Cum tratezi arsurile solare. Care este cel mai important pas pe care trebuie să îl faci pentru a le evita

arsurile solare foto:freepik
Arsurile solare sunt cele mai frecvente afecțiuni ale sezonului cald. Află cum le poți trata și ce pas te poate salva de efectele nocive ale razelor ultraviolete ale soarelui.

Arsurile solare sunt cele mai frecvente afecțiuni ale sezonului cald. Zilele frumoase de vară sunt mult așteptate, distracția este în toi, iar soarele ne zâmbește în fiecare zi. Din păcate, dacă stai prea mult timp în soare, te poți alege cu arsuri pe diferite părți le corpului. Pielea poate fi inflamată, vei simți durere și căldură la atingere.

Arsurile solare reprezintă reacția pielii la expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV) ale soarelui. Poți vedea lumina soarelui și simți căldura (radiația infraroșie), dar nu poți vedea sau simți radiația UV. Aceasta poate deteriora pielea chiar și în zilele reci și înnorate.

Acestea sunt arsuri de radiație la nivelul pielii. Semnele arsurilor solare pot începe să apară în doar 11 minute și pielea se poate înroși în decurs de 2 până la 6 ore de la ardere. Va continua să se dezvolte în următoarele 24 până la 72 de ore și, în funcție de gravitate, poate dura zile sau săptămâni să se vindece.

Afecțiunile se vor agrava cu mai multă expunere la razele UV. O arsură ușoară de soare poate fi tratată acasă, dar o arsură severă și cu vezicule necesită asistență medicală. 

Efectele pe termen lung ale episoadelor repetate de arsuri de soare includ apariția prematură a ridurilor și un risc crescut de cancer de piele, inclusiv melanom (cel mai periculos tip de cancer de piele). ADN-ul din celule poate fi deteriorat, iar dacă nu este regenerat de către organism de-a lungul timpului, pot apărea celule anormale care duc la cancer. De aceea, prevenția este foarte importantă.

Orice parte expusă a corpului, inclusiv buzele, lobii urechilor și scalpul, poate arde. 

Din păcate, nu există o soluție rapidă pentru a calma arsurile. După câteva zile, corpul tău va începe să se vindece prin îndepărtarea stratului superior al pielii deteriorate, în cazul arsurilor ușoare.

Vezi și: Cancerul de piele: Ce trebuie să știi pentru a reduce riscurile de dezvoltare a celulelor canceroase

Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a ajuta pielea ta să se vindece mai repede:

1. Menține pielea răcoroasă și hidratată.

Aplică loțiune de aloe vera sau o cremă hidratantă pe zona afectată.

Încearcă să răcești produsul în frigider înainte de aplicare pentru confort suplimentar. Evită produsele care conțin alcool, deoarece pot usca și mai mult pielea.

2. Nu sparge veziculele.

Dacă apar vezicule, nu le sparge. Dacă faci acest lucru, vei încetini procesul de vindecare și poate crește riscul de infecție. Dacă este necesar, acoperă ușor veziculele cu tifon.

Vezi și: Bolile de vară: Care sunt și ce simptome dau. Cum le tratezi și ce metode de prevenție există

3. Tratează pielea care se exfoliază cu delicatețe.

În câteva zile, zona afectată poate începe să se exfolieze. Acesta este modul în care organismul tău scapă de stratul superior al pielii deteriorate. În timp ce pielea se exfoliază, continuă să folosești crema hidratantă.

4. Bea mai multă apă.

Acest lucru ajută la prevenirea deshidratării.

Ce să NU faci

- nu aplica gheață sau pachete cu gheață pe pielea arsă de soare

- nu sparge veziculele

- nu te scărpina

- nu încerca să îndepărtezi pielea exfoliată

- nu purta haine strânse peste pielea arsă de soare

Poți face o baie cu aceste ingrediente naturale:

- Ovăz. Pune ovăz măcinat într-un săculeț sau șosetă și adaugă-l în apă.

- Bicarbonat de sodiu sau amidon de porumb. Ambele ajută la ameliorarea mâncărimii și inflamației, atunci când sunt amestecate cu apa de baie.

- Oțet de mere. Poate calma durerea, inflamația și mâncărimea.

Pentru a preveni arsurile de soare, aplică frecvent (o dată la două ore) și în cantitate generoasă cremă de protecție solară. Acesta este unul dintre cei mai importanți pași pe care îi poți face pentru prevenirea acestor afecțiuni. Alege un produs cu spectru larg, care oferă protecție împotriva radiațiilor ultraviolete, și care are un factor de protecție solară de cel puțin 30.

Vezi și: SPF: de ce trebuie să-l aplici în fiecare zi, indiferent de anotimp. Care sunt cele mai comune 3 tipuri de cancer de piele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel