Cum trebuie să dormi dacă ai acid la stomac. De ce senzația de arsură este accentuată pe timpul nopții

acid la stomac - FOTO: Freepik@gpointstudio
Cum trebuie să dormi dacă ai acid la stomac. De ce în cazul multor persoane, senzația de arsură se accentuează în timpul nopții.

Discuția despre pozițiile de somn este una interesantă. Ea acoperă întreaga gamă, de la ceea ce spune poziția ta de somn pe spate despre personalitatea ta până la cum poți evita sforăitul prin ajustarea părții pe care dormi.

Când vine vorba de ceva atât de neplăcut precum un stomac deranjat - fie că este cauzat de indigestie sau reflux acid - este dificil să te eliberezi de disconfort și să obții somnul dorit în timpul nopții. S-ar putea să fii deja familiarizat cu foitul în pat încercând să găsești o poziție ideală de somn.

Cum trebuie să dormi

Se pare că dormitul pe partea stângă a fost asociat cu un sentiment de ușurare în ceea ce privește durerea de stomac cauzată de indigestie, arsuri la stomac și reflux acid. Motivul este legat de poziția stomacului tău - în partea superioară stângă a abdomenului.

Dormind pe partea stângă, permiți gravitației să-și facă treaba și să ajute la digestie. Păstrezi alimentele și sucurile gastrice acolo unde trebuie să fie - deplasându-se mai jos în tractul digestiv, potrivit Health Digest. Profesoara asociată de neurologie la Johns Hopkins Medicine, dr. Rachel Salas, a adăugat că trecerea de pe partea dreaptă la cea stângă poate ajuta și femeile gravide care experimentează arsuri la stomac.

Vezi și: Sfârșit tragic. O femeie a murit în 8 zile de la aflarea veștii că are cancer. Pierderea în greutate și apetitul scăzut, principalele simptome

Dormitul pe partea stângă asociat cu ameliorarea refluxului gastroesofagian

Un studiu din 2022 publicat în Clinical Gastroenterology and Hepatology, realizat pe 100 de pacienți cu simptome de reflux gastroesofagian în timpul nopții, a constatat că dormitul pe partea stângă a redus disconfortul cu 50% sau mai mult. Un alt studiu din 2006, publicat în JAMA Internal Medicine, a descoperit că ridicarea ușoară a capului și dormitul pe partea stângă ar putea ajuta la simptomele bolii de reflux gastroesofagian.

Chiar și în ceea ce privește mișcarea intestinului dimineața pentru persoanele cu sindromul intestinului iritabil (IBS), sindromul intestinului leneș sau boala inflamatorie intestinală (IBD), există un beneficiu în a lăsa gravitația să-ți ajute alimentele (și în cele din urmă deșeurile) să se deplaseze în sistemul digestiv, conform Healthline. S-ar putea să fii mai în regulă dacă dormi pe partea stângă. 

Se pare că mușchiul sfincterian (numit valvele ileocecale) care separă intestinul gros de intestinul subțire este situat în partea dreaptă a corpului tău, potrivit Aqueeq Internal Medicine. Când dormi pe partea stângă, îi oferi acestui mușchi o odihnă bine meritată. Este important de menționat, totuși, că doar poziția de somn singură nu poate ajuta în caz de stomac deranjat, reflux acid sau alte probleme digestive.

Vezi și: Cum să faci bradul artificial să aibă un miros natural. Trucurile incredibile care îți vor parfuma întreaga casă

Reflux gastroesofagian - FOTO: Freepik@eddows-animator

Sfaturi pentru a ajuta în caz de stomac deranjat

Cu condiții precum GERD și reflux acid, este important să acorzi atenție factorilor precum dieta, supraalimentarea, consumul excesiv de alimente înainte de culcare, consumul de alcool, supraponderalitatea și fumatul, conform Northside Gastroenterology Associates.

Chiar dacă ai descoperit cea mai bună poziție de somn dacă te confrunți cu reflux acid, dacă mănânci cu mai puțin de două ore înainte de culcare, s-ar putea să te confrunți cu aceleași probleme. Sistemul tău digestiv are nevoie de timp să-și facă treaba. A nu-i oferi acest timp poate duce doar la o noapte inconfortabilă de somn.

Vezi și: Ce este spuma de deasupra supei de pui. Ce se întâmplă dacă nu o strecori. De ce să adaugi un albuș de ou când începe supa să fiarbă

De asemenea, "nu consuma alimente care par să declanșeze arsuri la stomac - cum ar fi alimentele prăjite sau grase, ciocolata și menta", a adăugat medicul.

Întorcându-ne la dormitul pe partea stângă, dacă nu ești obișnuit să dormi pe o parte, poți să folosești un pernă de corp sau o pernă pentru picioare pentru a te simți confortabil.

Ar trebui să eviți să te încorzi prea mult - într-o poziție fetală - deoarece aceasta poate pune stres pe coloana vertebrală, genunchi și gât.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum să oprești un atac de panică. Cel mai important truc

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel