De ce are mierea termen de valabilitate. Ce se întâmplă dacă o consumi după ce expiră

mierea - FOTO: Freepik@vwalakte
Se spune că mierea nu expiră niciodată. Dar atunci de ce are termen de valabilitate și ce se întâmplă dacă o mănânci după ce expiră.

Vezi și: Strugurii negri, efect major asupra creierului. Acad. prof. dr. Vlad Ciurea: Este formidabil. Curăță celula nervoasă

O serie de factori, aciditatea, lipsa apei și prezența peroxidului de hidrogen, ucrează în perfectă armonie, permițând acestui deliciu lipicios să dureze pentru totdeauna. Arheologii moderni care sapă în mormintele egiptene antice au găsit adesea ceva neașteptat printre artefactele din morminte: borcane cu miere, vechi de mii de ani, dar încă păstrate. De-a lungul mileniilor, acești arheologi descoperă că mierea rămâne neatinsă, o dovadă indiscutabilă a duratei sale de viață eterne.

Longevitate unică

Există câteva exemple de alimente care se păstrează indefinit în starea lor brută, cum ar fi sarea, zahărul și orezul uscat. Cu toate acestea, există ceva special în privința mierii; aceasta poate rămâne păstrată într-o formă complet comestibilă.

Deși nu ai dori să mănânci orez crud sau sare direct, cineva ar putea gusta dintr-un borcan de miere vechi de o mie de ani și să se bucure de ea ca și cum ar fi fost proaspăt recoltată. În plus, longevitatea mierii îi conferă proprietăți medicinale pe care alte alimente rezistente nu le au. Aceasta ridică întrebarea: ce anume face mierea un aliment atât de special?

Răspunsul este la fel de complex ca și aroma mierii, nu obții o sursă de hrană fără dată de expirare fără ca o serie întreagă de factori să lucreze împreună.

Vezi și: CheekAge, testul care prezice riscul de mortalitate. Se ia o mostră de pe obraz și indică metilarea AND-ului

De ce are mierea termen de valabilitate - FOTO: Freepik

Compoziția chimică a mierii

Primul factor care contribuie la longevitatea mierii este compoziția sa chimică. Mierea este, în principal, un zahăr, iar zaharurile sunt higroscopice, ceea ce înseamnă că conțin foarte puțină apă în starea lor naturală, dar pot absorbi rapid umiditatea dacă sunt lăsate neacoperite.

Amina Harris, director executiv al Honey and Pollination Center at the Robert Mondavi Institute at Univeristy of California, Davis, explică.

"Mierea în forma sa naturală este foarte sărăcită de umiditate. Foarte puține bacterii sau microorganisme pot supraviețui într-un mediu ca acesta; pur și simplu mor. Ele sunt sufocate de acesta, practic", a explicat Amina Harris, potrivit Smithsonian Magazine.

Pentru ca mierea să se strice, trebuie să existe ceva în interior care să se poată strica, dar, având un mediu atât de neprietenos, organismele nu pot supraviețui suficient timp în borcanul de miere pentru a avea șansa să se strice.

Mierea este, de asemenea, extrem de acidă în mod natural, având un pH care variază între 3 și 4,5. Această aciditate omoară aproape tot ceea ce ar dori să crească acolo, forțând bacteriile și organismele pregătite să se strice să caute un alt loc de trai.

Vezi și: Un nou biomarker ar putea schimba modul în care prevenim bolile de inimă la femei. Anticorpii anti-PC și protecția împotriva atacurilor de cord

Rolul albinelor în conservarea mierii

Dar mierea nu este singura sursă de hrană higroscopică de pe piață. Melasa, de exemplu, este, de asemenea, higroscopica și acidă, dar are o durată de viață mai lungă decât produsele proaspete și, în cele din urmă, va începe să se strice. Așadar, de ce se strică o soluție de zahăr și alta durează veșnic? Intră albinele în scenă.

"Albinele sunt magice", glumește Harris, dar există cu siguranță o alchimie specială care intră în fabricarea mierii.

Nectarul, materialul inițial colectat de albine pentru a face miere, este natural foarte bogat în apă,între 60% și 80%, după estimările lui Harris. Prin procesul de fabricare a mierii, albinele joacă un rol semnificativ în eliminarea unei părți din această umiditate, bătându-și aripile pentru a usca efectiv nectar.

În plus, compoziția chimică a stomacului unei albine joacă un rol crucial în rezistența mierii. Albinele au o enzimă numită glucoză oxidază. Atunci când regurgitează nectar în faguri pentru a face miere, această enzimă se amestecă cu nectar, descompunându-l în două subproduse: acid gluconic și peroxid de hidrogen.

"Peroxidul de hidrogen este următorul lucru care intră în acțiune împotriva tuturor celorlalte lucruri rele care ar putea crește", explică Harris.

Dacă te uiți pe spatele unui borcan de miere, șansele sunt să vezi o dată de expirare. Poate că ai fi tentat să arunci borcanul la gunoi dacă data a trecut, dar așteaptă! Poți încă să te bucuri de beneficiile pentru sănătate ale mierii mult după data de expirare.

Ce înseamnă, de fapt, data de expirare a mierii?

Potrivit USDA, cu excepția formulei pentru bebeluși, majoritatea alimentelor corespunzător depozitate și nealterate pot fi consumate după ce "data de utilizare" sau "data de vânzare" a trecut.

Producătorii plasează de obicei aceste date pentru a ajuta magazinele cu gestionarea stocurilor și pentru a ajuta clienții să se bucure de produse la aroma și prospețimea lor optimă. Aceasta înseamnă că multe produse, inclusiv mierea, sunt încă perfect sănătoase pentru a fi consumate mult după datele de expirare, potrivit Southern Living.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel