De ce îți vine să cheltui mai mulți bani decât îți permiți pe cadourile de Crăciun. Psihologia din spatele cumpărăturilor impulsive

Foto: Freepik @gpointstudio
În perioada sărbătorilor de iarnă, cheltuielile cresc inevitabil. Este momentul în care oamenii tind să cheltuie mai mult decât de obicei.

Există mai multe motive pentru acest lucru și este important să înțelegem ce anume influențează această creștere a cheltuielilor în timpul Crăciunului.

Spiritul sărbătorilor aduce cu sine un val de bucurie și entuziasm. În timpul lunii decembrie, mulți dintre noi facem cumpărături pentru a achiziționa cadouri pentru cei dragi, plătim pentru a organiza petreceri festive sau călătorii de vacanță. Indiferent de opțiunea aleasă, există o șansă mare să cheltuim bani în timpul acestei perioade festive, potrivit MorningCoach.

De ce oamenii aleg să cheltuie mai mult în timpul sărbătorilor de Crăciun? Deși facem achiziții și în alte perioade ale anului, în perioada sărbătorilor, oamenii par să intre într-un mod de cheltuire intensivă. Există mai mulți factori care contribuie la acest comportament.

Unul dintre aceste motive este legat de tradiție. Dacă am crescut într-o familie care sărbătorește Crăciunul prin schimbul de cadouri și printr-o cină festivă, există șanse mari să continuăm această tradiție și ca adulți. Această dorință de a menține tradiția ne poate face să ne îndreptăm spre cheltuieli suplimentare, chiar dacă bugetul nu ne permite.

Presiunea socială este un alt factor important. Este greu să nu cedăm spiritului sărbătorilor și să începem să cheltuim atunci când vedem pe toată lumea în jurul nostru cumpărând și expunându-și cadourile de Crăciun sau experiențele extravagante legate de vacanță. Cu popularizarea rețelelor sociale și a internetului, presiunea socială este acum mai accentuată. Acest lucru poate duce la senzația de lipsă și, ca urmare, putem ajunge să achiziționăm lucruri de care nu avem neapărat nevoie.

Publicitatea și promoțiile de sezon sunt, de asemenea, factori esențiali care influențează creșterea cheltuielilor. Odată cu sosirea sărbătorilor de iarnă, vedem anunțuri și promoții pentru vânzări speciale oriunde ne uităm. Cu cât vedem mai multe reclame și oferte atractive, cu atât suntem mai predispuși să cheltuim mai mult, chiar și atunci când nu avem nevoie de anumite produse.



Foto: Freepik @our-team

De asemenea, în perioada sărbătorilor apar și reduceri speciale, ceea ce poate duce la cumpărături impulsive. Vânzările de sărbători, precum cele de Black Friday, aduc cu ele oferte tentante și reduceri semnificative, făcându-ne să ne simțim obligați să profităm de aceste oportunități, chiar dacă nu avem neapărat nevoie de produsele respective.

În plus, așteptările și presiunea din partea celor din jurul nostru ne pot face să cheltuim mai mult decât ne-am dori. Familia și prietenii fac aluzii la ceea ce își doresc pentru Crăciun, ceea ce ne poate determina să cumpărăm cadouri costisitoare chiar dacă nu avem bugetul necesar.

Într-o lume în care sărbătorile sunt asociate adesea cu cheltuieli mari, este important să avem în vedere aceste motive și să găsim echilibrul între bucuria oferită de cadouri și presiunea financiară. Cheltuielile nu trebuie să ne împovăreze sau să ne pună în dificultate în următorul an. Gestionarea finanțelor și cumpărăturile înțelepte ne pot ajuta să ne bucurăm de magia sărbătorilor fără a ne afecta semnificativ situația financiară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel