Trei factori de risc majori duc la...
„Ideea că nu trebuie să mâncăm înghețată sau rece că ne doare în gât este un mit”, afirmă dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL. Cu toate acestea, recele nu este benefic pentru organism. „Recele este o păcăleală pentru organism, pentru că organismului îi place căldura, nu recele. Noi putem trăi și în căldură și să bem apă la 25 de grade. Inclusiv vara ar trebui să bem apă la temperatura camerei. Puteți face un test, să beți un pahar cu apă rece, după care gâtul se încălzește și cere iar. Deci ne săturăm mai bine dacă bem apă călduță, pentru că noi trebuie să avem 36 de grade mereu”, subliniază dr. Apostol.
Referitor la protejarea de frig în sezonul rece, medicul spune: „Capul are nevoie de căldură iarna și la exterior. Deci ne punem căciulă pentru că astfel nu mai facem sinuzită, nu mai apar durerile, dacă îi asigurăm căldură. Durerile apar doar dacă exagerăm."
Dureri în gât, cauze reale
Destul de frecvente în sezonul rece, durerile în gât apar de cele mai multe ori în contextul infecţiilor virale respiratorii. Așadar, virusurile care ne provoacă răceli sunt vinovate de dureri în gât. În alte cazuri, însă, inflamaţia gâtului poate fi cauzată de infecţii bacteriene, cum ar fi de exemplu cele cu streptococ, stafilococ, cazuri care necesită neapărat consult medical de specialitate și instituirea unui tratament cu antibiotice, conform recomandării medicului.
În aceste situații nu sunt benefice nici lichidele reci, nici cele fierbinţi. Niciodată – ceai fierbinte sau supă fierbinte într-o durere acută de gât. În nici un caz copiii nu trebuie forțați să consume lichide fierbinți, acestea provocând leziuni suplimentare la nivelul mucoasei respiratorii. În schimb, sunt indicate lichide călduțe cât mai des.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Acestea sunt cele mai importante...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...