Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Este un lucru cunoscut și general acceptat că starea de bine vine și din alimentație, dar mai ales că acel ”ceva bun” ne oferă satisfacții nu doar de pofte sau de foame, ci ne aduce și un confort emoțional.
Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția în această direcție și ne sfătuiește să nu ne mai simțim vinovați când mâncăm o bucățică de ciocolată, al cărui principal scop pare să fie acela ne a aduce buna dispoziție, ba mai mult, ne recomandă și alte alimente de care să ne putem bucura, chiar dacă suntem în post.
”V-ați simțit vreodată vinovați că mâncați o bucățică de ciocolată? Să nu fiți vinovați, pentru că este sănătos și chiar recomandat. Ciocolata este alimentul premium când vine vorba de bună dispoziție. pentru că da, există o legătură între mâncare și starea de bine.
Triptofanul, un aminoacid prezent în alimente și care, în organism, se transformă în serotonină. Serotonina este un neurotransmițător, care este responsabil de starea de bine de la nivelul creierului. Deci tot ce conține triptofan este capabil să ne dea stare de bine”, a spus nutriționistul Mihaela Bilic, la Pro TV.
De altfel, aceasta a ținut să explice mecanismul prin care banala pâine cu brânză are efect antidepresiv.
”Sunt două tipuri de substanțe care stimulează diferit creierul. Avem serotonina, pe de o parte, care liniștește și relaxează, și dopamina, care îl agită și îl pune în stare de tensiune.
Cele două substanțe sunt prezente în toate alimentele bogate în proteine. Însă, în momentul în care asociem proteinele cu glucide lente, adică brânza cu pâine, apare miracolul.
Glucidele lente determină secreție de insulină și, ce să vezi, insulina dă cale liberă triptofanului. Deci dacă vreți efect de liniștire, întotdeauna brânza cu un colț de pâine”, a mai spus nutriționistul.
De altfel, medicul a precizat că există și alimente care conțin serotonina în mod natural și care dau stare de bine de la prima înghițitură.
”Campioană este banana. Magneziul este un element esențial în starea noastră de bine. Banana este campioană și la capitolul conținut de magneziu. Tot magneziu găsim în fructele uscate, adică în caise, prune, stafide, sau în fructe și semințe oleaginoase: migdale, fistic, semințele de dovleac.
Avem foarte mult magneziu, avem și fibre, dar și grăsimi din acelea vegetale care sunt foarte bine venite în sezonul rece. Și nu în ultimul rând, avem proteine vegetale care dau senzația de sațietate”, a mai spus Mihaela Bilic.
Vezi și: Care este porția corectă de brânzeturi. Bilic: Plăcerea poate să ne coste silueta
Triptofanul poate avea o mulțime de beneficii pentru sănătate, cele mai multe provenind din creșterea potențială a niacinei și, prin urmare, a serotoninei. Beneficiile aduse de mai multă serotonină includ:
- somn mai sănătos și de mai bună calitate
- ameliorarea depresiei și a anxietății
- bunăstare emoțională sporită
- toleranță mai mare la durere.
Triptofanul este utilizat în mod obișnuit pentru a trata insomnia și tulburările de somn, cum ar fi apneea de somn. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi pentru a determina dacă aceasta este o utilizare eficientă. Trebuie efectuate mai multe cercetări pentru a vedea dacă triptofanul este sigur pentru a trata oricare dintre aceste afecțiuni.
Triptofanul a fost remarcat ca fiind posibil eficient pentru a ajuta la ameliorarea tulburării disforice premenstruale. Unele cercetări mai vechi arată că triptofanul poate fi eficient și pentru renunțarea la fumat.
Vezi și: 12 alimente bogate în triptofan, aminoacidul responsabil cu starea de bine
Pentru o stare de bine pe termen lung este bine să integrăm în meniul nostru nuci și semințe, care sunt superalimente de care ar trebui să bucurăm zilnic.
Invitată în emisiunea Vorbește lumea de la PRO TV, fotomodelul Claudia Neghină a prezentat câteva ponturi legat de consumul de nuci și semințe, care ne ajută nu doar să ne menținem greutatea, dar și să putem lupta împotriva depresiei.
”Aș vrea să încep cu semințele de chia pentru că vreau să le hidratez un pic. Pentru doamnele care vor să slăbească câteva kilograme, punem două lingurițe de semințe, punem apă cât să le acopere și le lăsăm la hidratat aproximativ 10 minute. Acestea pot fi apoi consumate, dimineața, la micul dejun, ele ajută la detoxifiere, având foarte multe fibre, vitamine, au calciu foarte mult, chiar de 5 ori mai mult decât laptele și de 15 ori mai mult magneziu decât broccoli. Deci în niște semințe atât de mici, niște beneficii atât de mari”, și-a început Claudia Neghină ”pledoaria” despre fructele oleaginoase și semințe. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Ciocolata neagră, tratament pentru creier. Bilic: Este mai degrabă medicament, decât aliment
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...