Cum tuberculoza a contribuit la formarea sistemului imunitar de-a lungul timpului. Analiză ADN

Tuberculoza
O analiză ADN susține că organismul uman s-a adaptat, în timp, variilor forme de viruși și bacterii, printre care și cel care ne îmbolnăvește de tuberculoză.

Un nou studiu care folosește ADN uman vechi arată modul în care tuberculoza a afectat populațiile europene în ultimii 2.000 de ani, în special impactul pe care boala l-a avut asupra genomului uman. Cercetarea are implicații pentru studierea nu numai a geneticii evolutive, ci și a modului în care genetica poate influența sistemul imunitar. „Oamenii din zilele noastre sunt descendenții celor care au supraviețuit multor lucruri - schimbări climatice și mari epidemii, inclusiv Moartea Neagră, gripa spaniolă și tuberculoză”, spune autorul principal Lluis Quintana-Murci de la Institutul Pasteur din Franța.

Cercetarea folosește genetica populației pentru a diseca modul în care selecția naturală a acționat asupra genomului nostru. Studiul s-a axat pe o variantă a genei TYK2, numită P1104A, despre care primul autor Gaspard Kerner descoperise anterior că este asociat cu un risc crescut de îmbolnăvire după infecția cu Mycobacterium tuberculosis atunci când varianta este homozigotă. ”Frumusețea acestei lucrări este că folosim o abordare genetică a populației pentru a reconstrui istoria unei epidemii”, mai afirmă autorul lucrării, arată Cell Press.

Studiul științific, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel