Această metodă simplă ne ajută să...
Ruxandra Vlădescu, șeful departamentului de medicină nucleară la Spitalul Clinic SANADOR ne-a explicat de unde este obținut materialul radioactiv utilizat în medicina nucleară.
"Există firme specializare care produc această substanță radioactivă. La noi FDG, cel mai răspândit și cel mai utilizat. Dar există și alte variante de substanțe readioactive. Producția acestor substanțe se face zilnic și dozele sunt fracționale per pacient.
Practic, timpul de înjumătățire al acestor substanțe este foarte mic, de 109 minute, și iradierea pacientului este foarte mică pentru că se măsoară o doză exactă per greutate pacient. Timpul de înjumătățire fiind mic, în cca. 1 oră, 1 oră și ceva, această doză care este mică se înjumătățește după un alt interval și practic dispare complet din organism.
Iradierea pacientului este mică, nu este mare", a declarat Ruxandra Vlădescu, în exclusivitate pentru DC Medical.
Pregătirea pentru testarea PET-CT are ca regulă principală evitarea exercițiilor și a efortului fizic intens timp de o săptămână înaintea procedurii. Se recomandă, de asemenea, pe durata a câteva ore înainte de efectuarea PET-CT, ca pacientul să nu consume nici un fel de alimente sau băuturi dulci.
"Analiza aceasta nu poate fi făcută fără o programare prealabilă și fără o pregătire prealabilă a pacientului, pentru că există niște mici norme care necesită a fi respectate, legate de alimentația pacientului, de o anumită medicație, de o anumită conduită a pacientului diabetic. Repet, este o substanță care are comportament ca și glucoza și dat fiind acest lucru, trebuie să reducem existența unui nivel ridicat de glucoză din sânge la minimum.
Atunci, pacientul nu are voie să mănânce cu in interval de timp înainte de examinare.
Trebuie să aibă o activitate musculară redusă, pentru că această substanță se duce, pentru că mușchiul este consumator de glucoză. Și mai sunt alte câteva interdicții medicamentoase în funcție de boală și de pacient.
Practic, pregătirea nu este complicată.
Pacientul stă în departament cca. 2 ore - 2 ore și jumătate, o oră este timpul de metabolizare după injectarea radio-trasorului intravenos. 30 - 40 de minute este scanarea, după care pacientul se îmbracă, își bea o cafea și pleacă acasă, fără să aibă contraindicații de alimentație, de medicație, de activitate după această investigație.
Pacientul poate veni în contact cu alte persoane la un interval de timp suficient pentru ca doza să fie eliminată complet. Este foarte importantă hidratarea după examinarea aceasta", a mai spus medicul.
Deci, efectuarea investigației PET-CT durează aproximativ 2–3 ore și nu este nevoie de spitalizare.
Inițial, pacientului i se va măsura valoarea glicemiei, apoi i se va injecta intravenos substanța cu glucoză radiomarcată. Timp de 60 de minute, pacientul se va odihni în liniște, pentru ca radiotrasorul injectat să fie absorbit de celule și țesuturi.
În timpul examinării, pacientul va trebui să stea nemișcat pentru 30 de minute, maximum 40 de minute, astfel încât imaginile să fie cât mai clare.
Testul este unul sigur și nedureros, iar după efectuarea procedurii pacientul va putea să își continue activitățile zilnice în mod obișnuit, fără nicio restricție.
Riscurile asociate acestei investigații sunt minime, iar contraindicațiile efectuării PET-CT sunt sarcina, alăptarea, istoricul de alergii severe cu șoc anafilactic sau anxietatea provocată de spații mici și închise.
PET-CT oferă medicilor informații detaliate pentru diagnosticarea afecțiunilor oncologice, asigurând rapiditate și localizarea eficientă a tumorilor și a metastazelor de orice fel.
Celulele canceroase apar ca pete strălucitoare pe imaginile PET-CT, datorită captării crescute a radiotrasorului. Tipurile de neoplazii ce pot fi identificate cu ajutorul PET-CT includ:
- Tumorile craniene
- Cancerul de sân
- Cancerul de col uterin
- Cancerul colorectal
- Cancerul de esofag
- Cancerul pulmonar
- Cancerul pancreatic
- Cancerul de prostată.
"Medicina nucleară în general este o tehnică gold standard pentru oncologie. SPECT-CT cuprinde o sumă de investigații dedicate oncologiei, în special SPECT-CT osoasă.
În medicina nucleară, în afara PET-CT există zona de SPECT, de medicină nucleară oarecum clasică, dar care a evoluat enorm, care are imagine de fuziune, pentru că aparatura a crescut foarte mult în performanță și acum există, ca și la PET, un aparat scintigrafic care face SPECT-CT. Face si tomografie de emisie și tomografie de transmisie în același timp.
Pacientul, la o scanare de 30 de minute obține o imagine metabolică, o imagine de fuziune și o imagine morfologică în același timp. Este un lucru extraordinar de important în oncologie, de exemplu, pentru că aproape că nu există monitorizarea pacientului fără o scintigrafie osoasă.
Există apariția leziunilor metastatice osoase care poate scăpa un examen RMN sau un examen CT și care sunt descoperite la un examen scintigrafic, la care dacă se adaugă și un SPECT-CT, performanța imagisticii este foarte mare și descoperirea acestor leziuni foarte mici metastatice se face precoce.
În ortopedie, scintigrafia osoasă este extrem de importantă", ne-a mai spus medicul Ruxandra Vlădescu.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...