdotă dintr-un ziar britanic despre paramedicii care au salvat o viață folosind cola. Am auzit chiar și medici care o recomandau", spune autorul principal al studiului, Arjan Bredenoord, profesor de gastroenterologie la Amsterdam UMC, într-un comunicat al universității, potrivit Study Finds.
Atunci când o bucată de mâncare se blochează în esofag, aceasta poate provoca disconfort și, în cazuri grave, poate duce chiar la incapacitatea de a înghiți saliva. De obicei, acest lucru se întâmplă din cauza unei îngustări a esofagului, care poate rezulta din cicatrizarea datorată unei inflamații anterioare sau din constricția produsă de o tumoare.
"Acest lucru poate fi foarte periculos, așa că este important ca oamenii să primească tratamentul corect. De aceea am vrut să verificăm dacă acest lucru funcționează", explică Bredenoord.
Echipa notează că acest lucru este deosebit de îngrijorător în timpul sărbătorilor, când mulți oameni participă la adunări mari, cu multă mâncare la dispoziție. Atunci când alimentele rămân blocate în esofag, uneori se pot disloca singure, dar în alte cazuri este necesară intervenția medicală.
Vezi și: Ce se întâmplă în corp de fiecare dată când mănânci ceapă. Legătura neștiută cu bacteria E.coli
Pacienții care au suspiciunea că obstrucția alimentară rămâne în esofag necesită adesea o endoscopie de urgență. În timpul acestei proceduri, o cameră este introdusă prin gură în esofag, iar alimentele blocate sunt îndepărtate cu ajutorul unei plase sau al unei pensete.
Sugestii anterioare au propus că sifonul ar putea ajuta la dizolvarea alimentelor blocate și, potențial, la prevenirea necesității endoscopiei de urgență. Pentru a investiga eficacitatea și siguranța acestei abordări, Bredenoord și echipa sa au efectuat un studiu în cinci spitale olandeze.
La studiu au participat 51 de pacienți cu alimente blocate în esofag. Jumătate dintre pacienți au luat înghițit câte o înghițitură de suc în camera de urgență în timp ce așteptau o endoscopie, în timp ce cealaltă jumătate nu a primit o băutură răcoritoare și a așteptat pur și simplu.
Sufocare - FOTO: Freepik@YuliiaKa
În cazul în care pacienții erau în continuare incapabili să înghită salivă, aceștia au fost supuși unei endoscopii de urgență pentru a elimina obstrucțiile.
Rezultatele studiului au arătat în mod concludent că băutura răcoritoare nu a ajutat la dislocarea alimentelor blocate. Ambele grupuri, atât cei care au primit băutura, cât și cei care nu au primit-o, au înregistrat o îmbunătățire în 61% din cazuri.
Mai important, nu au fost observate efecte secundare sau complicații la pacienții care au consumat sifon.
"Nu a existat nicio îmbunătățire atunci când am folosit cola pentru a slăbi alimentele blocate în esofag, de multe ori alimentele se dislocau singure după un timp și, în caz contrar, am efectuat o endoscopie. Sperăm că acest lucru a pus capăt acestui mit", conchide Bredenoord.
Termenii "sufocare" și "a avea alimente blocate în gât" sunt adesea folosiți în mod interschimbabil, dar se referă la situații ușor diferite.
Sufocarea este o urgență medicală. Înecul are loc atunci când un obiect străin, adesea o bucată de mâncare, se blochează în gât sau în trahee, blocând fluxul de aer către plămâni.În cazul sufocării, căile respiratorii sunt blocate parțial sau complet, ceea ce poate deveni rapid o amenințare pentru viață dacă nu se intervine.
Simptomele sufocării includ incapacitatea de a vorbi, dificultăți de respirație sau respirație zgomotoasă, tuse sau căscaturi, învinețirea feței și pierderea cunoștinței dacă blocajul nu este eliminat.
A avea mâncare blocată în gât se referă adesea la o situație în care mâncarea este blocată în esofag, tubul care transportă alimentele de la gură la stomac. Acest lucru poate fi inconfortabil, dar nu este la fel de periculos imediat ca înecul.
De obicei, persoana poate încă să respire și să vorbească, dar poate avea disconfort sau dificultăți la înghițire. Această situație este adesea rezolvată prin consumul de lichide, mâncând ceva moale pentru a împinge mâncarea în jos sau, în cazuri mai grave, ar putea necesita intervenție medicală pentru a îndepărta mâncarea.
Este important să se facă diferența între aceste două situații, deoarece sufocarea necesită o acțiune imediată, cum ar fi efectuarea manevrei Heimlich sau solicitarea de asistență medicală de urgență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Te dor genunchii frecvent? Descoperă...
Acesta este secretul tinereții pielii...
De ce numărul de cazuri de cancer...
Dacă ești hipertensiv și urmeazi...
Chimioterapia înainte de operație -...
Când refuzi ceva gratuit, plătești...
Dacă vrei să slăbești și dacă-ți vine...
Cum recunoști un AVC și ce trebuie să...