De ce îți pierzi pofta de mâncare: mai multe boli grave au acest simptom
23 aug 2021, 19:40

Gustare
Să îți pierzi pofta de mâncare înseamnă, prin definiție, să ai dorință redusă de a mânca. Pentru cei supraponderali sau obezi poate să pară o mană cerească, dar în realitate acest simptom poate ascunde boli foarte grave, multe chiar fatale. Iată despre ce este vorba: 

Orice boală poate reduce pofta de mâncare, adică poate provoca pierderea apetitului. Dacă boala este tratabilă, pofta de mâncare va reveni atunci când starea este vindecată. 

Cancerul, o posibilă cauză

Sunt multe cauze care se pot ascunde în spatele pierderii poftei de mâncare. Spre exemplu, persoanele în vârstă au un apetit scăzut și deseori, nu există o cauză fizică pentru asta. Emoțiile cum ar fi tristețea, depresia sau durerea pot duce la pierderea apetitului. Dar, în egală măsură, cancerul poate provoca un apetit scăzut. În acest caz, pierdeți în greutate fără să faceți ceva anume pentru asta. Tipurile de cancer care vă pot cauza pierderea apetitului includ:

Cancer de colon,
Cancer ovarian,
Cancer la stomac,
Cancer pancreatic.

Alte cauze pentru pierderea apetitului

Sunt și alte boli care duc la pierderea apoftei de mâncare, printre care se numără:

Boală cronică de ficat;
Boală cronică renală;
Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC);
Demență;
Insuficiență cardiacă;
Hepatită;
HIV;
Hipotiroidism;
Sarcină (primul trimestru).

De a semenea, anumite medicamente, inclusiv antibiotice, medicamente pentru chimioterapie, codeină și morfină, au acest efect. 

Administrarea anumitor droguri, inclusiv amfetamine, cocaină și heroină provoacă, și ele, pierderea poftei de mâncare.

Când să vă duceți la medic

Consultați medicul dacă pierdeți mult în greutate fără să fi făcut ceva pentru asta, adică fără să fi ținut dietă. 

Cereți ajutor medical dacă pierderea șpoftei de mâncare apare împreună cu alte semne de depresie, cu consum de droguri sau alcool, ori dacă există o tulburare de alimentație, notează experții de la MedLinePlus.

Pentru pierderea poftei de mâncare cauzată de medicamente, adresați-vă medicului care vă poate ajusta doza sau schimba tratamentul. Nu întrerupeți administrarea medicamentelor înainte să discutați mai întâi cu medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?