De ce durează ca medicamentele inovatoare să intre pe piața românească: Piața din România nu este la fel de ”prietenoasă” precum cea din Europa

medicamentele inovatoare - FOTO: Freepik@chormail
Medicamentele inovatoarea își fac loc cu greu pe piața din România. Specialiștii explică de ce se întâmplă acest lucru. 

”10 factori influențează timpul între autorizarea unui medicament și posibilitatea de a fi prescris în țara gazdă a pacientului. Sunt 168 de medicamente care au fost autorizate începând cu 2018, din care 50 sunt disponibile pacienților români după 2 ani jumătate - trei ani. 

ARPIM face o cercetare și se uită la toate medicamentele care au fost aprobate în România începând cu anul 2014. Am luat de la Agenția  Națională a Medicamentului toate produsele pe care le-au evaluat și au zis că pot fi rambursate în sistemul național de asigurări de sănătate sau prin programele naționale de sănătate. 

Am selectat 231 de produse, medicamente complet noi sau indicații ale unor medicamente deja rambursate. Ele au fost autorizate și în anul 2012 și au intrat în rambursare în 2014. Este un eșantion mai mare care se uită la o durată de timp mai lungă.

Avem mecanisme prin care vedem când a depus producătorul cerere pentru a fi evaluat pentru tehnologia respectivă. E acel proces în care statul se uită la un medicament și spune că e bun, rezolvă probleme pe care le avem în țară, are efect terapeutic scontat, are un preț pe care mi-l pot permite. 

Ideea este că am avut date să măsurăm începând de la autorizarea în Uniunea Europeană, până când a depus cererea să fie evaluat și când a primit raportul de evaluare și când a intrat în lista medicamentelor compensate”, a precizat Radu Comșa, președinte ARPIM.

Vezi și: România, codașă la noile medicamente. Diana Bianchi: Durează 918 zile. Acest timp poate reprezenta diferența dintre o șansă la viață, o șansă la o calitate bună a vieții și lipsa acestora

Cum are pacientul acces la noile medicamente

”Faptul că ai medicamentul în listă, nu înseamnă că pacientul și are acces la el. Trebuie urmat de un protocol de prescrie. Este un document aprobat prin ordin de ministru care spune în ce măsură se poate folosi acel medicament, pentru ce indicații de boală, ce medici pot prescrie și pacienții eligibili și cât trebuie ținuți pe tratament, când tratamentul nu mai funcționează și trebuie schimbat. 

Medicamentele inovatoare ajung în România după circa 3 ani de la momentul în care au primit aprobarea la nivelul Uniunii Europene. Reprezentanții ARPIM au arătat care sunt pașii ce trebuie parcurși de producătorii de medicamente. Radu Comșa, președintele ARPIM a explicat în cadrul conferinței de presă organizată de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și EFPIA de ce există astfel de decalaje.

”După ce ordinul acesta este publicat în Monitorul Oficial, medicamentele sunt prescrise. Sunt mulți pași. Între autorizare și depunerea de către producător a cererii pentru evaluarea tehnologiei medicale, durează 30 de luni. Evaluarea propriu-zisă a medicamentului durează 7 luni și jumătate, în medie.

Vezi și: Speranța de viață în România, sub media europeană. Iulia Ionescu: Părinții noștri trăiesc 70 de ani. În Franța, 79-80 de ani. Simțim cu sufletul acest decalaj

Din momentul în care Agenția Națională a Medicamentului a dat acordul, până când produsul intră în lista medicamentelor compensate și primește protocol de prescriere, mai trec 11 luni. Cele mai lungi etape sunt prima și a treia. Cea mai lungă etapă este cea dintre autorizarea europeană și momentul depunerii cererii de evaluare a medicamentului în context românesc.

Acolo sunt două aspecte structurale care duc la duratele acestea. În primul rând, modul în care țara noastră calculează prețurile de comercializare și modul în care stabilește unele criterii de evaluare.

Prețurile de comercializare sunt cele mai mici de la nivel european, iar ca medicamentul să aibă certitudinea că va fi rambursat, trebuie să prezinte Agenției Naționale a Medicamentului trebuie să prezinte dovada că va fi rambursat, în cel puțin 15 țări, din UE. Aceste două criterii fac să existe aceste întârzieri.

Producătorii nu sunt întotdeauna stimulați să depună pe piața din România. Nu este la fel de prietenoasă ca alte piețe din UE.

Dacă ar exista o regularitate a actualizării medicamentelor compensate s-ar putea reduce perioada de la 11 luni, la 7-8 luni, a mai spus Radu Comșa.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel