Schimbările extreme de temperatură...
În era modernă, în care ne asigurăm că nu plecăm niciodată de acasă fără ochelari de soare și mai ales fără telefon, protecția solară ar trebui să fie pe aceeași listă de priorități.
Am devenit atât de obișnuiți cu aceste accesorii încât le considerăm esențiale pentru confortul și siguranța noastră zilnică. Totuși, adesea neglijăm un aspect crucial al sănătății noastre - protecția împotriva radiațiilor ultraviolete (UV).
Utilizarea unui produs cu factor de protecție solară (SPF) ar trebui să fie la fel de obișnuită ca puterea ochelarilor de soare și verificarea telefonului.
Arsurile solare provoacă senzații ale pielii cu care mulți dintre noi suntem familiarizați: usturime, arsură, bășici, exfoliere și roșeață.
Cum se schimbă pielea în timpul unei arsuri solare? Știați că nu căldura soarelui provoacă arsurile solare?
Foto: Freepik @photomagiya
Dermatologul Saira George explică faptul că radiațiile ultraviolete sunt responsabile de arsurile solare.
"Arsurile solare sunt cauzate de radiațiile ultraviolete sau razele UV care provoacă leziuni ale pielii", spune ea.
Ei bine, atunci când radiațiile ultraviolete de la soare ajung pe piele, acestea deteriorează celulele pielii și provoacă mutații în ADN-ul acestora.
"Corpurile noastre au o mulțime de mecanisme uimitoare pentru a preveni și chiar corecta aceste mutații, dar dacă celulele pielii primesc mai multă expunere la UV decât pot suporta, daunele pot fi ireparabile, iar celulele mor. Vasele de sânge se dilată pentru a crește fluxul sanguin și a aduce celule imunitare la nivelul pielii pentru a ajuta la curățarea mizeriei. Toate acestea cauzează roșeața, umflarea și inflamația pe care le asociem cu o arsură solară", a spus dermatologul.
Arsura solară se va vindeca în cele din urmă, dar unele dintre celulele supraviețuitoare vor avea mutații care scapă reparării. Aceste celule pot deveni în cele din urmă canceroase.
Cele mai frecvente tipuri de cancer provocate de daunele UV sunt:
- Melanomul
- Carcinomul bazocelular
- Carcinomul cu celule scuamoase al pielii
- Carcinomul cu celule Merkel
- Angiosarcom
- Fibroxantom atipic
"Nu există încă o modalitate simplă de a anula daunele provocate de soare. Dar există o mulțime de modalități simple de a le preveni, prin protejarea de soare și evitarea arsurilor solare", spune dermatologul
Ce este SPF?
SPF, sau Sun Protection Factor, este o măsură a capacității unui produs de protecție solară de a preveni arsurile solare cauzate de radiațiile UVB.
Practic, valoarea SPF indică de câte ori mai mult timp poți sta la soare sără să te arzi, comparativ cu timpul necesar arsurii pielii neprotejate.
De exemplu, dacă te arzi după 10 minute de expunere la soare fără protecție, utilizarea unui produs cu SPF 30 ar trebui să îți permită să stai la soare de 30 de ori mai mult, adică aproximativ 300 de minute, fără să te arzi.
Protecția solară funcționează prin aborbția, reflectarea sau dispersarea radiațiilor UV.
Ingedientele active din produsele cu SPF, cum ar fi oxizii de zinc și titan, acționează ca o barieră fizică împotriva razelor UV, în timp ce compușii chimici, precum avobenzona și octocrilenul, absorb radiațiile și le transformă în căldură inofensivă pentru piele.
De ce este important SPF-ul?
Studiile medicale au demonstrat în mod repetat că expunerea excesivă la radiațiile UV este principalul factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de piele, inclusiv a melanomului, care este cea mai agresivă formă a acestei boli.
De asemenea, radiațiile UV contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii, manifestată prin riduri, pierderea elasticității și pete pigmentare.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), utilizarea regulată a produselor cu SPF poate reduce riscul de apariție a cancerului de piele și poate preveni semnele de îmbătrânire prematură.
De asemenea, studiile arată că aplicarea zilnică a unui produs cu SPF 15, poate reduce riscul de apariție a cancerului de piele și poate preveni semnele de îmbătrânire prematură.
Studiile arată că aplicarea zilnică a unui produs cu SPF 15 poate reduce riscul de carcinom scuamocelular cu aproximativ 40% și riscul de melanom cu 50%.
Radiațiile UV sunt unul dintre principalii factori care contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii. Produsele cu PF previn deteriorarea colagenului și elastinei din piele, menținându-i elasticitatea și fermitatea.
Atunci când alegeți o cremă SPF, alegeți o cremă care are un SPF de 30 sau mai mare, este rezistentă la apă și oferă protecție cu spectru larg.
Aplicați crema de protecție solară cu cel puțin 30 de minute înainte de a vă expune la soare.
Reaplicați crema de protecție solară la fiecare două ore și după înot sau transpirație.
Căutați umbra atunci când este posibil, în special atunci când razele UV ale soarelui sunt mai puternice între orele 10 și 16.
"Prevenirea unei arsuri solare este întotdeauna mai bună decât tratarea ei", a mai spus dermatologul.
Foto: Freepik @yganko
Utilizarea SPF-ului pe tot parcursul anului protejează pielea de radiațiile UV care pot pătrunde chiar și prin nori, preveind astfel arsurile solare și deteriorarea pielii chiar și în zilele înnorate de toamnă sau iarnă.
Radiațiile UVA, care contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii și la dezvoltarea cancerului de piele, sunt prezente pe tot parcursul anului, astfel că protecția continuă cu SPF este esențială.
Reflecția razelor UV pe suprafețele acoperite cu zăpadă în timpul iernii poate amplifica expunerea pielii la radiații, făcând necesară aplicarea SPF-ului pentru a preveni daunele cutanate.
Chiar și în zilele reci de iarnă, pielea expusă, cum ar fi fața și mâinile, este vulnerabilă la efectele nocive ale soarelui, motiv pentru care SPF-ul trebuie să facă parte din rutina zilnică de îngrijire.
Deci, așa cum nu uităm niciodată să ne luăm ochelarii de soare pentru a ne proteja ochii și telefonul pentru a rămâne conectați, ar trebui să facem din aplicarea produselor cu SPF o rutină zilnică pentru a ne proteja pielea.
Reține că protecția solară nu este doar o măsură de precauție pentru zilele petrecute la plajă, ci o necesitate zilnică pentru menținerea sănătății și frumuseții pielii noastre.
Studiile subliniază clar beneficiile utilizării SPF-ului, iar în fața riscurilor asociate expuneri la soare, alegerea este evidentă.
Așadar, data viitoare când ieși din casă, asigură-te că, pe lângă ochelarii de soare și telefon, ai apliat deja un strat generos de protecție solară. Ești mai cool și mai sănătos / sănătoasă cu SPF pe piele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
A început sezonul accidentelor pe...