Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
De ce este bine să mergi la biserică. Ce efecte are asupra sănătății. Mersul la biserică ar putea fi bun pentru sănătate, spune un nou studiu Vanderbilt. Potrivit unui studiu realizat de Marino Bruce, profesor la Universitatea Vanderbilt și director asociat al Centrului de Cercetare pentru Sănătatea Bărbaților din cadrul școlii, persoanele care participă la slujbe de cult își pot reduce riscul de mortalitate cu 55% - în special cele cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani, potrivit Today.
În cadrul studiului, Bruce a colectat date despre peste 5.000 de persoane, urmărind participarea lor la biserică împreună cu variabile precum statutul socio-economic și acoperirea asigurării de sănătate. Folosind aceste date, Bruce și echipa sa au elaborat un model statistic pentru a prezice riscul de mortalitate.
Care a fost rezultatul? Cei care nu frecventau deloc biserica aveau de două ori mai multe șanse de a muri prematur decât cei care participaseră la un serviciu religios în ultimul an.
Deși Bruce este un pastor baptist, cercetarea sa nu este legată de o anumită credință. El a constatat că rezultatele sunt valabile în ”orice loc în care grupurile se adună pentru a se închina. Poate fi o biserică, poate fi un templu, poate fi o moschee... Nu este vorba doar despre o anumită credință, ci despre orice credință”, a spus el într-un videoclip în care explică rezultatele studiului.
Bruce citează sprijinul social, sentimentul de compasiune (pe care îl descrie ca fiind ”sentimentul că faci un bine sau că ai empatie pentru alții”) și sfințenia (pe care o explică ca fiind ”a fi parte din ceva care este mai mare decât tine însuți”).
Toate acestea contribuie probabil la reducerea stresului, despre care știm deja că creează inflamații în organism și sporește riscul de îmbolnăvire.
Vezi și: Sporotricoza, boala gravă răspândită de pisici. Afectează pielea, ochii, plămânii sau oasele
Mătușile, bunicile și mamele care merg la biserică s-ar putea să aibă ceva de spus. Un studiu din JAMA Internal Medicine a constatat că femeile care participă la serviciile religioase mai mult de o dată pe săptămână au un risc de deces cu 33% mai mic decât femeile care nu participă niciodată.
”Participarea religioasă este un factor relativ bun de determinare a sănătății. Este poate o resursă de sănătate subapreciată”, spune Tyler VanderWeele, profesor de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică T.H.Chan de la Harvard și autor al studiului, mai notează Today.
VanderWeele a analizat datele din 1996 până în 2012 din Nurses Health Study, un studiu longitudinal care urmărește 74.534 de femei. Dintre femei, 14.158 mergeau la biserică mai mult de o dată pe săptămână; 30.401 mergeau săptămânal; 12.103 mergeau mai puțin de o dată pe săptămână; iar 17.872 nu mergeau niciodată. Doamnele de la biserică erau fie catolice, fie protestante.
Pe parcursul celor 16 ani, 13.537 de femei au murit, 2.721 dintre acestea decedând din cauza bolilor cardiovasculare și 4.479 din cauza cancerului.
Cu toate acestea, doamnele de la biserică au avut mai puține șanse de a muri. În general, cele care frecventau frecvent biserica aveau cu 33% mai puține șanse de a muri decât cele care nu frecventau biserica.
Femeile care mergeau la biserică mai mult de o dată pe săptămână aveau cu 27% mai puține șanse de a muri din cauza bolilor cardiovasculare și cu 21% mai puține șanse de a muri din cauza cancerului, în comparație cu femeile care nu mergeau niciodată la biserică.
”Participarea la biserică nu a prevenit incidența cancerului sau a bolilor cardiovasculare, dar odată ce o aveai, o duceai mai bine”, spune VanderWeele.
Rezultatele acestui studiu întăresc ceea ce experții știu deja despre religie și sănătate, spune Andrew Newberg, director de cercetare la Jefferson Myrna Brind Center for Integrative Medicine, care nu a fost implicat în studiu.
Newberg studiază modul în care rugăciunea modifică creierul și a identificat beneficiile directe și indirecte pe care le oferă credința. Multe religii îi avertizează pe oameni să nu bea, să fumeze și să fie promiscui și recomandă restricții alimentare.
Deși respectarea acestor reguli nu este strict religioasă, aderarea la ele îmbunătățește sănătatea. Faptul de a se simți sprijinit și de a avea un sentiment de comunitate stimulează, de asemenea, sănătatea în mod indirect.
Beneficiul direct este acela de a crede că Dumnezeu te susține îi poate ajuta pe oameni să se simtă optimiști.
”Faptul de a fi o persoană religioasă sau spirituală poate reduce nu numai anxietatea generală ci și reduce marea anxietate, anxietatea ontologică cu privire la moarte și la sensul vieții”, spune Newberg.
VanderWeele a constatat, de asemenea, că cei care frecventează frecvent biserica au experimentat mai puțină depresie și anxietate decât cei care au sărit peste slujbe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...