Această metodă simplă ne ajută să...
A venit primăvara și odată cu ea începe și astenia, marcată de iritare, lipsa de forță, amețeli și stări depresive.
Pentru orice indispoziție pe care o resimțim în lunile de primăvară dăm vina pe astenie, dar este un adevăr parțial, pentru că, într-adevăr, astenia este o "indispoziție" care are câteva caracteristici clare: probleme cu somnul, iritabilitate, o stare depresivă și manifestări somatice precum amețeli, lipsă de energie, tulburări ale ritmului cardiac și inapetență.
"Organismul nostru are nevoie de adaptare și dacă trecem de la vreme rece la caldă atunci nu înseamnă că și noi suntem pregătiți să ieșim din hibernare. Dacă vremea ne ajută și tranziția e mai mare atunci nu simțim astenia. Însă dacă se schimbă brusc simțim această greutate de a ne adapta și atunci ptem observă că suntem cam depresivi", susține medicul psiholog Alina Iliescu.
Depresia pe care o aduce cu ea astenia de primăvară este, probabil, cel mai greu de depășit, dar pentru orice există soluții.
"Astenia se transformă în depresie când vrem să ieșim din casă, să ne facem activitățile și rămânem închiși în noi, într-o carapace, adică am vrea să ieșim din ea și nu putem. Asta înseamnă că trebuie să ne forțăm să ieșim din centrul de confort și să începem să facem lucruri", a compleat medicul.
Specialiștii spun că ideal ar fi să ieșim cât mai mult din casă, pentru că lumina soarelui și aerul curat sunt un tratament eficient împotriva depresiei.
În plus, dacă nu suntem sportivi, activitatea fizică ușoară și moderată are și ea rolul ei, mai ales că ajută la creșterea nivelului de serotonină. Astfel, pas cu pas, simptomele supărătoare ale asteniei vor dispărea.
"Dormim mai bine pentru că intrăm în contact cu lumina, ieșim afară și obosim. Oboseală ne dă o relaxare în corp și nici nu mai apar acele gânduri înainte de somn care nu ne lasă să dormim. De obicei trece de la sine, nu e nimic de speriat dacă observăm că bucata noastră de depresie nu trece de la sine atunci apelăm la terapie", a completat medicul psiholog, pentru Observator News.
Cu toate acestea, medicul susține că nu ar fi rău să cerem medicului de familie și recomandarea pentru o serie de analize uzuale, care ne-ar putea identifica şi anumite carențe în organism, care ar putea justifica, la rândul lor, simptomele asteniei.
Carmen Brumă face câteva recomandări în acest sens, îmbinând într-un mod armonios utilul cu plăcutul, adică atât exercițiile sau plimbările în aer liber cu o alimentație sănătoasă, din care, surprinzător, nu trebuie să lipsească ciocolata neagră.
”1. Mâncați zilnic 2 salate din frunze și legume proaspete de sezon: salată, leurdă, spanac, ridichi, roșii, ardei etc. Conțin vitamine și minerale de care organismul nostru are nevoie în această perioadă.
2. Faceți sport sau plimbați-vă cât mai mult în aer liber! Pe lângă efortul depus, organismul își va asigura aportul de vitamina D prin expunerea la soare. De asemenea, plimbările în aer liber stimulează metabolismul și secreția de endorfine, acele substanțe chimice produse de creier care ne îmbunătățesc starea psihică.
3. Consumați lactate! Primăvara este anotimpul în care laptele de vacă, oaie sau capra are cea mai bună calitate și de aceea e recomandat să consumăm în această perioadă iaurt, urda, caș, kefir, sana, lapte bătut. Fermenții vii din iaurt favorizează sănătatea intestinală cu efecte importante asupra întregului organism. Eu am renunțat de mai multă vreme la variantele total degresate și aleg produse cu până la 3-4% grăsime. De asemenea prefer lactatele din lapte de capră pentru că au o cantitate mai mică de lactoză, se digera mai ușor și conțin o cantitate de calciu mai mare decât cele din lapte de vacă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...