De ce e aglomerat la Urgență. Ce înseamnă codul culorilor. Dr. Raed Arafat: Nu există să îți stea bolnavul nevăzut de medic, neinvestigat 10 ore

urgenta - FOTO: Freepik@fotodrobik-1
EXCLUSIV
De ce e aglomerat la Urgență. De ce un pacient care se prezintă la serviciile de urgență poate aștepta chiar și câteva ore. 

Dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a abordat recent mitul că UPU (Unitatea de Primiri Urgențe) este supraaglomerată din cauza pacienților aduși de SMURD și Ambulanță. Într-un interviu acordat DC MEDICAL, dr. Raed Arafat a explicat că această percepție este eronată și că adevărata cauză a aglomerației este complexitatea cazurilor.

"Am auzit bazaconia că UPU e aglomerat că SMURD-ul duce bolnavii acolo. Să înțelegem cum vin bolnavii la UPU. Vin cu Ambulanța, cu SMURD-ul și cu mijloace proprii. Culmea este că procentul care vine cu Ambulanța și cu SMURD-ul nu depășește 30%, SMURD-ul între 5-10%, iar Ambulanța 20-25%. Sunt cifrele pe care le avem de ani de zile. 65-70% sunt veniți cu mijloace proprii, dar asta nu înseamnă că nu sunt urgențe. 

Nu e o regulă că dacă vii cu autoturismul propriu nu ești urgență sau starea ta nu poate să se agraveze. Se simte rău, brusc începe să transpire, se urcă în mașină și ajunge la UPU. Cum ai pus electrocardigrama, e infarct miocardic. Este automat o urgență majoră. Este totul contracronometru chiar dacă a venit cu mașina proprie. 

Nu e criteriu de diferențiere a modului de sosire. De regulă, Ambulanța și SMURD-ul aduc pacienții pentru care s-a sunat la 112. Nici în aceste cazuri nu toți pacienții sunt în stare critică. Nu putem atribui aglomerația de la UPU unui serviciu care aduce pacienții prin 112. Este fals. Nu putem vorbi de o supraaglomerare cauzată de serviciile de Ambulanță. E absurd să vorbim de asta",  a explicat dr. Raed Arafat, șeful DSU, în exclusivitate la DC MEDICAL. 

Vezi și: Cancerul pulmonar, diagnostic. Dr. Michael Schenker: Este decontat pentru asigurați și neasigurați

Ce înseamnă codul culorilor din spitale

Dr. Raed Arafat a subliniat că sistemul de triaj din UPU, utilizat la nivel internațional, clasifică pacienții în cinci categorii: cod roșu, galben, albastru, alb și verde.

"Dacă ne uităm la triajul din UPU, o să vedem că pacienții se împart în 5 categorii. E un sistem de triaj făcut la nivel internațional. Acolo avem: 

- cod roșu. Instant trebuie să îi acorzi asistență medicală. Poate să fie stop cardiac, șoc hemoragic, etc.

- cod galben. Dacă nu îl preiei în primele 10-15 minute e posibil să ajungă roșu. Cele două sunt cazurile foarte grave.

- cod albastru și cod alb. De regulă sunt pacienți care nu necesită multe și pot fi rezolvați în cabinetele medicilor de familie și alcătuiesc 15% din totalul triajului.

- cod verde. Este aproape 70% din totalul prezentărilor. Codul verde include fracturi, tăieturi, oameni cu febră care au pneumonie, trebuie radiografii, trebuie consultați. Pot să se agraveze, dar într-o perioadă mai lungă. Include persoane care nu știu exact ce au, s-au simțit mai rău și au venit. Mai include și persoane care au nevoie de îngrijiri, dar nu au avut acces în altă parte. Nu au ajuns la medicul de familie.

Astea sunt situații mondiale. Este sistemul care se folosește internațional",  a mai explicat dr. Raed Afafat. 

Vezi și: Cancerul bronhopulmonar, tratament în stadiile incipiente. Dr. Michael Schenker: Prognostic bun

Pacienți în așteptare - FOTO: Freepik@DC Studio

Care sunt timpii de așteptare de la Serviciile de Urgență

Dr. Raed Arafat a insistat că, deși triajul din UPU este esențial pentru prioritizarea cazurilor, răspunsul la urgențe este complex și influențat de mai mulți factori, inclusiv resursele disponibile și necesitatea unor intervenții suplimentare.

"La noi nu există să îți stea bolnavul nevăzut de medic, neinvestigat 10 ore. Bolnavul poate să stea mai mult în UPU pentru că nu am găsit unde să îl internăm. De multe ori statul din UPU este din lipsa locurilor de internare, din lipsa unor consulturi la timp, din cauza întârzierii analizelor la timp", a explicat dr. Raed Arafat, șeful DSU, în exclusivitate la DC MEDICAL. 

Anul trecut, potrivit dr. Raed Arafat s-au prezentat la Serviciile de Urgență peste 4,8 milioane de persoane, din care 25% au fost internați.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel