De ce NU trebuie să bei cafea sau ceai înainte să faci analize de sânge

Mâncatul este interzis înainte de recoltarea de sânge. Însă, cum rămâne cu lichidele? Se aplică aceeași regulă?

Pentru rezultate corecte ale analizelor de sânge, pentru depistarea anumitor probleme de sănătate sau monitorizarea unora deja existente aflate sub tratament, se recomandă postul negru cu 8 până la 12 ore înainte de recoltarea de sânge. 

Nu trebuie să mâncăm nimic deoarece alimentele conțin carbohidrați, proteine, grăsimi, minerale și vitamine, substanțe care sunt absorbite în fluxul sanguin și pot influența rezultatele de laborator.

Spre exemplu, în cazul testelor de determinare a glicemiei à jeun (pe nemâncate) din sângele venos, este obligatoriu să ținem „post” minimum 8 ore înainte de analize. În caz contrar, glicemia va fi mai crescută și rezultatele testelor de sânge pot da un diagnostic greșit, de prediabet sau chiar diabet.

Postul negru este indicat și în cazul analizelor pentru evaluarea funcției renale sau hepatice (gamma-glutamil transferaza GGT), colesterolul, trigliceridele (profilul lipidic), pentru identificarea carenței de vitamine și minerale.

Ce putem bea cu câteva ore înainte de recoltare

 

Doar apă! Nu lapte, alcool, suc sau ceai, deoarece conțin, de regulă, zahăr adăugat care denaturează rezultatele analizelor de sânge.

Cafeaua și ceaiurile au efect diuretic și ne pot deshidrata, influențând rezultatele anumitor analize de sânge (colesterol, electroliți, ureea nitrogen etc.), scrie Healthline

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel