Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Folosit în gastronomie pentru aroma sa plăcută și dulce, dafinul și-a câștigat respectul și în afara bucătăriei, pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății.
Frunza de dafin era foarte apreciată de greci și romani, care credeau că această plantă simboliza înțelepciunea, pacea și protecția.
Condimentul, căci acesta este scopul său principal, conține foarte mulți compuși chimici de origine vegetală, minerale și vitamine care sunt esențiale pentru o sănătate optimă.
Acest condiment are multe componente active volatile, cum ar fi a-pinenul, beta-pinenul, mircenul, limonenul, linaloolul, metil chavicolul, neralul, a-terpineolul, acetatul de geranil, eugenolul și chavicolul, potrivit Nutrition & You.
Acești compuși sunt cunoscuți ca fiind antiseptici, antioxidanți, digestivi și se crede că au proprietăți anticancerigene.
Frunzele proaspete sunt o sursă foarte bogată de vitamina C, furnizând 77,5% din Doza Zilnică Recomandată (DZR) la 100 g, ceea ce îi conferă dafinului efect de întărire a sistemului imunitar, de vindecare a rănilor și evecte antivirale.
De asemenea, frunzele proaspete de dafin sunt bogate în acid folic, cu 45% din DZR la 100 g, acest acid fiind important în sinteza ADN-ului, iar administrat în perioada peri-concepțională poate ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-născut.
Dafinul este și o sursă de vitamina A (206% din necesar, la suta de grame), un antioxidant natural, esențial pentru o vedere normală.
S-a constatat că consumul de alimente naturale bogate în vitamina A ajută la protejarea împotriva cancerului pulmonar și al cavității bucale.
Condimentul este într-adevăr o sursă excelentă de multe vitamine, cum ar fi niacina, piridoxina, acidul pantotenic și riboflavina. Aceste grupe de vitamine din complexul B ajută la sinteza enzimelor, la funcționarea sistemului nervos și la reglarea metabolismului organismului.
Acest condiment cu frunze este o sursă excelentă de minerale precum cuprul, potasiul, calciul, manganul, fierul, seleniul, zincul și magneziul. Potasiul este o componentă importantă a celulelor și a fluidelor corporale care ajută la controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale.
Manganul și cuprul sunt folosite de organism ca și co-factori pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutaza. Fierul este esențial pentru producția de globule roșii și ca și co-factor pentru enzimele citocrom oxidază.
Din punct de vedere medicinal, beneficiile frunzei de dafin și ale boabelor sale sunt numeroase. Are proprietăți astringente, diuretice și stimulente ale apetitului.
Uleiul esențial din frunzele de dafin conține în principal cineol (50%); în plus, se mai găsesc eugenol, chavicol, acetil eugenol, metil eugenol, a- și beta-pinen, phellandren, linalol, geraniol și terpineol.
Infuziile din părțile plantei pot calma ulcerele gastrice și de a ajuta la ameliorarea flatulenței și a durerilor de colici.
Acidul lauric din frunzele de dafin are proprietăți repelente pentru insecte.
Componentele din uleiul esențial pot fi, de asemenea, utilizate în multe medicamente tradiționale în tratamentul artritei, al durerilor musculare, al bronșitei și al simptomelor de gripă.
Vezi și: Semințele de susan, beneficii pentru sănătate. De ce să mănânci câteva semințe pe zi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...