Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
De ce e bine să transpiri. Într-o societate guvernată de mode superficiale și de o curățenie obsesiv-compulsivă, transpirația este adesea considerată un lucru rău.
De ce e bine să transpiri. Transpirația în locul nepotrivit sau în momentul nepotrivit poate fi, cu siguranță, puțin jenantă, mai ales dacă vă aflați la serviciu, într-un loc public sau la o cină romantică plăcută. Dar ceea ce mulți oameni nu realizează este că transpirația este o parte sănătoasă și de importanță vitală a unui organism care funcționează corect.
Acele pete de transpirație care continuă să apară în jurul axilelor cămășii de la serviciu sau sub noua ta bluză frumoasă sunt acolo pentru un motiv foarte bun. Credeți sau nu, corpul nostru elimină în medie un litru de transpirație în fiecare zi, care ajută nu numai la răcorirea, ci și la îndeplinirea unei serii de alte funcții vitale. Iată încă nouă motive pentru care transpirația este bună pentru tine.
Dacă există un lucru pentru care transpirația este bună, acela este detoxifierea. Dincolo de sucuri și alte curățenii și diete de tip fad, transpirația este cea mai eficientă metodă numărul unu de a elimina toxinele din organism.
Transpirația elimină o gamă largă de potențiali poluanți din corpul tău, inclusiv alcoolul, colesterolul și anumite tipuri de sare. De asemenea, alungă multe alte substanțe chimice și compuși care, în caz contrar, se pot acumula în interiorul tău și pot crea tot felul de probleme. Transpirația este canalul prin care aceste neplăceri sunt expulzate din organism.
Un studiu publicat în Archives of Environmental and Contamination Toxicology a încercat să înțeleagă mai bine metodele prin care toxinele bioacumulate sunt excretate din corpul uman. Studiul a constatat că ”multe elemente toxice par să fie excretate preferențial prin transpirație”.
Cercetătorii au continuat să descopere că mulți dintre compușii toxici găsiți în sudoare nici măcar nu apar în testele de sânge, ceea ce înseamnă că spectrul de substanțe chimice excretate prin piele ar putea fi mai important decât se credea anterior.
Cercetările abia acum încep să descopere rolul esențial pe care glandele noastre sudoripare îl joacă în vindecarea rănilor, zgârieturilor și a altor abraziuni superficiale. Milioanele de glande sudoripare ecrine distribuite de-a lungul pielii noastre pot găzdui, de fapt, celule stem, care reprezintă un element esențial pentru vindecarea și închiderea rănilor.
Un studiu din 2012 publicat în Journal Cell a constatat că glandele sudoripare conțin patru varietăți diferite de populații de celule stem adulte. Aceste celule stem ”prezintă capacități regenerative distincte și rămân unipotente atunci când vindecă leziuni epidermice, mioepiteliale specifice și lumenale specifice”. Aceasta este o afacere mare atunci când vine vorba de tăieturi, zgârieturi și orice ”mâncărime”.
Vezi și: Bătrânii singuri, mai expuși la a dezvolta demență. Ce se întâmplă în creierul lor
Cercetările arată că transpirația este bună pentru rinichi. Procesul de transpirație permite organismului tău să elimine excesul de sare din sânge, păstrând în același timp calciul din acea sare de care oasele tale depind atât de mult. Acest proces reglează acumularea de sodiu și calciu în urină, care altfel poate duce la apariția pietrelor la rinichi.
Cu toate acestea, lucrul important de reținut este că menținerea hidratării în timpul și după transpirație este o parte importantă în combaterea acelor pietre la rinichi supărătoare. Asta pentru că atunci când transpiri mai mult, pierzi lichide care altfel ar ieși din corpul tău prin urină. Acest lucru concentrează calciul și sarea din urină, ceea ce poate contribui la apariția pietrelor la rinichi.
Pentru a dovedi acest lucru, un studiu din 2004 a încercat să cuantifice incidența pietrelor la rinichi la bărbații care au lucrat în zonele cu temperaturi ridicate dintr-o fabrică de oțel. S-a constatat că din cei 10.326 de angajați ai uzinei siderurgice, 181 suferiseră cel puțin un incident cu pietre la rinichi. Dintre acești 181, mai mult de 50% (103) se aflau printre lucrătorii din zonele fierbinți. Grupul din zona fierbinte avea, de asemenea, volume urinare mult mai mici decât lucrătorii din alte zone ale fabricii.
Transpirația este mecanismul cheie al corpului uman pentru reglarea temperaturii interne, care crește atunci când suntem stresați, în pericol sau facem exerciții fizice (uneori, toate aceste trei lucruri se întâmplă în același timp).
Atunci când această temperatură crește, corpul nostru elimină lichide prin transpirație, care nu numai că ne răcorește interiorul, ci și suprafața pielii. Acest lucru ne ajută să nu ne supraîncălzim și să nu hiperventilăm.
Totuși, dincolo de acest mecanism de supraviețuire imediată, transpirația ajută creierul nostru să recunoască modul în care se adaptează la schimbările de temperatură din mediul înconjurător.De fiecare dată când transpirăm, creierul nostru notează condițiile în care s-a produs acest lucru.
Un fel de mușchi sau abilități motorii fine, se pare că în cazul transpirației ”dacă nu o folosești, o pierzi”. Ei bine, s-ar putea ca acest lucru să exagereze puțin lucrurile - desigur, nu veți înceta niciodată să transpirați complet, deoarece acest lucru s-ar dovedi probabil fatal. Dar cercetările arată că, cu cât transpiri mai mult, cu atât te pricepi mai bine la asta.
Dacă adăugați o mulțime de antrenamente de mare intensitate și de antrenamente cardio în săptămâna dumneavoastră, glandele sudoripare se vor adapta și se vor îmbunătăți. Rezultatul este o răcire mai eficientă atunci când lucrurile se încălzesc, ajutându-vă să atingeți niveluri mai ridicate de anduranță și scăzând riscul de supraîncălzire.
Endorfinele sunt mai mult decât plăcerea.S-a demonstrat că acești hormoni, care sunt eliberați de creier în timpul exercițiilor fizice intense și a transpirației, acționează ca analgezice naturale. Un studiu din 2012 publicat în revista Pain Physician a constatat că cercetătorii au descoperit că adaptarea personală a exercițiilor fizice la pacienți a fost o modalitate eficientă de a reduce în mod natural durerea lor cronică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...