Cum utilizăm și reutilizăm măștile, mini-ghid realizat de dr Tudor Ciuhodaru

dr Tudor Ciuhodaru (dreapta, primul) și colegele sale de la Spitalul Clinic de Urgenta din Iași. Foto: Facebook/Ciuhodaru
Măștile sunt „produs de lux” în acest moment, deși e mare nevoie de ele: se găsesc greu și costă și de 10 ori mai mult decât costau înainte de pandemie. Dr Tudor Ciuhodaru a realizat un mini-ghid despre cum le utilizăm și le reutilizăm

„Purtați mască! Purtarea unei măști (chiar simple) este cea mai eficientă metodă pentru a preveni infecția. „Distanța sigură" actuală în întâlnirile sociale poate să nu fie suficientă - cu excepția situației în care purtați o mască (simplă). Vreau ca toți românii să beneficieze gratuit de acest mijloc de prevenție (și de testare extinsă). Proiectul de lege e depus acum în Parlament", spune medicul Tudor Ciuhodaru. Până când va fi votat acesta, însă, medicul a realizat un ghid pentru cujm purtăm masca și cujm o igienizăm. Iată ce scrie el:

Cum o (re)utilizăm.

A. Utilizare: fixare și purtare

a) Fixare:
1. Spălați corect mâinile înainte de a atinge masca.
2. Puneți masca: dacă este o mască chirurgicală de hârtie, pe una dintre margini are o întăritură metalică. Acesta se așează peste nas, iar marginea cealaltă, sub bărbie. Fața colorată către exterior, iar cea albă spre față!
3. Fixați masca: legați șireturile în spatele capului într-o poziție confortabilă strângând atât de mult cât să se așeze fix, dar nu strâns, pe față. Dacă este o mască cu bucle elastice, le dați pur și simplu după urechi.
4. Adaptați masca: modelați întăritura metalică peste nas.
5. Spălați și dezinfectați mâinile înainte de a da masca jos.
6. Scoateți masca: îndepărtați masca desfăcând nodurile de la spate și o îndepărtați de față ținând-o de șireturi.

b) purtare:
1. Rămâne valabilă regulă de a nu duce mâna la față.
2. Dacă vă mănâncă nasul sau gura, dezinfectați mâinile și, prin masca, vă puteți scărpina.
3. Dacă situația impune acces temporar la gură - pentru a da jos masca de la gură fără a o contamina, apucați cu două degete de exteriorul acesteia și coborâți marginea de sus până sub buza inferioară. Îndată ce se poate, trageți înapoi masca în sus peste nas.
4. Dacă persoana cu care vorbiți nu vă aude, vorbiți mai tare.
5. (!!!) Nu dați masca jos și nu vă apropiați mai mult de interlocutor, așa cum am văzut pe cineva făcând zilele trecute.

B. Reutilizare:

Sunt 3 metode de sterilizare cu eficiență de peste 99%:
(1) Ultraviolete (soare) - 30 de minute
(2) Vapori de apă (apă care fierbe)..........10 minute
(3) Aer cald la 70 de grade – 30 de minute.
(!!!) NU utilizați pentru decontaminare substanțe pe bază de alcool sau clor (distrug textura și eficiența măștii, iar clorul poate fi toxic).
Centrul de Control al Bolilor din SUA susține că „o barieră fizică este mai bună decât nicio barieră" pentru că oprește chiar picăturile care pot ajunge în căile respiratorii superioare.

Rețineți: cât timp o folosești și cum o cureți

1.Dacă masca nu este rărită, spartă sau murdară, poate fi folosită din nou după o săptămână după ce a fost depozitată într-un loc izolat (!la soare) închisă într-o pungă ca cele pentru alimente.
2.Dacă este o mască textila o puneți direct în chiuvetă, la spălat. Se spala cu detergent obișnuit, care ar trebui să omoare virusul fără probleme. Important este să clătiți bine masca de detergent pentru a nu determina reacții alergice pe față la următoarea purtare.
3.Dacă vă simțiți mai în siguranță, puteți călca masca pentru „sterilizare".
4.Tusea sau strănutul pot trage ca niște proiectile picăturile din gură sau nas cu o viteză de 50 de metri/secundă (pentru strănut) sau 10 m/ s(pentru tuse).
5. Picăturile pot ajunge chiar până la 6m distanță.
6. !!!Virusul rezistă minim 30 de minute în aer după ce „sursa" infecției nu mai este prezentă și 4 zile pe diferite suprafețe.
7.Se poate transmite la o distanță de 4,5 metri de persoana infectată. Rata de transmisie 1 la 7.
8.„Distanța sigură" actuală în întâlnirile sociale poate să nu fie suficientă - cu excepția situației în care purtați o mască (simplă).

„E nevoie urgentă de un plan B, bazat pe o nouă strategie. Prevenția (protecția celor din linia întâi- începând cu personalul medical și testarea extinsă a celor expuși/suspecți chiar asimptomatici) poate scurta durata și severitatea pandemiei. #nemobilizam”, a mai scris medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel