De ce medicii de familie nu pot da concedii medicale vindecaților de COVID

Sandra Alexiu  FOTO: arhivă personală
EXCLUSIV
Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a explicat pentru DC Medical de ce mii de români care s-au vindecat de COVID-19 nu pot primi de la medicii de familie concedii medicale.

Mii de români care au trecut prin experiența infecției COVID-19 se confruntă acum cu un alt of: cer concedii medicale și medicii de familie nu le pot da. De ce? Pentru că actuala legislație nu permite, iar un proiect de lege care ar rezolva situația așteaptă de aproape două săptămâni să fie aprobat de Guvern.

DC Medical a întrebat-o pe Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, care este legislația în acest moment pe acest subiect.

”Legislația prevede ca un pacient trebuie să se interneze 48 de ore pentru a fi evaluat, dar nu prevede ce se întâmplă în situația în care nu se internează, adică dacă refuză. Corelat cu faptul că noi (n. r. medicii de familie) nu avem voie să inițiem, nu facem parte ca specialitate dintre medicii care evaluează acești pacienți, și pentru că nu avem voie să inițiem concediu medical, (...) el trebuie inițiat de medicul care l-a evaluat. Ei (n. r. medicii care evaluează pacienții COVID-19) trebuie obligatoriu să dea primele zile - o zi, două - și noi putem să dăm în continuare, dar nu să inițiem.

Din cauza acestui amănunt extrem de minor care nu a fost luat în calcul când s-a făcut legea și nu a fost completată corespunzător ordonanța care se ocupă de concediile medicale (n. r. pentru cei vindecați de COVID-19), ne găsim în imposibilitatea noi, medicii de familie, să eliberăm concedii pentru câteva mii de pacienți din România care fie au refuzat internarea, fie au fost trimiși acasă spunându-li-se că nu e atât de grav (...) – lucru care e perfect adevărat probabil, în mare parte, dar li s-a spus de la DSP și de la salvare, deci li s-au dat informații eronate, deși legea prevedea foarte clar că toți pacienții trebuiau internați minim 48 de ore pentru această evaluare”, detaliază medicul Sandra Alexiu.

Însă, lucrurile sunt și mai complicate. Doctorița Alexiu explică că ”există un termen în care pacienții pot lua concediu în maxim 30 de zile de la ultima zi de izolare” și ”din cauza situației în care s-a ajuns există pacienți la care s-a depășit termenul de 30 de zile și în momentul de față nu sunt acoperiți de lege nici pacienții la care au trecut cele 30 de zile, nici pacienții care au stat acasă până le-a venit rezultatul de la test”. Apoi, mai apare și întrebarea: cine acoperă cele 3 zile când pacientul așteaptă rezultatul testului COVID-19? ” Sunt câteva situații punctuale care acoperă câteva mii de pacienți din țara asta pe care legea actuală nu le acoperă”, adaugă medicul.

Soluția?

Întrebată care ar fi soluția pentru rezolvarea acestei situații complicate, medicul Sandra Alexiu amintește un proiect, pus în transparența decizională pe site-ul CNAS din 7 septembrie, care este pe agenda Guvernului și care ar trebui promovat prin ordonanță de urgență.

”În momentul în care se publică, acest proiect acoperă toate aceste probleme, inclusiv retroactivitatea mai mare de 30 de zile, inclusiv faptul că noi putem să inițiem concediu la pacienții care nu s-au internat, toate probleme acestea sunt acoperite”, susține doctorița Alexiu.

În opinia acesteia, proiectul este bine făcut: ”Noi (n. r. medicii de familie) așteptăm acest proiect pentru că el acoperă absolut tot și e foarte bine scris”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel