De ce e important să menținem greutatea constantă

Greutatea corporală
Vârstnicii care reușesc să-și mențină greutatea constantă pe măsură ce îmbătrânesc au un risc mai mic să sufere de declin cognitiv.

O greutate constantă la bătrânețe ar proteja de declinul cognitiv, susține un studiu. ”Există ceva în menținerea greutății și a indicelui de masă corporală (IMC) care pare să reflecte o oarecare rezistență a sănătății. (...) La bătrânețe, un IMC stabil poate conferi protecție împotriva declinului cognitiv, iar urmărirea IMC, care este ușor de măsurat, la vizitele medicale anuale poate indica persoanele a căror cogniție este în scădere și permite intervenția timpurie”, a spus autorul studiului Michal Schnaider Beeri, profesor de psihiatrie la Icahn Mount Sinai din New York City.

Cercetătorul susține că dacă o persoană care menține aceeași greutate poate avea o sănătate mai bună la bătrânețe. Sunt dovezi științifice care leagă IMC-ul de la mijlocul vârstei (40-50 de ani) cu rezultate mentale slabe în viața ulterioară. Unele studii au descoperit o afectare mai mare cu IMC ridicat, în timp ce altele nu au găsit nicio legătură sau chiar un risc mai scăzut în rândul adulților în vârstă obezi. Pierderea în greutate a fost asociată cu un risc mai mare de demență. Dar cercetătorii au spus că există dovezi limitate despre schimbările simultane ale IMC și declinul mental.

Pentru cel mai recent studiu, echipa lui Beeri a analizat datele de la Centrul Național de Coordonare pentru Alzheimer pe aproximativ 16.000 de adulți în vârstă. Oamenii aveau cel puțin 60 de ani și niciunul nu fusese diagnosticat cu demență când a început studiul. Ei au susținut teste prin care le-a fost evaluată memoria, limbajul, abilitățile de gândire și alte funcții mentale. IMC-ul lor a fost măsurat anual.

După aproximativ cinci ani de urmărire, toată lumea a arătat un anumit grad de declin mental, dar a fost cu peste 60% mai rapid în grupul cu IMC fluctuant, comparativ cu cei al căror IMC a rămas stabil. Aceste descoperiri au avut loc chiar și după ce cercetătorii au luat în considerare alți factori legați de declinul mental, inclusiv fumatul, diabetul, depresia și genele care cresc riscul de Alzheimer.

Descoperirile au fost publicate pe 20 ianuarie în Alzheimer & Dementia: Journal of the Alzheimer's Association, arată medicinenet.com.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel