De ce să mănânci Pomelo în fiecare zi: 8 beneficii ULUITOARE pentru sănătate DOVEDITE științific

Pomelo. Foto: Pexels / Maria Varshavskaya
Pomelo, acele fructe mari cu coajă groasă și amară, galbenă sau ușor portocalie, sunt extrem de bune pentru sănătate pentru că ele conțin un complex de vitamine și nutrienți cum nu găsești în alte fructe. Iată beneficiile lor uluitoare dovedite științific: 

Pomelo sunt niște citrice mari (numele lor științific este Citrus maxima), cu coajă groasă amară, iar miezul arată ca al unei lămâi uriașe, dar nu sunt atât de acre ca acestea, nici amare ca un grepfrut și nici atât de acidulate ca portocalele. Nu au semințe și niciodată nu știi cum le nimerești: suculente sau mai uscate. Dar important e că pomelo aduc impresionante beneficii pentru sănătate prin capacitatea lor de a întări sistemul imunitar, de a îmbunătăți digestia, de a scade tensiunea arterială și de a reduce crampele. Pomelo poate ajuta, de asemenea, la reducerea semnelor de îmbătrânire prematură, poate ajuta la pierderea în greutate și la îmbunătățirea sănătății bucale și dentare.

Ce nutrienți conține Pomelo

Conform datelor de la Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA, link direct sursa informației), fructele pomelo sunt deosebit de bogate în vitamina C și potasiu, care sunt „vinovate” de cele mai multe dintre beneficiile lor pentru sănătate. În afară de asta, este bogat în apă, energie, fibre, zahăr și proteine. De asemenea, pomelo este o sursă bună de fier, calciu, fosfor, magneziu și sodiu. Conține câteva vitamine importante, cum ar fi niacina, precum și cantități mici de tiamină, riboflavină și vitamina B6. Toate acestea sunt cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatorii și sănătoase pentru organism. 100 de grame de pomelo aduc un plus de 9,62 grame de carbohidrați și 38 de calorii. Iată ce beneficii pentru sănătate aduce: 

1) Poate crește imunitatea

Un pomelo decojit (aproape 610 grame) este format din aproape 412% la sută din valoarea zilnică de vitamina C, un stimulent rapid al sistemului imunitar, care crește activitatea celulelor albe din sânge și a ataca radicalii liberi, care pot deteriora organele corpului. Ajută la combaterea infecțiilor care duc la răceli, tuse, febră și simptome grave sau infecții microbiene, virale și bacteriene (link direct studiu).

2) Ajută la reglarea tensiunii arteriale

Fructul Pomelo este o sursă foarte bună de potasiu, aproximativ 37% din necesarul zilnic. Potasiul este un vasodilatator, ceea ce înseamnă că eliberează tensiunea din vasele de sânge și crește circulația sângelui și oxigenarea organelor, notează experții Asociației Americane a Inimii (link direct sursa informației). De asemenea, reduce tensiunea asupra inimii și riscul de ateroscleroză, atac de cord și accident vascular cerebral. (link direct studiu)

3) Scade nivelurile de colesterol și trigliceride

Pomelo poate ajuta, de asemenea, la reducerea nivelurilor de colesterol și trigliceride din organism, care, dacă nu sunt controlate, pot duce la probleme coronariene severe. Un studiu pe animale de 21 de zile publicat în Journal of Toxicology (link direct studiu) a constatat că, atunci când cobaii au primit suplimente cu extract concentrat de pomelo, nivelul trigliceridelor lor a scăzut cu 21%, iar colesterolul rău cu 41%. 

4) Bun pentru cura de slăbire

Atât pomelo, cât și grepfrut-ul conțin o „enzimă de ardere a grăsimilor” care vă poate ajuta să reduceți greutatea. Se numește carnitin palmitoil-transferază și nu se găsește în multe alimente. În afară de asta, pomelo conține fibre și proteine, ambele induc o senzație de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp. (link direct studiu)

5) Proprietăți anti-îmbătrânire

Așa cum arătam, fructele Pomelo sunt bogate în vitamina C și mulți antioxidanți care ajută și la prevenirea deteriorării pielii din cauza stresului oxidativ și la menținerea unei pielii tinere, fără riduri, pete pigmentare și pete legate de vârstă. Potrivit unui raport din 2013 publicat în Jurnalul EXCLI (link direct raport), pomelo pot reduce, de asemenea, formarea de produse finale de glicație avansată (AGE), care pot cauza mai multe probleme legate de piele, cum ar fi decolorarea și petele pielii. Specialiștii spun că nivelurile ridicate de vitamina B1, zinc și alți nutrienți esențiali din fructele de pomelo promovează sănătatea părului și ajută la prevenirea mătreții. (link direct studiu)

6) Îmbunătățește vindecarea rănilor

S-a demonstrat că un conținut ridicat de vitamina C ajută la înlocuirea țesutului mort cu țesut sănătos și promovează vindecarea rănilor. Fructul de pomelo conține vitamina C care promovează dezvoltarea colagenului care face pielea mai flexibilă și accelerează vindecarea. (link direct studiu)

7) Îmbunătățește sănătatea oaselor

Pomelo este o sursă bogată de diferite tipuri de vitamine și minerale, cum ar fi calciu, fier, cupru, zinc, mangan și potasiu, toate acestea fiind importante pentru menținerea și îmbunătățirea sănătății oaselor. Un alt avantaj al potasiului adecvat este că poate ajuta la prevenirea osteoporozei (link direct studiu).

8) Previne rigiditatea musculară

Potasiul este important pentru echilibrul fluidelor din organism, aspect cheie în prevenirea crampelor musculare și a rigidității (link direct studiu). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel