Cercetătorii au realizat o...
De ce nu este bine să adormi în 5 minute. Un expert în somnologie explică de ce adormitul în 5 minute este un ”semn rău”. Dr. Sophie Bostock, supranumită The Sleep Scientist, susține că adormitul în mai puțin de cinci minute indică faptul că ești lipsit de somn.
Secretul unui somn satisfăcător constă în schimb în a adormi în mai puțin de 20 de minute. Cu toții ne simțim mai bine după o noapte de somn bun.
Și ați putea crede că, pe lângă cele șapte ore de somn, acest lucru presupune să adormiți la câteva minute după ce v-ați băgat în pat. Dar acesta ar putea fi un ”semn rău”, potrivit unui expert în somn.
Dacă adormiți în mai puțin de cinci minute înseamnă că probabil sunteți privat de somn, a avertizat Dr. Sophie Bostock, supranumită ”Savantul somnului”. O perioadă mai lungă de jumătate de oră poate fi, de asemenea, un motiv de alarmă.
Vorbind în cadrul podcastului Her Spirit, găzduit de fosta prezentatoare BBC Breakfast Louise Michin, Dr. Bostock a dezvăluit că sunteți, de asemenea, mai predispus să luați decizii greșite atunci când sunteți obosit, ceea ce poate dăuna și mai mult modelului dumneavoastră de somn.
În timp ce adulții au nevoie între șapte și nouă ore de somn, copiilor li se recomandă între nouă și 13 ore, recomandă NHS. Serviciul de sănătate estimează că majoritatea oamenilor au nevoie în medie de 14 minute pentru a adormi.
”Dacă adormiți imediat ce capul atinge perna, acesta este foarte des un semn de lipsă de somn. Dacă adormiți în cinci minute de când v-ați băgat în pat, sunt șanse să aveți nevoie de mai mult somn”, a spus dr. Bostock, potrivit Daily Mail.
Vezi și: Motivația zilei: Doar așa putem schimba lumea
Dr. Bostock, care a obținut un doctorat în psihologia sănătății la University College London și a apărut în emisiuni precum This Morning pentru a vorbi despre știința somnului, a dezvăluit că secretul unui somn satisfăcător constă în schimb în a adormi în mai puțin de 20 de minute.
Dar a fi obosit poate duce pur și simplu la mai multă oboseală și poate deveni un ciclu pe care trebuie să îl rupem.
”Orice de la 15 la 20 de minute pentru a adormi este cu adevărat normal, dar dacă durează în mod regulat mai mult de o jumătate de oră, ar trebui să vă uitați la obiceiurile de somn. Când suntem obosiți, suntem foarte susceptibili de a amâna somnul, așa că încercați să luați deciziile legate de somn atunci când nu sunteți obosiți.
Problema apare atunci când suntem deja obosiți și nu ne putem face nimic pentru a ne opri”, a spus dr. Bostock.
Dr. Bostock a recomandat că cel mai bun mod de a vă îmbunătăți modelul de somn este să vă băgați în pat doar atunci când vă simțiți cu adevărat obosiți.
”Nu te băga în pat până când nu ești suficient de obosit. Când simțiți că pleoapele devin grele, poate că vă mănâncă puțin, acesta este un indiciu că organismul dvs. este gata de culcare. Vrem să dezvoltăm o asociere mentală pozitivă între tiparele de somn”, a mai precizat medicul.
Sunteți considerat ”adormit” atunci când tonusul muscular se relaxează și undele electrice din creier încetinesc. Aceste unde cerebrale se numesc activitate theta. Undele theta apar cu o viteză de patru până la opt ori pe secundă (hertz). Prin comparație, undele electrice dintr-un creier treaz și alert se deplasează cu o viteză dublă.
Acesta este motivul pentru care persoanele aflate în cel mai ușor stadiu al somnului nu răspund la ceea ce se întâmplă în mediul înconjurător.
Timpul necesar pentru a trece de la starea de veghe la cea de somn se numește latența de debut a somnului. Acesta se măsoară prin urmărirea activității electrice a creierului. Specialiștii în somn folosesc o electroencefalogramă (EEG) ca parte a unui studiu al somnului, numit polisomnogramă. Se plasează electrozi pe scalp pentru a măsura undele cerebrale și a înregistra momentul în care apar diferite stadii ale somnului.
Vezi și: 8 obiceiuri care te ajută să slăbești peste noapte. Ce trebuie să eviți
În medie, o persoană fără somnolență excesivă ar trebui să adoarmă în cinci până la 15 minute. Dacă durează mai mult de 20-30 de minute, ar putea fi un semn de insomnie.
Adormirea în mai puțin de cinci minute ar putea indica un nivel nesănătos de somnolență. Ar putea fi un semn că nu ați dormit suficient. De asemenea, ar putea însemna că somnul dumneavoastră a fost fragmentat sau perturbat. Pe scurt, este posibil să adormiți repede pentru că sunteți privat de somnul de care aveți nevoie, potrivit Very Well Health.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...