De ce să bei ceai cald în zilele toride de vară. Cum te ajută să te răcorești

ceai cald - FOTO: Freepik@stockking
De ce să bei ceai cald în zilele toride de vară. Ce efect are o băutură caldă asupra organismului.

De ce să bei ceai cald în zilele toride. O băutură caldă într-o zi toridă  te poate răcori. Un experiment riguros a arătat că, într-o zi caldă și uscată, consumul unei băuturi fierbinți poate ajuta organismul să se răcească.

Dar, potrivit cercetărilor și practicilor alimentare internaționale ale oamenilor care trăiesc în multe țări calde, consumul de ceai fierbinte vara are un efect mai mare de răcire asupra corpului nostru decât o băutură rece ca gheața.

De ce să bei ceai cald în zilele toride

”În Maroc, unde vara temperaturile ajung până la 49,6 grade Celsius în unele părți, oamenii au tendința de a bea pahare de ceai de mentă foarte fierbinte”, spune Anika Rouf, dietetician practicant acreditat.

Ceaiul fierbinte este, de asemenea, consumat în mod obișnuit în condiții de căldură în India, Malaezia, Turcia, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Africa de Sud.

”Această practică poate părea foarte ciudată pentru unii dintre noi, cei care trăim în Australia, pentru că, dacă este deja cald, de ce ar vrea cineva să bea o băutură fierbinte? Dar în unele țări, există credința că, pe timp de caniculă, lupți împotriva focului cu foc.

”Așa că, vara, se bea ceai fierbinte pentru a se răcori. Ca urmare, se produce transpirație și corpul pierde căldură”, mai spune Anika Rouf, potrivit SBS.

Vezi și: Cum te salvează centura de siguranță în cazul unui accident. Ovidiu Alexa: Există diferențe la cei care stau în dreapta și cei care stau în spate

Ce se întâmplă când bei lichide fierbinți în zilele călduroase

Un studiu realizat de Societatea Fiziologică Scandinavă, publicat în revista Acta Physiologica în 2012, a testat dacă consumul de lichide fierbinți pe timpul verii vă ajută sau nu să vă răcoriți.

Aceasta a examinat stocarea căldurii corporale a nouă bărbați după o activitate fizică și a măsurat prin reacția lor fizică la consumul de lichide de diferite temperaturi.

Rezultatele studiului au arătat că participanții au pierdut mai multă căldură corporală - și s-au răcit în general - atunci când au băut lichide fierbinți, comparativ cu atunci când au băut lichide reci.

Vezi și: Bolile hepatice, tot mai frecvente. Irinel Popescu: Cauză a vieții moderne. Dușmanii tradiționali ai ficatului nu au dispărut

Autorii explică faptul că băuturile fierbinți stimulează termosenzorii organismului, ceea ce ne face să transpirăm, să pierdem căldură corporală și să ne răcorim.

”Stocarea căldurii corporale este mai mică la ingestia de apă caldă, probabil din cauza unor modulații disproporționate în producția de transpirație care rezultă din termosenzorii sensibili la căldură din esofag/stomac”, se arată în studiu.

Rouf, un purtător de cuvânt al Asociației Dieteticienilor din Australia, spune că acesta este același motiv pentru care oamenii care trăiesc în Asia mănâncă adesea supă vara.

”În Australia, nu ne gândim în mod obișnuit să mâncăm supă vara. În regiunea sudică a Chinei, Chongqing, ei au o oală fierbinte Chongqing, care este o supă super picantă. Are și grăsime de vită în ea. Se crede că astfel de mâncăruri fierbinți, cu lichid fierbinte și ardei iute, vor ameliora căldura internă”, explică Rouf.

Este un fel de mâncare pe care îl mâncăm iarna. Dar în unele părți ale Chinei și Vietnamului, ei tind să aibă supe și oale fierbinți în timpul căldurii de vară.

Vezi și: Ruptura musculară, primul verdict pentru Valentin Mihăilă. Tatăl fotbalistului: Păcat de accidentarea pe care a suferit-o

Băuturile fierbinți contribuie la transpirație

Vorbind pentru Smithsonian Mag, Dr. Ollie Jay, unul dintre autorii studiului, a explicat ce efect au băuturile fierbinți.

”Dacă bei o băutură fierbinte, aceasta duce la o cantitate mai mică de căldură stocată în interiorul corpului, cu condiția ca transpirația suplimentară produsă atunci când bei băutura fierbinte să se poată evapora”, a spus Ollie Jay, potrivit Smithsonian Magazine.

În esență, atunci când ingerați o băutură fierbinte, începeți să transpirați mai mult. Dacă sudoarea se poate evapora, aceasta te răcorește de fapt, mai mult decât compensând căldura adăugată în organism de către lichid.

Deși transpirația poate fi jenantă, este o funcție corporală esențială pentru a ne ajuta să ne menținem răcoroși. Pe măsură ce transpirația se evaporă de pe suprafața pielii, elimină excesul de căldură prin transformarea apei din lichid în vapori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel