De ce să nu mai spui niciodată că mierea se zaharisește. De ce se "strică" atunci când bagi linguriță de metal

Miere - Foto: Freepik
De ce e greșit să spui că mierea se zaharisește. De ce cristalizează mierea când bagi lingurița de metal?

Cu toții știm că mierea din borcane își schimbă textura dacă folosim lingurițe de metal sau alte obiecte în afară de lemn. De asemenea, cu toții folosim vorba conform căreia "s-a zaharisit mierea". 

Ei bine, este incorect să spui că mierea se zaharisește, pentru că aceste termen înseamnă că mierea devine mai dulce sau mai bogată în zahăr pe măsură de stă.

În realitate, mierea naturală conține o cantitate stabilă de zahăr și nu se transformă în altceva pe parcursul timpului.

În realitate, mierea cristalizează, iar asta nu înseamnă că devine mai dulce, ci doar că își schimbă textura în timp.

Cristalizarea mierii este un proces natural și nu afectează în mod negativ calitatea sau siguranța ei, dar îi poate schimba aspectul și textura.

Cristalizarea mierii este un proces natural în care zahărul din miere, adică fructoza și glucoza, se solidifică și formează cristale fine.

Acest proces poate fi influențat de mai mulți factori, inclusiv temperatura, conținutul de apă și proporția relativă de glucoză și fructoză din miere.

De ce se cristalizează mierea?

Păi, conținutul de zahăr din miere influențează procesu de cristalizare.

Mierea cu un conținut mai mare de glucoză are tendința de a cristaliza mai repede decât cea cu conținut mai mare de fructoză.

Apoi, temperatura joacă un rol important în cristalizarea mierii, astfel dă mierea cristalizează mai repede la temperaturi mai scăzute, în timp ce temperaturile mai reci încurajează formarea de cristale.

Un alt lucru important este cantitatea de apă din miere. Mierea cu un conținut mai mic de apă are tendința de a cristaliza mai repede.

Nu în ultimul rând, agitarea borcanului de miere poate duce la cristalizarea ei.

De ce cristalizează mierea când bagi lingurițe de metal?

Foto: Freepik @satura86

Deși nu există dovezi științifice solide care să susțină efectul lingurițelor metalice în miere, lemnul este preferat de unii oameni pentru că nu este un conductor termic și nu transferă căldura sau frigul la fel de repede ca metalul, menținând temperatura normală a mierii.

Lingurițele de lemn pot ajuta la menținerea temperaturii mierii la nivel constant, împiedicând astfel schimbările bruște care ar putea afecta cristalizarea.

În plus, lemnul este non-reactiv și nu afectează gustul sau compoziția mierii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel