Cuplul perfect, mit sau realitate. Marele semn de întrebare asupra relației: Sună a nefericire! Unul dintre ei suferă de depresie, dar maschează, că trebuie să dea bine în afara casei

Cuplul perfect - Foto: Freepick @Drazen Zigic
Depresia în cuplu poate avea multiple cauze. Ce se ascunde, de fapt, în spatele "cuplului perfect".

Depresia în cuplu poate să ducă la situații dificile, multe dintre acestea ajungând fie să se destrame, fie să continue ascunse în spatele unei măști, pe care cei din exteriorul cuplului cu greu să o poată observa. Iar multe dintre situațiile din a doua categorie sunt și din teama de ”ce spune lumea”, un lucru de care multora pare să le fie frică sau chiar rușine.

”Imaginea de sine a ambilor parteneri, văzute simultan, eu te văd pe tine, tu mă vezi pe mine. Eu mă critic pe mine, tu te critici pe tine,  eu te critic pe tine, tu pe mine, este în oglindă.

Și ajungi să crezi că partenerul din fața ta, care la un moment dat este vizualizat ca fiind aerul, universul, soarele și lumina din viața ta, nu mai corespunde”, a declarat psihologul Radu Leca, în emisiunea Ultrapsihologie, de la DC News.

Acesta și-a întrebat invitata, psihoterapeutul cognitiv comportamental Ramona Dumitru, de ce nu mai corespunde partenerul cu ceea ce era odată, iar replica acesteia a fost că ”este o oglindă și ne temem de ceea ce vedem în ea”.

Totodată, Radu Leca a subliniat că încă o sursă declanșatoare a depresiei în cuplu, pe lângă imaginea de sine, poate fi structurată ”pe tipul de interpretare a legăturii psiho-emoționale din interiorul cuplului. Și aici avem:

- Cum mă implic, când mă implic, ce simt? Respectiv empatia 

- Cum gândesc în prezența partenerului de cuplu”, a mai spus Radu Leca, exemplificând un tip de cuplu aparte, dar care poate ascunde un mare semn de întrebare asupra relației de cuplu.

”Există parteneri de cuplu care fac parte dintr-o categorie aparte, din care se extrage armonia.

Îi vezi că sunt relaxați, unul lângă celălalt, au armonie. Nu se ceartă, nu își împart adjective, nu se înjură, nu au nimic ca și tensiune în interiorul lor, sunt zen. Îi vezi pe stradă ținându-se de mână, te uiți la ei și spui: Cât de mult mi-aș dori să fiu și eu ca ei”, a spus Radu Leca.

De partea cealaltă, psihoterapeutul Ramona Dumitru susține că în acest caz sunt două categorii de cupluri.

”Sunt acea categorie în care ei așa sunt, și în intimitatea, și în societate, în afară. Și este a doua categorie, care în intimitatea lor se întâmplă niște lucruri, iar afară vor să arate cu totul și cu totul altceva. Și atunci este o mască a cuplului, cu ce se întâmplă în afară casei”, a explicat Ramona Dumitru.

Potrivit lui Radu Leca, acest tip de cuplu se poate aplica acelor persoane care ”nu spun niciodată ce gândesc, în public, întotdeauna am să mă feresc. Sunt alături de omul de lângă mine, strict ca imagine, rămân căsătorit cu omul de lângă mine strict ca imagine, duc copiii până la un anumit punct, după care ies și de acolo și în rest, îmi văd de viața mea fără să spun concret ceea ce gândesc. Sună a nefericire”, afirmă Radu Leca.

La rândul său, psihoterapeutul Ramona Dumitru susține că sunt cupluri care funcționează după acest tipar, mai mult, că ”în interiorul acestui cuplu, întotdeauna există o persoană care este depresivă. Unul dintre parteneri suferă de depresie. Maschează atât de bine aceste simptome pentru că trebuie să dea bine în afara casei, în societate”.

Vezi și: Cancerul de col uterin, când se recomandă brahiterapia. Bogdan: Oferim pacientelor o speranță de viață, pe termen lung, foarte mare

Depresivul, cel mai bun actor

Mai mult decât atât, făcând o paralelă cu o piesă de teatru pe care o joacă partenerii dintr-un astfel de cuplu, ”înseamnă că intimitatea este praf, că nu funcționează, că avem multiple surse ale depresiei în stare activă, care nu se repară și nu vor fi reparate indiferent de câtă psihoterapie se va realiza, că poți accesa orice psiholog clinician care să te ajute să te îndrepte spre un psihoterapeut cognitiv comportamental sau sistemic și să înțelegi valoarea ta, altfel în cabinetul psihoterapeutului”, a continuat Radu Leca.

”Este nevoie de multă muncă, este nevoie de multe ore pentru a conștientiza că tu ești de fapt într-o relație toxică și că de fapt ești cel mai bun actor din viața ta.

Depresivul este cel mai bun actor, maschează atât de bine depresia, că nu ai zice vreodată că acel om a fost vreodată sau că este în depresie”, a mai spus Ramona Dumitru.

Vezi și: Cum să gestionezi un atac de panică. 12 metode pentru a trece peste acest moment. Când este nevoie de ajutor specializat

Depresia, simptome

Depresia poate fi însoțită de o stima de sine scăzută, energie redusă, pierderea interesului pentru activitățile ce înainte erau făcute cu plăcere.

Simptomele pe care le poate prezenta o persoană care suferă de depresie sunt:

- o stare de spirit proastă, în mod continuu

- senzația de neajutorare

- absența speranței de viitor

- stima de sine scăzută

- plâns frecvent

- senzația de vinovăție

- iritabilitate

- intoleranță față de ceilalți

- lipsa motivației și a interesului pentru diverse activități

- dificultatea de a lua decizii

- absența bucuriei față de viață

- senzația continuă de anxietate

- gânduri suicidale și de vătămare fizică

- schimbări ale apetitului

- scădere în greutate sau foarte rar creșterea în greutate

- constipație

- dureri de cap și amețeli

- dureri musculare și/sau articulare

- lipsa energiei

- libidoul scăzut

- anomalii ale ciclului menstrual

- probleme de somn

- neglijarea pasiunilor

- dificultăți în realizarea sarcinilor legate de muncă și casă, arată Heathline.

De reținut, că foarte rar se întâmplă ca o persoană depresivă să aibă toate aceste simptome.

Vezi și: Cum poate mirosul să ne ducă la divorț sau depresie. Radu Leca: Acesta este adevărul. Nu mai sunt atrași

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel