De ce să nu bei cafea la prima oră. Motivul pentru care te simți obosit pe parcursul zilei

De ce sa nu bei cafea la prima ora Foto: Freepik
De ce să nu bei cafea la prima oră. Află care este cel mai bun mod de a te bucura de efectele benefice ale cofeinei.

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Aceasta conține un stimulent foarte popular numit cofeină.

Mulți oameni se încumetă să ia o ceașcă din această băutură cofeinizată imediat după ce se trezesc, în timp ce alții cred că este mai benefic să aștepte câteva ore.

Andrew David Huberman, cercetător în neuroștiințe și profesor asociat de neurobiologie la Facultatea de Medicină a Universității Stanford, consideră că dacă reușești să te abții să bei cafeaua imediat după ce te trezești vei evita acea stare de oboseală care apare de obicei după prânz. 

"Există de fapt un truc pentru a evita aceasta stare după-amiaza. Nu este un truc. Este biologie. Cofeina este un antagonist al adenozinei. Practic, cu cât ești mai mult timp treaz, cu atât mai mult se acumulează adenozina în sânge, ceea ce te face să simți oboseala. Cofeina, în esență, blochează receptorul de adenozină, dar apoi, când aceasta dispare, adenozina care este încă prezentă se leagă de acel receptor. Te vei simți moleșit, foarte somnoros. Așadar, un lucru pe care îl poți face este ca, atunci când te trezești dimineața, să nu consumi cofeină în primele 90 de minute, ca și cum ar trebui să o respingi. Astfel încât adenozina și o duzină de interacțiuni cu receptorii să poată avea loc și să se disipeze. Apoi bea cofeină și ceea ce vei descoperi este că, dacă în mod normal ai fi obosit în jurul orei două sau trei după-amiaza, nu mai experimentezi acea cădere." a menționat Huberman în faimosul podcast The Joe Rogan Experience. 

Vezi și: 5 alimente bogate în vitamina C. Cum să le consumi în sezonul rece

Cortizolul și cafeaua

Mulți oameni se bucură de o ceașcă - sau trei - de cafea la trezire sau la scurt timp după aceea.

Cu toate acestea, se crede că a bea cafea prea curând după ce te-ai trezit scade efectele sale energizante, deoarece hormonul tău de stres, cortizolul, este la nivelul său maxim în acest moment.

Cortizolul este un hormon care poate spori vigilența și concentrarea. De asemenea, vă reglează metabolismul, răspunsul sistemului imunitar și tensiunea arterială.

Hormonul urmează un ritm specific ciclului tău de somn-veghe, cu niveluri ridicate care ating un vârf la 30-45 de minute după ce te-ai trezit și care scad încet pe parcursul restului zilei.

Acestea fiind spuse, s-a sugerat că cel mai bun moment pentru a bea cafea este la mijlocul sau la sfârșitul dimineții, când nivelul de cortizol este mai scăzut. Pentru majoritatea oamenilor care se trezesc în jurul orei 6:30, acest moment este între orele 9:30 și 11:30.

Deși ar putea exista un oarecare adevăr în această afirmație, niciun studiu de până acum nu a observat vreun efect energizant superior în cazul în care ai întârziat cafeaua de dimineață, în comparație cu cea consumată imediat după ce te-ai trezit.

Un alt motiv pentru care s-a sugerat că ar trebui să amâni cafeaua de dimineață este acela că nivelul de cortizol poate crește de la cofeină.

Nu rata: Uleiul esențial care te scapă de stres și anxietate. Dr. Ioana Berciu: Este un amplificator natural al dispoziției!

Consumul de cafea atunci când nivelul de cortizol este la apogeu poate crește și mai mult nivelurile acestui hormon. Nivelurile ridicate de cortizol pe perioade lungi de timp pot afecta sistemul imunitar, cauzând probleme de sănătate. Cu toate acestea, nu au existat studii pe termen lung privind implicațiile pentru sănătate ale cortizolului ridicat în urma consumului de cafea.

Mai mult, creșterile de cortizol induse de cofeină tind să fie reduse la persoanele care consumă cofeină în mod regulat. Acestea fiind spuse, probabil că nu există niciun rău dacă preferi să bei cafeaua la trezire, mai degrabă decât la câteva ore după aceea.

Anxietate și probleme de somn

Cofeina din cafea poate favoriza starea de veghe și poate crește performanța în timpul exercițiilor fizice, dar poate provoca, de asemenea, probleme de somn și anxietate la unele persoane.

Efectele stimulatoare ale cofeinei din cafea durează 3-5 ore și, în funcție de diferențele individuale, aproximativ jumătate din cofeina totală pe care o consumi rămâne în organism după 5 ore. Consumul de cafea prea aproape de ora de culcare, cum ar fi la cină, poate cauza probleme de somn.

Pentru a evita efectele perturbatoare ale cofeinei asupra somnului, este recomandat să eviți consumul de cofeină cu cel puțin 6 ore înainte de culcare.

Pe lângă problemele de somn, cofeina poate crește anxietatea la unele persoane. Dacă suferi de anxietate, este posibil să constați că băutul cafelei o înrăutățește, caz în care ar trebui să consumați mai puțin sau să evitați complet băutura.

De asemenea, poți încerca să treci la ceai verde, care are o treime din cofeina din cafea.

Băutura oferă, de asemenea, aminoacidul L-teanină, care are proprietăți relaxante și calmante.

Persoanele sănătoase pot consuma până la 400 mg de cofeină zilnic - echivalentul a aproximativ 4 cești (950 ml) de cafea.

Cafeaua poate stimula performanța la exerciții fizice

Cafeaua este cunoscută pentru capacitatea sa de a promova starea de veghe și de a crește vigilența, dar băutura este, de asemenea, un stimulator eficient al performanțelor fizice, datorită conținutului său de cofeină.

În plus, cafeaua poate fi o alternativă mult mai ieftină la suplimentele care conțin cofeină, cum ar fi pulberile pre-antrenament. Mai multe studii au demonstrat că cofeina poate întârzia oboseala la efort și poate îmbunătăți forța și puterea musculară, potrivit Healthline.

Dacă dorești să optimizezi efectele benefice ale cafelei asupra performanței la efort, cel mai bine este să consumi băutura cu 30-60 de minute înainte de un antrenament sau de un eveniment sportiv.

Acesta este timpul necesar pentru ca nivelul de cofeină să atingă nivelul maxim în corpul tău . Doza eficientă de cofeină pentru îmbunătățirea performanțelor la efort este de 1,4-2,7 mg pe kilogram (3-6 mg pe kg) de greutate corporală.

Pentru o persoană de 68 kg, acest lucru echivalează cu aproximativ 200-400 mg de cofeină, sau 2-4 cești (475-950 ml) de cafea. Recomandarea pentru femeile însărcinate și cele care alăptează este de 300 mg de cofeină pe zi, unele cercetări sugerând că limita superioară sigură este de 200 mg pe zi.

Alte surse comune de cofeină includ ceaiul, băuturile răcoritoare, băuturile energizante și chiar ciocolata neagră.

Cafeaua este o băutură populară care este savurată în întreaga lume.

S-a sugerat că cel mai bun moment pentru a bea cafea este la mijlocul sau la sfârșitul dimineții, când nivelul de cortizol este mai scăzut, dar cercetările pe acest subiect lipsesc.

Consumul de cafea cu 30-60 de minute înainte de antrenament sau de un eveniment sportiv poate ajuta la întârzierea oboselii și la creșterea forței și a puterii musculare.

Rețineți că efectele stimulatoare ale cofeinei din cafea pot cauza probleme de somn dacă este consumată prea aproape de ora de culcare, precum și creșterea anxietății la unele persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel