De ce este criza de medicamente în farmacii. Simin Florescu: Doi ani, din cauza izolării, s-au regrupat virusurile şi au creat un sistem de apărare mai inteligent şi mai virulent

De ce este criza de medicamente în farmacii - Foto: Freepick @gpointstudio
Medicul Simin Florescu a vorbit despre epidemia de gripă și despre criza medicamentelor. De ce nu se găsesc medicamente în farmacii.

"Cum doi ani, din cauza izolării, s-au regrupat virusurile şi-au creat un sistem de apărare mai inteligent şi acum sunt ceva mai virulente", susține medicul Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș din București.

"Aşa ne aşteptăm, după această iarnă în care sunt cazuri mai multe şi mai serioase, să intrăm într-o oarecare normalitate", a mai spus ea.

Întrebată cum ne putem da seama dacă avem de a face cu o viroza, cu o gripă sau cu o răceală în această perioadă şi la ce medicamente putem apela, mai ales că farmaciile se confruntă cu o criza majoră de medicamente, medicul Simin Florescu a spus că: "Într-adevăr, ne confruntăm cu un număr mai mare decât cel la care ne așteptam de cazuri de gripă și alte tipuri de infecții ale respiratorii, mai ales la copii. Dar, atenție, este în creștere și numărul de cazuri la adulți.

Nu putem să ne dăm seama singuri, foarte tare, dar de regulă, mai ales dacă este vorba de copii, orice febră însoțită de manifestări respiratori sau digestive ar trebui să se adreseze unui medic.

Medicul de familie ar fi primul care ar putea să îndrume după aceea, în funcție de particularitățile cazului respectiv, copilul mai departe, ori pentru spital, ori s-ar putea să stea acasă, asta o dată.

În al doilea rând, având în vedere că la noi, în Spitalul "Victor Babeș", sunt foarte mulți copii cu gripă internați, eu cred că ar trebui să îndreptăm atunci asupra vaccinării antigripale, care se poate face în continuare și care ar putea să mai țină în frâu acest număr mare de cazuri.

Vaccinarea antigripală cu vaccin injectabil este recomandată de la vârsta de 6 luni încolo, deci se poate aplica copiilor fără nicio problemă", a declarat medicul Simin Florescu, la Antena 3 CNN.

"Virusul SARS-COV-2 este imprevizibil"

Întrebată de cazurile de COVID-19 şi de ce reapar aceste insuficiențe respiratorii, medicul a completat că: "Numărul de cazuri pe insuficiență respiratorie este mai mare. Din păcate, cei care vin cu fenomene de insuficiență respiratorie sunt cei care nu au fost vaccinați și care doar au avut o trecere prin boală mai demult sau nici atât.

În rest, cei cu vaccinurile efectuate nu fac forme severe de boală, dar nu se știe niciodată. Virusul SARS-COV-2 este imprevizibil.

Putem să asistăm și la o schimbare a paternului, așa cum am mai asistat de câteva ori de-a lungul ultimilor 3 ani. Dar, repet, cred că atenţia trebuie îndreptată nu asupra procurării de antitermice, antiinflamatorii, antibiotice, cât asupra profilaxiei, pentru că e singura care poate să ne țină departe de niște valuri din aceste incontrolabile".

VEZI ȘI: Epidemie de gripă și tuse ce poate ține chiar și O LUNĂ. Gripă și Covid, diferențe: Ianuarie și Februarie vor fi grele. Complicaţii pulmonare, neurologice, insuficienţă respiratorie

Farmaciile, criză de medicamente

 

În ceea ce privește criza medicamentelor din farmacii, medicul Simin Florescu a mai spus că: "Noi, în spital încercăm să ne ținem la o cotă suficientă aprovizionarea cu acest gen de medicamente simptomatice și sperăm să nu ajungem vreodată în situația în care să nu avem. Nu cred că se pune problema la modul acesta.

Într-adevăr, dacă în farmaciile circuit deschis există o problemă asta probabil că nu ține de ei, ține de distribuitori, importatori".

Rafila: Examinăm posibilitatea restricţionării temporare la export a anumitor medicamente

 

Criza medicamentelor a mutat farmaciile pe rețelele sociale. Părinţii au început să caute tratamente pentru gripă şi alte infecţii respiratorii pe diverse grupuri.

Ministrul Alexandru Rafila a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Sănătăţii examinează posibilitatea restricţionării temporare la export a anumitor medicamente, printre care antibiotice pentru copii şi oncologice.

"Examinăm posibilitatea restricţionării temporare la export pentru anumite categorii de medicamente, împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, mai ales antibiotice pentru copii şi alte tipuri de medicamente, inclusiv oncologice", a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor realiza o metodologie de stabilire a preţurilor la medicamente.

"În perioada imediat următoare vom stabili împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o metodologie de stabilire a preţurilor, care să nu ne mai aducă în situaţia dispariţiei multor molecule din motive comerciale, pentru că produsele dispar din cauza necompetitivităţii şi lipsei de realism a preţurilor cu care ele sunt vândute în România", a explicat ministrul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a spus că problema aprovizionării cu unele medicamente este globală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce sunt problemele digestive și de câte tipuri. Care sunt primele simptome ale acestora

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel