De ce ne simțim depresivi după ziua de naștere sau după sărbători. Radu Leca: Nu se adună gândurile. E ceva în neregulă

depresivi - FOTO: Freepik@Drazen Zigic@rawpixel.com
EXCLUSIV
De ce ne simțim depresivi după ziua de naștere sau după sărbători. Care sunt motivele pentru care ne confruntăm cu sentimente de tristețe. 

De ce ne simțim depresivi după ziua de naștere sau după sărbători. Există mai multe motive pentru care oamenii pot simți tristețe sau depresie după sărbători. Acest fenomen este uneori denumit "depresia post-sărbători"  sau depresie recurentă. 

În perioada sărbătorilor, mulți oameni se simt presați să fie fericiți, să petreacă timp cu familia și să se bucure de atmosfera festivă. Așteptările ridicate pot genera stres și anxietate. După ce sărbătorile se încheie, această presiune poate dispărea, lăsând unele persoane să se simtă epuizate sau goale.

Începutul unui nou an poate aduce cu sine presiuni legate de stabilirea de obiective, rezoluții și anticiparea a ceea ce va aduce viitorul. Acest sentiment de incertitudine poate contribui la starea de tristețe.

De ce ne simțim depresivi după ziua de naștere sau după sărbători

Psihologul Radu Leca a explicat în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola ce se află, de fapt, în spatele depresiei de după sărbători.

"De sărbători se întâmplă evenimente care te conduc într-o zonă înnegurată, respectiv afli că partenerul te înșală sau te îndrăgostești tu de altă persoană, câștigi kilograme în plus, îți dai seama că toți pantalonii pe care i-ai cumpărat partenerului nu sunt buni, observi o distanțare a membrilor familiei de tine. 

Indiferent de toate aceste motive, te alegi cu un episod depresiv care debutează cu o stare profundă de nervi urmată de zeci de momente de tristețe într-o zi, cu incapacitatea de a adormi, cu incapacitatea de a te trezi, cu incapacitatea de a înțelege ce este în neregulă și cum soluționezi elementele în neregulă din viața ta. Nu ți se adună gândurile.

Depresia de după sărbători este, de fapt, o formă a unei depresii denumită depresie recurentă. Depresia recurentă are surse multiple. De undeva își trage energia. Sunt elemente care o fac să devină activă de după ziua de naștere și după principalele sărbători, după Revelion, în baza nesomnului, a zgomotului, a manifestărilor psiho-emoționale ale partenerului. 

Depresie de sărbători - FOTO: Freepik@mdjaff

Ce își doresc, în mod special, partenerii în noaptea de Anul Nou: celebrele manifestări afective cu conținut erotic-sexual de la miezul nopții. Ce se întâmplă când nu le primesc? Se simt deficitari la acest subiect, se simt dați la o parte, se simt depresivi. Se merge pe următoarea idee: Nu mă mai vrea. E ceva în neregulă cu el/ea. 

Subiecții se duc către o zonă de minciună, de iluzie în care își fac zeci de mii de scenarii. Aceste scenarii sunt cauzale, dar nu sunt reale fiindcă se bazează pe totalitatea fricilor", a explicat Radu Leca, psiholog, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola.

Pentru a fi diagnosticată cu depresie recurentă, aceste episoade depresive trebuie să fie separate de perioade în care o persoană se simte relativ normală și funcțională. Tratamentul pentru depresia recurentă poate include terapie psihologică, terapie medicamentoasă sau o combinație a ambelor. 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel