De ce dormim, de fapt. Tehnici de relaxare pentru un somn mai bun

de ce dormim FOTO: Pexels @Ketut Subiyanto
De ce e bine să dormim, cât timp și care sunt factorii care ne afectează somnul și ne dă insomnie.

De ce dormim, de fapt? Somnul are un rol esențial în viața noastră, iar lipsa acestuia ne poate afecta grav. Când dormim, întregul corp se reface și suntem pregătiți pentru provocările care apar în timpul zilei.

Corpul nostru are nevoie de somn pentru procesarea informației, conservarea energiei și refacerea celulelor. Funcționarea creierului este și ea influențată puternic de somn. În lipsa acestuia nu ne putem concentra, apar pierderile de memorie, devenim mai irascibili și ne pierdem claritatea minții. De asemenea, cu cât somnul este mai odihnitor, cu atât suntem mai creativi și facem față mai ușor la problemele vieții.

Sistemul imunitar și sistemul cardiovascular devin mai puternice când dormim, iar somnul calitativ scade riscul de diabet și de creșteri în greutate.

Pe scurt, somnul calitativ contribuie la toate procesele fiziologice ale organismului.

Cât trebuie să dormim?

Specialiștii recomandă între 7 și 9 ore de somn pentru adulți. Copiii au nevoie, însă, de mai multe ore de odihnă. Conform Sleep Foundation, copiilor între 6 și 13 ani le sunt recomandate între 9 și 11 ore de somn, adolescenților le sunt necesare între 8 și 10 ore de somn, iar somnul de o durată de 7-9 ore este perfect pentru persoanele de peste 18 ani. 

Tehnici de relaxare pentru un somn mai odihnitor

Exercițiile de relaxare cresc calitatea somnului. Printre acestea se numără exercițiile de respirație, tehnicile de relaxare musculară și meditația. De asemenea, menținerea orelor de somn în același interval orar zilnic te ajută să adormi mai repede. Nu este recomandată folosirea telefoanelor cu 30 de minute înainte de culcare deoarece poate cauza insomnii.

Cofeina și alcoolul, dușmanii somnului

Consumul de cofeină și alcool sunt cauze importante ale insomniilor. Nu este recomandată consumul cafelei cu 4-6 ore înainte de culcare. Este bine de știut faptul că nu doar cafeaua conține cofeina. Ceaiul negru, ceaiul verde, boabele de cacao și energizantele prezintă un conținut crescut în cofeină.

Vezi și: INSOMNIA se poate trata cu ceaiuri, dar uneori este nevoie de intervenția MEDICILOR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel