De ce să faci dușul rece: beneficii pentru sănătate și riscuri

Dușul rece aduce beneficii pentru sănătate, dar și riscuri. Foto: Pixabay
Dușul rece aduce câteva beneficii pentru sănătate, în afara faptului că te ajută să te trezești mai repede dimineața. Însă pentru anumite persoane sunt și riscuri. Iată care:

Mulți dintre noi preferă dușurile calde sau fierbinți, dar experții spun că un duș rece – nu rece-gheață, ci e nevoie ca temperatura apei să fie sub cea a camerei – ar putea aduce anumite beneficii pentru sănătate. Există, evident, și riscuri, mai ales pentru persoanele cu anumite afecțiuni.

Beneficiile pentru sănătate

1) Te scapă de mâncărime

Pentru persoanele care suferă de mâncărime, urticarie sau eczemă, un duș rece ar putea fi o ușurare necesară, a explicata, pentru TODAY.com, dr. Tania Elliott, de la Universitatea din New York.

„Din punct de vedere fiziologic, nervii nu pot transmite mai multe senzații în același timp. Deci, dacă simțiți mâncărime și sunteți rece în același timp, unul dintre aceste două lucruri va prevala. De obicei, senzația de frig surclasează mâncărimea", a spus Elliott.

Deși ameliorează temporar simptomele, dușul rece nu va aduce beneficii semnificative pe termen lung în cazul bolilor dermatologice. Și nu vindecă boală!

2) Ameliorează durerea

Un duș ușor mai rece decât cel normal te poate ajuta să te simți relaxat și îți poate scădea temporar tensiunea musculară.

„Dacă e să ne gândim, de fiecare dată când ne rănim și vrem să scăpăm de durere, de obicei primul lucru e să punem un pachet cu gheață pe mușchiul dureros, așa că există cu siguranță beneficii dacă faci un duș mai rece pentru întreg corpul", a explicat Elliott.

3) Un puseu de energie mentală

Deși și în această direcție e nevoie de mai multe cercetări, există indicii că un duș rece vă poate ajuta să vă simțiți mai bine mental.

„Nu voi recomanda asta ca tratamente sau terapie standard pentru depresie, dar există semnale de vigilență, trezire și unele substanțe chimice din creier care sunt activate în condițiile în care organismul este expus la temperaturi mai joase, așa că un duș rece poate ajuta", a continuat Elliot.

Riscurile pentru sănătate

Persoanele diagnosticate cu boli de inimă sau cu risc de boli de inimă nu ar trebui să facă dușuri reci, a epxlicat dr. Helene Glassberg, profesor de la Facultatea de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania.

O scufundare bruscă în apă rece, fie că este vorba de un duș sau chiar de a sări într-o piscină cu apă rece, ar putea pune anumite persoane la risc pentru complicații cardiace, inclusiv atac de cord sau accident vascular cerebral (AVC).

„Expunerea bruscă la apă rece determină constricția vaselor de sânge, determină respirația profundă, face ca rata cardiacă și tensiunea arterială să crească brusc și asta ar putea fi un stresor asupra inimii", a declarat Glassberg, pentru TODAY.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația
10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel