Curcuma, efecte adverse. Poate cauza hepatită

curcuma - FOTO: Freepick
Curcuma - ce este și ce efecte adverse are.

Curcuma este o plantă care este folosită ca un condiment și este, de asemenea, găsită  într-o mare varietate de suplimente alimentare pe seama proprietăților sale digestive, antioxidante și anti-inflamatorii.

Curcuma - efecte adverse               

În urma mai multor rapoarte de hepatită în Italia și Franța, ANSES atrage atenția asupra riscului de efecte adverse care apar în asociere cu consumul de suplimente alimentare care conțin curcuma.

Potrivit ANSES, zeci de cazuri de hepatită înregistrate la consumatori.

Curcuma este folosită ca un condiment culinar în diferite părți ale lumii. Este, de asemenea, utilizată în medicina tradițională indiană și chineză pentru proprietățile sale digestive, antioxidante și antiinflamatorii potențiale. În plus, numeroase suplimente alimentare care conțin turmeric sau substanța sa activă curcumina sunt disponibile pe piața franceză.

Recent, Italia a înregistrat aproximativ 20 de cazuri de hepatită care implică suplimente alimentare care conțin turmeric. În Franța, schema de nutrivigilență a ANSES a primit peste 100 de rapoarte de efecte adverse, inclusiv 15 rapoarte de hepatită, potențial legate de consumul de suplimente alimentare care conțin curcumă sau curcumină.

Prin urmare, ANSES a emis o cerere internă de identificare a riscurilor potențiale asociate consumului de suplimente alimentare care conțin această plantă.

Vezi și: Dopul de ceară din urechi, complicații. Medic: Favorizează apariția infecțiilor bacteriene și micotice

Curcuma poate avea efecte adverse asupra sistemului imunitar.

Scade tensiunea arterială

Scăderea tensiunii arteriale mod prea mult poate provoca complicații.

Dozele mari de curcuma pot scădea tensiunea arterială, și, prin urmare, persoanele fizice asupra tensiunii arteriale medicamente trebuie să manifeste prudență în timp ce consumatoare de turmeric.

Risc crescut de sângerare

Curcuma poate încetini coagularea sângelui. Acest lucru poate crește riscul de sângerare și echimoze la persoanele care suferă de tulburări de sângerare. Curcuma ar putea, de asemenea, interacționa cu anumite medicamente și pot provoca sângerări excesive.

Vezi și: Brahiterapia, tratamentul cancerului de col uterin. Medic: Avantaj deosebit. Surse radioactive, plasate aproape de tumoare

Produce diaree

Deși majoritatea studiilor arată că turmericul este bine tolerat, unii oameni prezintă arsuri la stomac și GERD (boală de reflux gastroesofagian), tulburări de stomac și diaree, potrivit RxList.com. Alte reacții adverse potențiale includ scăderea zahărului din sânge, reducerea coagulării sângelui, deficit de fier și interacțiuni negative cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă.

O problemă semnificativă este absorbția slabă curcuminei în organism, este metabolizat rapid și eliminat. Dar un alt condiment pe care îl puteți adăuga la curry poate anula această problemă: piperul negru. O revizuire a cercetărilor din revista Foods a arătat că combinarea piperinei, ingredientul activ cheie în piperul negru, cu curcumina a crescut biodisponibilitatea cu 2.000%. Așadar, data viitoare când vă umpleți raftul de condimente, luați și turmeric și piper negru, plus evitați alimentele care vă înrăutățesc arsurile la stomac.

Efectele TURMERICULUI în sindromul metabolic

Un studiu recent arată ce efecte are pudra de turmeric asupra pacienților cu sindrom metabolic. În această categorie intră persoanele care suferă de obezitate, hipertensiune arterială, diabet sau hiperlipemie. 

Turmericul (Curcuma longa) este un condiment folosit mai ales în Asia și în Statele Unite ale Americii, iar în medicina tradițională chineză acesta are aplicații în tratamentul răcelilor, gripelor, icterului și bolilor cronice. În România, pudra de turmeric a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani.

Vezi și: Celulele stem recoltate la naștere NU ajută copilul dacă face leucemie. Alina Tănase, EXPLICAȚII: Nici celulele stem dintr-o bancă privată NU AJUTĂ

Procent șocant

Se pare că sindromul metabolic afectează 20-25% din populația de pe glob. Acesta este un procent șocant și ridică semne de întrebare. Alimentația este prima care influențează procesele metabolice, iar compușii din turmeric au un efect puternic vindecător în aceste probleme de sănătate. 

Studiile medicale arată că principiul bioactiv din turmeric (curcumin) are efecte antiinflamatorii și antioxidante. Aceste proprietăți fac turmericul să contribuie la reducerea proceselor implicate în diabetul zahar, la creșterea secreției de insulină, la scăderea lipidelor din sânge, la ameliorarea obezității și a hipertensiunii arteriale. De asemenea, pudra de turmeric are și efect anti-cancer.

Utilizare în diabet

Cauza principală a diabetului zaharat este nivelul crescut al glicemiei și este un factor declanșator al complicațiilor ce afectează sistemul cardiovascular. Rolul turmericului în tratamentul diabetului este recunoscut încă din cele mai vechi timpuri datorită capacității acestui condiment de a scădea glicemia.

Vezi și: Alimentele procesate pot cauza cancer. Cârnații, salamul, slănina, principalele produse vizate

Efecte asupra colesterolului

O altă cercetare arată că turmericul are acțiune asupra proceselor care intervin în scăderea nivelului de colesterol din sânge și ar putea fi un medicament "de viitor" în tratamentul hipercolesterolemie.

Recent, s-a descoperit că turmericul intervine în metabolismul lipidic, ameliorează hiperlipemia și ateroscleroza. Nivelul crescut de colesterol este una dintre principalele cauze ale apariției aterosclerozei și influențează negativ prognosticul afecțiunilor cardiovasculare. Turmericul are și efect antitrombotic și reduce din intensitatea tulburărilor de coagulare a sângelui. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel