De ce ne întoarcem la Dumnezeu când suntem bolnavi. Leca: Fără Dumnezeu, pacientul oncologic nu va supraviețui nici măcar o lună din clipa în care este diagnosticat

De ce ne întoarcem la Dumnezeu când suntem bolnavi. Leca - FOTO: Freepick
EXCLUSIV
Legătura dintre medicină și credință face minuni. Oamenii bolnavi se întorc cu fața spre Dumnezeu, sperând în minuni... minuni care chiar se întâmplă.

Oamenii bolnavi se agață de orice fir de speranță atunci când află un diagnostic dur, precum cel de cancer. De cele mai multe ori primul impuls este acela de a se ruga pentru o minune. 

În schimb, medicina este cea care tratează. Știința medicinei se bazează pe multe științe conexe, începând cu anatomia, biologia, fizica sau chimia, până la fiziologie, farmacologie sau radiologie. 

Am vrut să aflăm de la psihologul Radu Leca de ce oamenii, când se află în fața unui diagnostic dur, se îndreaptă spre credință. Astfel, medicul psiholog a explicat în exclusivitate pentru DC Medical importanța legăturii dintre medicină și credință. 

”De ce ne întoarcem cu fața spre Dumnezeu atunci când suntem bolnavi? Răspunsul e simplu: Întotdeauna, pacienții diagnosticați cu boli grave, întotdeauna, se vor întoarce cu fața spre Dumnezeu datorită faptului că au nevoie de o minune. Conexiunea cu Dumnezeu este una deosebită, datorită faptului că le oferă stabilitate, echilibru și putere. 

Fără Dumnezeu, pacientul oncologic nu va supraviețui nici măcar o lună din clipa în care este diagnosticat cu boala.

Cei care se duc la slujbe, la maslu, își iau un duhovnic și ajung să trăiască și 10 ani cu tot cu cancer, asta o spun ca psiho-oncolog. Este posibil acest lucru. Credința e mare”, a explicat Radu Leca, psiholog cu competente în psiho-oncologie, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Vezi și: Cu ce să te speli pe cap pentru a scăpa de mâncărime, mătreață și căderea părului. Marinescu: Important e să fim foarte înțelepte cu părul nostru

Minunile există și în medicină

Credința, alături de medicină, face minuni. În astfel de momente de cumpănă, credința poate prelungi viața unui pacient. 

”Oamenii trebuie să se întoarcă către Dumnezeu.

Le spunem rudelor: ”Dumnezeu te trece printr-o super încercare. Cei de la spital au zis că ai o boală gravă? Hai să mergem să ne rugăm împreună”.

Se întâmplă minunile. Doar dacă nu crezi nu se întâmplă”, a mai explicat medicul. 

Psiholog Radu Leca - FOTO: Facebook

Cercetări și la nivel mondial

Cercetările psihologilor arată de ce unii oameni își pot găsi liniștea în timpul pandemiei de COVID-19, în timp ce alții își pun speranțele în credință. Cercetările arată că religia îi poate ajuta pe oameni să facă față adversității prin:

- Încurajându-i să reformuleze evenimentele printr-o lentilă plină de speranță. Perspectiva religioasă îi poate ajuta pe oameni să depășească vremurile stresante, permițându-le să vadă o tragedie ca pe o oportunitate de a se apropia de o putere mai mare sau de a-și îmbunătăți viața

- Promovarea unui sentiment de conectare. Unii oameni văd religia ca făcând parte din ceva mai mare decât ei înșiși. Acest lucru se poate întâmpla prin rugăciune sau meditație sau prin participarea la adunări religioase, ascultarea muzicii spirituale sau chiar mersul pe jos afară.

- Cultivarea conexiunii prin ritualuri. Ritualurile religioase îi pot ajuta pe oameni să recunoască faptul că se întâmplă ceva important. Aceste evenimente marchează adesea începutul a ceva, cum este cazul nunților, sau sfârșitul a ceva, cum este cazul înmormântărilor. Ele ajută la ghidarea și susținerea oamenilor prin cele mai dificile tranziții ale vieții, arată American Psychological Association.

Vezi și: Câte ore trebuie să dormi în funcție de vârstă? Două plante pentru un somn sănătos, care te și relaxează

Credința reduce stresul

Stresul are un efect negativ direct asupra sistemului imunitar, reducând capacitatea celulelor de a ataca bolile din interiorul corpului. Studiile au arătat că religia reduce stresul în mai multe moduri. Rugăciunea, în special, poate reduce hipertensiunea arterială care se produce din cauza stresului. Anxietățile și stresul vieții moderne tind să încurajeze lupta organismului. Rugăciunea, închinarea și alte activități spirituale pot echilibra acest răspuns la stres prin îmbunătățirea răspunsului de relaxare al organismului, arată Health and Rehabilitation Center.

Vezi și: Febra, valorile care ridică probleme. De ce ne simțim calzi, dar nu avem temperatură

Efectul placebo

Unii au sugerat că vindecările miraculoase sunt de fapt un semn al unui "efect placebo" în care credința creștină motivează organismul să se vindece mai repede - și, este adevărat, multe studii au arătat o corelație pozitivă între perspectivele optimiste și recuperarea eficientă. Dar fie prin efectul placebo, intervenția divină sau, poate, o combinație pe care nu o înțelegem în întregime, adevărul rămâne: există beneficii pentru sănătate pentru a crede că Dumnezeu are control asupra sănătății tale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel