De ce să mănânci sfeclă crudă. Cum îți poate ajuta ficatul și ce alte beneficii mai are

de ce sa mananci sfecla cruda. FOTO: Freepik @timolina
Sfecla roșie crudă are o multitudine de beneficii, printre acestea numărându-se detoxifierea ficatului, mai ales după o perioadă de mese copioase. Care sunt alte beneficii ale acestei rădăcinoase.

Sfecla roșie este o legumă cu un conținut nutrițional ridicat și cu un impact important asupra sănătății, având antioxidanți unici care oferă protecție împotriva bolilor coronariene și a accidentelor vasculare cerebrale.

Nutriționistul Cristian Mărgărit subliniază că printre beneficiile pe care le are consumul de sfeclă roșie se află și cel hepatoprotector, tocmai prin acțiunea pe care o au antioxidanții asupra nivelului de colesterol din sânge.

Mai mult decât atât, după o perioadă destul de încărcată cu produse de origine animală, așa cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni, chiar este necesar să consumăm o salată de crudități, printre care se numără sfecla roșie.

”Ajută în primul rând ficatul, pentru că acesta este obiectivul principal pe care îl avem, să ne detoxificăm. S-a demonstrat științific că sfecla conține anumite substanțe care acționează la nivel de ADN și ARN, deci ne modifică sistemele enzimatice din ficat care ajută detoxifierea.

Poate cineva a băut prea mult sau a mâncat prea multe prăjeli sau prea mult porc, prea multă grăsime animală și sfecla ajută foarte mult.

Pe lângă asta,  toată lumea este preocupată de imunitate, ajută și în prevenția infecțiilor respiratorii, iar la sportivi este foarte bună. Dar ajută și în situații de disfuncție erectilă”, a declarat Cristian Mărgărit, la Neatza cu Răzvan și Dani.

În ceea ce privește salata, nutriționistul a precizat că ”mergem către o salată crudă, că s-a tot mâncat gătit”, iar pe lângă sfecla roșie rasă a adăugat și morcov ras, dar și bucățele de brânză.

De altfel, Mărgărit a subliniat că ”dacă am mâncat multe grăsimi, mai avem și niște kilograme de dat jos și vrem să mâncăm un pic mai ușor, alegem o brânză mai slabă, chiar o brânză degresată.

Nu este absolut nicio problemă să mâncăm din când în când”, făcând referire la situația în care, în vară făcuse referire la faptul că brânza cu roșii îngrașă, dar dacă este mâncată dimineață, la prânz și seara.

”Alături de sfeclă ar merge o brânză de capră, și poate să devină o gustare de după amiază sau chiar o cină ușoară. Dacă nu vrem să mâncăm cu brânză, ținem post sau suntem vegani/vegetarieni, sursele de grăsimi sănătoase care sunt nucile, semințele sau alunele, le putem pune lângă sfeclă, fără absolut nicio problemă. Și puțin oțet balsamic”, a mai spus nutriționistul.

Totodată, acesta a menționat că atât morcovul, cât și sfecla au avut ”părți negative, pretinse de-a lungul timpului, că ridică glicemia, că are indice glicemic mare, că morcovul trebuie evitat. Nicidecum. Ai  destule fibre aici, grăsimea din brânză reduce și ea indicele glicemic, deci este absolut în regulă să mâncăm aceste rădăcinoase.

Este sezonul lor, sunt absolut naturale acum, se păstrează foarte bine, deci este momentul în care rădăcinoasele trebuie să ocupe cea mai mare parte din dieta noastră, dacă ne referim la legume”, a mai spus nutriționistul, subliniind că un consum de fructe și legume de sezon vine cu un aport nutrițional mare, dar și cu un cost de achiziție mic.

”O dietă nu trebuie să fie doar plină de antioxidanți, ci în primul rând să fie sezonală. Dacă urmărești sezoanele anului și mănânci ce îți oferă natura în acel sezon sau ce este disponibil în acel sezon, nu-ți mai trebuie dietă. Corpul tău se reglează de la sine”, a concluzionat nutriționistul.

Sfecla roșie, conținut nutrițional

O porție de 100 grame de sfeclă roșie crudă conține:

- calorii 43

- carbohidrați 9,56 grame

- proteine 1,61 g

- grăsimi totale 0,17 g

- fibre 2,8 g

- folați 27% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- niacină (vitamina B3)  2% DZR

- acid pantotenic (vitamina B5) 3% DZR

- piridoxină (vitamina B6) 5% DZR

- riboflavina (vitamina B2) 4% DZR

- tiamina (vitamina B1) 2,5% DZR

- vitamina A 1% DZR

- vitamina C 8% DZR

- vitamina E 0,5% DZR

- sodiu 5% DZR

- potasiu 7% DZR

- calciu 1,5% DZR

- cupru 8% DZR

- fier 10% DZR

- magneziu 6% DZR

- mangan 14% DZR

- zinc 3% DZR

- beta-caroten și betaină.

Vezi și: Planta dezinfectantă care reduce tusea și durerile în gât, inhibă cancerul de sân și reglează tensiunea

Sfecla roșie, beneficii pentru sănătate

Ajută la combaterea stresului oxidativ. Prin conținutul de antioxidanți - acizi fenolici, flavonoide, carotenoizi, dar și betacianină (care îi conferă culoarea roșu-violet), sfecla roșie este foarte potrivită în reducerea stresului oxidativ, având un indice ORAC de 1,776 μ mol TE/100g. 

Potrivit teoriei radicalilor liberi a îmbătrânirii și a bolilor, un aport ridicat de antioxidanți din alimente va încetini procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă, printre acestea aflându-se bolile Parkinson și Alzheimer, dar și bolile de inimă sau diferite tipuri de cancere.

Ajută la reducerea inflamației în organism. Sfecla roșie conține pigmenți numiți betalaine, care au proprietăți antiinflamatorii.

Acest lucru ar putea fi benefic pentru mai multe aspecte ale sănătății, deoarece inflamația cronică a fost asociată cu afecțiuni precum obezitatea, bolile de inimă, bolile hepatice și cancerul.

Poate îmbunătăți sănătatea digestivă. O cană de sfeclă roșie conține 3,4 grame de fibre, ceea ce face din sfeclă o sursă bună de fibre, carbohidrați care ajută tranzitul intestinal, prevenind afecțiunile gastro-intestinale.

Poate sprijini sănătatea creierului. Funcțiile mentale și cognitive scad în mod natural odată cu vârsta, ceea ce poate crește riscul de tulburări neurodegenerative precum demența.

Nitrații din sfeclă pot îmbunătăți funcția cerebrală prin promovarea dilatării vaselor de sânge și, astfel, prin creșterea fluxului sanguin către creier.

Poate avea unele proprietăți anticancerigene. Sfecla roșie conține mai mulți compuși cu proprietăți de combatere a cancerului, printre care se numără betaina, acidul ferulic, rutina, kaempferolul și acidul cafeic.

Poate ajuta la echilibrarea aportului de energie. Sfecla roșie are mai multe proprietăți nutritive care ar putea face din ea un adaos excelent la o dietă echilibrată.

Este săracă în grăsimi și calorii, dar bogată în apă, iar creșterea aportului de alimente cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi sfecla roșie a fost, de asemenea, asociată cu pierderea în greutate.

Poate îmbunătăți performanța atletică. Mai multe studii sugerează că nitrații alimentari, cum ar fi cei care se găsesc în sfeclă, pot îmbunătăți performanța atletică.

Nitrații par să afecteze performanța fizică prin îmbunătățirea eficienței mitocondriilor, care sunt responsabile pentru producerea de energie în organism, arată Healthline.

Vezi și: Capsaicina, compusul chimic din ardeiul iute, efecte benefice asupra sănătății. Are rol anticancerigen și ameliorează durerile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel