De ce să nu bei NICIODATĂ cafea ÎNAINTE de micul dejun. Pericolul de care nu știai! STUDIU

Să savurezi o cafea tare imediat ce ai deschis ochii, mai ales după o noapte de somn prost, poate să ți se pară o idee bună, dar un studiu recent arată că ar fi mai bine să mănânci înainte de a lua prima gură de cafea, întrucât aceasta are un efect foarte periculos dacă e băută pe stomacul gol. 

Un studiu publicat în British Journal of Nutrition (link direct studiu) arată că dacă primul lucru pe care îl faci dimineața când te trezești este să bei cafea pe stomacul gol asta îți va da peste cap controlul glicemiei - un factor de risc pentru diabet și boli de inimă.

„Știm că aproape jumătate dintre noi ne vom trezi dimineața și, înainte de a face orice altceva, vom bea cafea – instinctiv, cu cât ne simțim mai obosiți, cu atât este mai tare cafeaua”, a spus profesorul James Betts, profesor și codirector al Centrului pentru nutriție, exerciții fizice și metabolizare la Universitatea din Bath din Marea Britanie, într-un comunicat de presă.

„Până acum aveam informații limitate despre efectul acestui lucru asupra corpului nostru, în special pentru controlul metabolic și al zahărului din sânge."

Cafeaua pe stomacul gol, crește vertiginos glicemia

În studiul lor, cercetătorii de la Universitatea din Bath au inclus 29 de bărbați și femei, toți subiecți sănătoși, care au luat la trei experimente diferite, cu cel puțin o săptămână între ele.

Într-unul, participanții au dormit normal, aproximativ de la ora 23.00 până la 7.00 dimineața, și li s-a cerut să consume o băutură dulce, la trezire dimineața.

Apoi au experimentat un somn întrerupt, în care cercetătorii i-au trezit la fiecare oră, timp de cinci minute, trimițându-le mesaje text la care trebuiau să răspundă - și la trezire li s-a dat aceeași băutură îndulcită.

Într-o altă noapte, participanții fost din nou întrerupți când dormeau, dar de data aceasta li s-a dat mai întâi o cafea neagră puternică cu 30 de minute înainte de a consuma băutura îndulcită.

Băutura îndulcită conținea același număr de calorii ca un mic dejun tipic.

Ei au descoperit că o noapte de somn întrerupt nu a înrăutățit răspunsurile glicemiei și insulinei participanților în comparație cu noaptea în care au dormit normal - deși cercetările anterioare au sugerat că pierderea multor ore de somn sau mai multe nopți de somn prost pot avea un efect negativ.

Cu toate acestea, cafeaua neagră și tare consumată înainte de micul dejun a crescut substanțial răspunsul la glucoza din sânge cu aproximativ 50%. Asta înseamnă că dacă bei cafea înainte să mănânci, ca să scapi de somnolență, organismul tău are jumătate din capacitatea normală de a tolera zahărul din micul dejun și glicemia crește. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel