De ce este mai bine să te antrenezi afară. Legătura dintre exercițiile în aer liber și îmbunătățirea funcției îmunitare și sănătății mintale

exercitii in aer liber Foto: Freepik @syda_productions
Descoperă beneficiile semnificative ale activității fizice în aer liber pentru sănătatea mintală și fizică, evidențiind necesitatea promovării acesteia.

Un articol de sinteză publicat în American Journal of Lifestyle Medicine explorează beneficiile pentru sănătate ale activității fizice în medii naturale (AFMN) și promovează strategii de încurajare a acesteia. 

Activitatea fizică este esențială pentru sănătate, prevenind afecțiunile cronice, sporind funcția imunitară, îmbunătățind sănătatea mintală și crescând speranța de viață. Petrecerea timpului în natură oferă, de asemenea, beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea funcției cognitive și a răspunsului imunitar.

Cu toate acestea, mulți oameni rămân inactivi, mai puțin de un sfert dintre ei respectând liniile directoare privind aerobicul și întărirea musculară. Aceas studiu analizează dacă activitatea fizică în medii naturale (AFMN) oferă mai multe beneficii decât activitatea în interior, examinează factorii care influențează AFMN și discută strategii pentru promovarea acesteia în rândul populațiilor prioritare.

Beneficii

Activitatea fizică poate avea loc în medii naturale sau nenaturale, studiile de expunere la natură controlând nivelurile de activitate pentru a testa efectele asupra mediului. "Exercițiul verde" sugerează că activitatea fizică în natură (AFMN) oferă beneficii suplimentare, cum ar fi funcția cognitivă, starea de spirit, interacțiunea socială și plăcerea.

Cu toate acestea, revizuirile sistematice relevă studii diverse, de calitate scăzută și inconsecvente, iar dovezile concludente rămân insuficiente, în special în ceea ce privește rezultatele pe termen lung.

Citește și: Testul de sânge care poate schimba viitorul diagnosticării bolii Parkinson. Identifică riscul de Parkinson cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor

Foto: Freepik @SDM ProdStudio

Natura și sănătatea mintală

Conectivitatea cu natura, adică sentimentul de conectare a unei persoane cu natura, este crucială pentru beneficiile sănătății mintală și ale nutriției prin activitate fizică (AFMN).

Studiile arată că persoanele cu un nivel ridicat de conectare la natură experimentează o stare de bine mai mare, o reducere a anxietății și o satisfacție sporită a vieții atunci când se angajează în AFMN, potrivit NewsMedical. Promovarea conexiunii cu natura prin experiențe din copilăria timpurie, educație și medii special amenajate ar putea spori și mai mult beneficiile AFMN asupra sănătății mentale.

Activitățile fizice în medii naturale pot încuraja activitatea fizică prin crearea unor medii în aer liber. Oamenii preferă adesea mediile în aer liber, iar vizitele săptămânale la spațiile verzi sunt mai susceptibile de a atinge nivelurile recomandate.

Factorii care influențează creșterea numărului de vizite includ accesibilitatea, costul și caracteristicile fizice ale parcurilor și ale traseelor. Este posibil ca zonele urbane să aibă un acces mai bun la parcuri datorită modelelor de proprietate a terenurilor.

Programarea, implicarea publicului și proprietatea comunității stimulează, de asemenea, vizitele. Factorii individuali și sociali, cum ar fi siguranța percepută și atitudinile personale față de natură, joacă un rol important. Atitudinile pozitive față de spațiile verzi pot crește frecventarea și pot promova activitatea fizică, contribuind în cele din urmă la o mai bună stare generală de sănătate.

Vezi și: Creșterea incidenței cancerelor gastro-intestinale la adulții tineri. Ce spun noile studii

Promovarea activității fizice în medii naturale

Promovarea activității fizice în medii naturale implică mai mult decât creșterea suprafeței parcurilor; facilitățile și dotările, cum ar fi terenurile de sport, locurile de joacă, potecile și elementele naturale, sporesc utilizarea parcurilor. Intervențiile precum terenurile de joacă, accesul sigur și renovarea parcurilor sunt eficiente, dar calitatea studiilor variază.

Contextul cartierului și activitățile organizate, cum ar fi yoga sau ligile sportive, determină, de asemenea, utilizarea parcurilor. Curțile verzi ale școlilor și grădinile comunitare sunt locuri speciale pentru activitatea fizică, fiind deosebit de benefice pentru sănătatea copiilor și reducând timpul de sedentarism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel