Cum transformi salata de vinete într-o bombă calorică. Metode de a o prepara corect

Salată de vinete
Vinetele gătite în salată se transformă în adevărate bombe calorice. Medicul nutriționist Mihaela Bilic oferă câteva sfaturi pentru a evita acest lucru.

Salata de vinete este nelipsită de pe masă în acest sezon. Combinată cu maioneză este cea mai populară, însă medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția pe pagina ei de socializare că, deși vinetele au foarte puține calorii, preparate în amestec cu ulei, salata de vinete se tranformă într-o bombă calorică.

„Dincolo de calitățile ei nutritive (apa, fibre, minerale și vitamine din grupul B ), vânăta are o proprietate aparte: absoarbe grăsimea ca unburete. Și mai e un amănunt de care trebuie ținut cont: vinetele nu pot fi consumate crude! Tratamentul termic are rolul nu numai de a le schimba consistența, dar neutralizează și solanina, o substanță toxică ce poate da indigestie”, arată nutriționistul pe pagina de Facebook. 

Prin urmare, arată ea, vinetele se gătesc, fie direct în flacără sau pe plită/grătar, fie băgate la cuptor, fie ca ingredient în nenumărate preparate culinare: tocăniță, zacuscă, ghiveci, lasagnia, musaca, sau umplute cu orez, ciuperci, carne etc.

O lingură de ulei, 100 de calorii 

„Un lucru trebuie subliniat: 100g vinete au sub 30 de calorii, iar o lingură de ulei, 100 de calorii (indiferent de ulei). Deci, cum facem să nu transformăm o banală salată de vinete într-o maioneză? Pentru că asta devine atunci când încorporăm în ea jumătate de sticlă de ulei!”, mai arată nutriționistul, oferind câteva idei practice de a găti vinetele, fără să le transformăm într-o bombă calorică:

 
- în loc de ulei, frecați vinetele coapte cu două lingurițe de pastă de susan (tahina)- au mai puține calorii decât două linguri de ulei si avantajul ca albesc vinetele, le elimină iuțeala, le leagă și le sporesc

- în cazul vinetelor gătite, opăriți-le în prealabil două minute în apă cu sare și apoi puneți-le la scurs pe un șervețel- nu vor mai absorbi ulei; același efect poate fi obținut și punând sare pe feliile de vânătă, asteptați 15-20 minute și ulterior le puteți găti

- folosiți un spray pentru ulei cu care să pulverizați doar un strop de grăsime; preferați gătitul la cuptor, în felul acesta nu riscați ca preparatul să se ardă

- puneți sos de roșii sau bulion în orice mâncare, e mai gustos și mai dietetic decât uleiul

- sterilizați borcanele de zacuscă prin fierbere la abur sau în cuptorul fierbinte, în felul acesta se pot păstra în siguranță, chiar dacă ați redus cantitatea de ulei din rețetă la jumătate; plus că va fi mai ușor de digerat, fară atâta prăjeală

„Nu în ultimul rând, un sfat pentru vegetarieni: dacă vreți vinete albe la culoare și dulci la gust, se poate și fară gălbenuș de ou; puneți în salata de vinete jumătate de dovlecel fiert- are avantajul de a lega compoziția, fără să mai fie nevoie nici de mult ulei, nici de amestecat timp îndelungat”, mai scrie nutriționistul Mihaela Bilic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel