De ce oamenii îmbătrânesc diferit? Afecțiunile care ne fură tinerețea

Bătrânețe FOTO: pexels.com
O echipă de cercetători a identificat patru căi biologice pentru îmbătrânire - care ne-ar putea ajuta să răspundem la această întrebare.

Toată lumea îmbătrânește, dar nu în același mod. Îmbătrânirea poate însemna deseori să înveți să faci față diferitelor probleme de sănătate - dar, din nou, diferite persoane se confruntă cu probleme diferite. De ce?

Aceasta este întrebarea pe care o echipă de cercetători de la Școala de Medicină a Universității Stanford din California a început să o investigheze într-un nou studiu, notează Medical News Today.

Cercetarea echipei a implicat un grup de 43 de participanți sănătoși cu vârsta între 34 și 68 de ani, care au fost de acord să se supună evaluării pentru markeri de biologie moleculară de cel puțin cinci ori diferite pe parcursul a 2 ani.

Oamenii de știință din Stanford au ales această abordare longitudinală pentru a-i ajuta să creeze profiluri de îmbătrânire detaliate pentru a „cartografia" diferiții parametri de îmbătrânire a indivizilor.

"Stim deja ca exista o mana de markeri moleculari si clinici frumosi, cum ar fi colesterolul ridicat, care sunt mai frecvente in populatiile mai in varsta", spune autorul principal al studiului, prof. Michael Snyder.

"Dar vrem să știm mai multe despre îmbătrânire decât ceea ce se poate învăța din media populației. Ce se întâmplă cu un om pe măsură ce îmbătrânește? Nimeni nu a privit vreodată aceeași persoană în detaliu în timp", explică el.

Prof. Snyder și noul studiu al colegilor săi - ale căror constatări apar în revista Nature Medicine - au identificat patru căi biologice diferite care caracterizează patru tipuri principale de îmbătrânire.

Înțelegând tipul - sau tipurile de îmbătrânire la care este predispusă o persoană, poate fi posibil să se găsească modalități de a întârzia sau încetini această formă de îmbătrânire, susțin cercetătorii.

Cercetătorii găsesc 4 tipuri de vârstă
„Studiul nostru surprinde o viziune mult mai cuprinzătoare a modului în care îmbătrânim studiind o gamă largă de molecule și luând mai multe probe de-a lungul anilor de la fiecare participant", explică prof. Snyder.

„Suntem capabili să vedem modele clare despre modul în care indivizii experimentează îmbătrânirea la nivel molecular, și există destul de multe diferențe", remarcă el.

Cercetătorii au analizat o serie de probe biologice - inclusiv probe de sânge și scaun - pe care le-au colectat periodic de la participanți. În acestea, aceștia căutau schimbări în prezența și activitatea diferiților microbi și molecule telltale, inclusiv proteine, metaboliți și lipide (grăsimi).

Prin analiza lor, cercetătorii au identificat patru „vârstele" diferite sau căile de îmbătrânire. Acestea au fost: metabolice (legate de acumularea și descompunerea substanțelor din organism), imune (referitoare la răspunsurile imune), hepatice (legate de funcția hepatică) și nefrotice (legate de funcția renală).

Prof. Snyder și colegii săi explică că persoanele cu predispoziție la îmbătrânirea metabolică pot avea un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni precum diabetul. Pe măsură ce îmbătrânesc, acești indivizi pot avea, de asemenea, niveluri ridicate de hemoglobină A1c, ceea ce reprezintă o măsură a nivelului de zahăr din sânge.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel