Cuplurile fericite dorm mai bine și visează mai mult. Care este motivul
29 iun 2020, 11:41

Noile studii spun că, atunci când cuplurile fericite dorm împreună, acestea au tendința de a dormi mai mult, cu mai puține perturbări ale fazei REM a somnului.

Faza REM a somnului este atunci când visezi și este legată de reglarea emoțiilor, consolidarea memoriei și rezolvarea creativă a problemelor, au  arătat cercetătorii.


Mai multe vise 

 

Pentru studiu, 12 cupluri tinere, sănătoase,  cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, au petrecut patru nopți într-un laborator de somn. 


Timp de două nopți, cuplurile au dormit în camere diferite. În alte două nopți, au dormit împreună. Jumătate din grup s-a separat, în timp ce cealaltă jumătate a început studiul împreună.


Folosind polisomnografia, cercetătorii au măsurat simultan ce s-a întâmplat în timpul somnului la fiecare partener. Polisomnografia oferă măsurători cuprinzătoare în timpul somnului, inclusiv undele creierului, respirația, mișcările, tensiunea musculară și activitatea inimii.

Pe baza răspunsurilor dintr-un chestionar al relației, cuplurile păreau să aibă legături foarte puternice.


Când au dormit împreună, ambii parteneri au petrecut mai mult timp în somnul REM decât atunci când au dormit separat, iar somnul lor REM a fost mai puțin perturbat. Interesant este că și-au mutat membrele mai des atunci când împărțeau un pat, dar acest lucru nu părea să perturbe somnul REM.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că modelele de somn păreau să se sincronizeze atunci când cuplurile dormeau împreună. Cât de puternic au făcut acest lucru părea să fie legat cât de solidă era legătura dintre ei.

 

Studiul a fost publicat în jurnalul medical Frontiers in Psychiatry. (link direct)

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?