De ce lipsesc medicamentele pentru viroze. Tănăsescu: Lasă să am în casă un litru de ulei, un kilogram de făină și niște antibiotice. Nu ar trebui să li se permită să cumpere fără recomandare

de ce lipsesc medicamentele pentru viroze - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
De ce lipsesc medicamentele pentru viroze. Dr. Rodica Tănăsescu, Medic Primar, Medicină de Familie a explicat în exclusivitate pentru DC Medical care este raționamentul românilor.

De ce lipsesc medicamentele pentru viroze din farmacii. Dr. Rodica Tănăsescu, Medic Primar, Medicină de Familie a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii online  ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi” care este raționamentul românilor.

”Au lipsit anumite simptomatice, dar au existat înlocuitori cu aceleași subtanțe active. Mai greu a fost cu antibioticele pentru că au lipsit câteva antibiotice. Din greșeala populației care și-a cumpărat antibiotice, deși nu ar trebui să li se permită să cumpere antibiotice fără recomandare medicală. Lasă să am în casă un litru de ulei, un kilogram de făină și niște antibiotice.

Vezi și: Gripa, tratament. Tănăsescu: Nu se tratează o viroză respiratorie în spital. Se tratează acasă, cu terapie simptomatică

Exact această abordare ne-a adus în zona grena a Europei, apropo de rezistența la antibiotice. Cât privește simptomaticele, există și medicamente multi-simptom care tratează mai multe simptome, adică febra, durerile musculare, tusea și nasul înfundat, dar trebuie folosite după ce vorbești cu medicul. 

Un pacient cu boală cardiovasculară severă nu va putea lua medicamente pentru orice simptom în cantitate mare fără a se pune în pericol, a explicat dr. Rodica Tănăsescu, Medic Primar, Medicină de Familie a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii online  ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi”.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Nu este penurie de medicamente

Recent, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a afirmat, cu privire la absența uneo rmedicamente specifice infecțiilor respiratorii, că s-au luat măsuri în acest sens, mai mult, că nu există penurie de medicamente.

”În primul rând să informăm populația, cât și medicii și farmaciștii, pentru a putea elibera medicamente similare care conțin aceleași substanțe, ibuprofen sau paracetamol. Am făcut un inventar al stocului de Oseltamivirum, mai cunoscut popular ca și Tamiflu, ca denumire comercială. Există aproximativ 4 milioane de comprimate la nivel național, deci nu există o penurie”, a spus Rafila, într-o conferință de presă, în urmă cu două săptămâni.

Vezi și: Antiviralul oral pentru COVID, disponibil. Dina: Este singurul care are autorizație. Se administrează sub supravegherea medicului

Întârzieri din cauza importurilor din China

Într-o altă conferință, ministrul Rafila a precizat care este cauza pentru care medicamentele specifice ajung mai târziu în farmacii. 

”Singura problemă este legată de o anumită discontinuitate, care nu este generată doar de o creștere exponențială, dacă se poate spune așa, a consumului, ci de întârzieri importante în livrarea materiei prime din China.

Este vorba despre unele peniciline și de penicilină cu administrare orală sau în mai mică măsură, dar sunt și acolo anumite probleme, legate de amoxicilină sau de combinații ale amoxicilinei.

Sperăm să o poată rezolva până la sfârșitul acestei luni, dar o anumită întârziere a apariției pe piață este din cauza livrărilor întârziate din China, care în contextul actual, pandemic, a îngreunat foarte mult livrările de materie primă”, a afirmat ministrul Alexandru Rafila.

Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel